Ny spektakulär cykelstig runt Gardasjön

Snart kan man cykle hele vejen rundt om Gardasøen. Foto: © Ronny Kiaulehn -Garda Trentino.

Gardasjön är med sin fantastiska natur och många kilometers vackra cykelrutter, redan ett favoritresmål för många cykelentusiaster. Snart får Italiens största sjö dock en ny attraktion, som kan visa sig att bli det hittills största dagplåstret för cykelturister – en svävande cykelstig!

Ciclopista del Garda – en rundtur på 140 kilometer

Den svävande cykelstigen är endast en del av ett större cykelstigprojekt, Garda By Bike, som har en samlad budget på 102 miljoner Euro. Alla pengar ska de kommande åren spenderas på att etablera en 140 kilometer lång, sammanhängande cykelstig hela vägen runt Gardasjön, som därmed kommer att leda genom tre italienska regioner: Lombardiet, Veneto och Trentino-Alto Adige (Sydtyrolen).

https://www.facebook.com/gardaoutdoors/videos/1629431320508404/

Ska locka cyklister på alla nivåer

Avsikten med den nya cykelstigen, är att locka fler cykelturister, på alla nivåer, till Gardasjön. Planen är därför, att det ska vara möjligt att hoppa över några av de mest utmanande sektionerna av rutten. På det 27 kilometer långa, backiga stycket, mellan Gargano och Limone, som nog mest vänder sig till seriösa cyklister, kan man därför välja att låta benen vila, och istället ta en avslappnande färjetur från punkt A till punkt B.

Du får vänta tills år 2021 innan du kan ta hela turen runt Gardasjön på cykel, men enligt chefsingenjören från Studio Fontana & Lotti-Lorenzi, kommer den mest imponerande delen mellan Capo Reamol vid Limone, till Riva del Garda stå klar redan i sommar (2018). Denna sträcka kommer att inkludera två kilometer spektakulär cykelstig, som hänger ut från klipporna åtskilliga meter över sjöns klara vatten.

Cykelturister Gardasøen
Gardasjön är redan en populär destination bland cyklister på alla nivåer. Foto: © Patrizia N. Matteotti – Garda Trentino.

Även besökare till fots, kommer att välkomnas på den breda stigen runt sjön, och planen är att det på en senare tidpunkt ska etableras utsiktspunkter och andra faciliteter längs vägen. Det är dessutom inte endast turister som får glädje av den nya stigen. En rad mindre städer längs sjön och uppe i bergen, som idag är relativt isolerade, kommer att bli bättre förbundna med de större städerna – till glädje för de lokala. Sist, men inte minst, kommer det blir extra säkert för cyklister att färdas på en stig, som är avskild från övrig trafik.

Håll en cykelsemester på italienskt vis vid Gardasjön

Få länder i världen, kan bjuda in till en semester på två hjul, som Italien. Framförallt området runt Gardasjön är med rätta populärt bland både familjer och seriösa cyklister. Det är inte heller ovanligt att möta nuvarande och före detta professionella cyklister på träningsläger i dessa områden.

Det är det stora variationen på de över 1000 kilometer långa cykelstigarna, som gör en cykelsemester vid Gardasjön till en unik upplevelse. Om du kör mountainbike, kan du välja mellan single track-rutter över höga bergsryggar, till avslappnande turer på grusvägar genom blommande fruktplantager och olivlundar. Det finns likaså många möjligheter för landsvägscyklister, som både kan välja att köra på de platta stigarna nere längs sjön, eller prova krafterna på de branta serpentinvägarna i bergen.

MTB Gardasøen
Redan idag har du många möjligheter att få upp pulsen på de utmanande MTB-rutterna i området. Foto: © Ronny Kiaulehn -Garda Trentino.
Cykeltur Gardasøen
Du kan eventuellt hyra en cykel och åka på en avslappnande tur längs sjöbredden. Foto: © Ronny Kiaulehn -Garda Trentino.

Ett område fullt av upplevelser

Men det är inte bra en varierad cykelterräng som lockar cykelturister av alla dess slag till Gardasjön. Utöver sjön, vars inbjudande vatten är idealt till ett svalkande dopp på varma dagar, finns det många attraktioner och sevärdheter att utforska under vägen på cykelturerna runt sjön. Sist, men inte minst, har du många pittoreska städer att besöka, som med deras avslappnande atmosfär och vackra läge, är perfekta till att njuta av en god måltid med ett välförtjänt glas vin efter en dag full med rörelse.

Limone sul Garda
Limone sul Garda – det finns många möjligheter för att ta en paus i en trevlig stad runt Gardasjön.

Du ska dock inte förvänta dig att komma hem från en cykelsemester i Italien med färre kilo på kroppen. Utöver stilla måltider i solnedgången efter en upplevelserik dag på cykeln, är det nästan ett måste att ta många kaffepauser under vägen. Medan proffsen kanske nöjer sig med en snabb espresso, är vi många som lockas av caféernas lunchutbud i form av läckra pastarätter och en gedigen efterrättsmeny.

Få fler tips inför en cykelsemester i Italien här

Resor till Gardasjön med Escapeaway

Gardasjön ligger inom ganska överkomligt köravstånd från Sverige, framförallt om du delar upp bilfärden med en eller två övernattningar längs vägen. Det är en perfekt möjlighet för att ta med cykeln på semestern, och få mest möjligt ut av alla utbud runt sjön. Väljer du istället att flyga, finns det självklart cykeluthyrare på flera platser. Det är också en bra möjlighet, om du endast vill cykla en eller två dagar under din semester.

En av de viktigaste sakerna för en lyckad cykelsemester, är att du har en härlig bas att återvända till efter en lång och kanske slitsam dag i sadeln. Därför ska du boka din resa till Gardasjön med Escapeaway, som har handplockat de hotell och semesterbostäder där du får mest för pengarna i förhållande till kvalitet och läge.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer