Semester i USA

USA är allt från kosmopoliska storstäder till historiska minnesmärken; fantasifulla nöjesparker till oförstörda naturscenerier och långa kuststräckor med karga klippor till inbjudande gyllene stränder. Boka din resa till USA med Escapeaway idag!

Det bästa sättet att upptäcka USA på - såvida du inte ska åka på en badsemester eller storstadssemester - är med en hyrbil. På landets vidsträckta vägnät är det lätt att ta sig runt, och uppleva USA utanför de stora städerna.

Man känner sig välkommen i USA

Amerikanarna är ett vänligt, tillmötesgående folkslag, som har stort intresse för landets gäster och frågar ofta var man kommer ifrån. Många härstammar från europeiska invandrare, och är väl medvetna om varifrån deras mor- och farföräldrar kom från. i USA möts du nästan alltid med ett leende och ett "how are you?". Det är inte en fråga, som du ska besvara med en längre utläggning om hur du faktiskt mår - det är endast amerikanarnas sätt att önksa dig en god dag. Shopping är en stilart, som i USA behärskas fullt ut, och stora malls, outlets och specialbutiker lockar alla som har minsta lilla shopping-gen i sig. Turistfaciliteterna i USA är på hög nivå, och underhållningsmöjligheterna tar aldrig slut. USA är ett mycket stort land, och det är omöjligt att hinna med att se allt på endast en semeter. Du får välja stad, stat eller område, och komma hit om och om igen.

Östra USA

New England, de sex nordöstra staterna i USA, påminner mycket om Europa med historiska städer, fantastiska skidområden, lantlig idyll, en vacker och stundtals dramatisk kust, och många kulturella utbud. Längs hela USAs Atlantkust, ligger stora städer som var och en på sitt sätt är betydelsefulla och unika. Chesapeake Bay är betagande och det samma gäller de sydliga staterna, North & South Carolina.

Florida är en av USAs största turistmagneter, tack vare solen, de ändlösa stränderna, utbudet av nöjesparker och den enastående nationalparken, Everglades. Här finns charmiga städer i alla olika storlekar, och bilfärden över alla öarn och broar ner mot Key West är en fantastisk upplevelse. I Orlando ligger Disneyworld, Seaworld, Universal Studios och EPCOT Center, för att bara nämna några av alla nöjesparker. Fort Lauderdale är fullt av exklusiva yachter och Miami är enkelt sagt, föryngrande.

>> Mer om resor till Florida här

Sydstatscharmen

New Orleans är jazzens hemstad i USA. Det är en stad full med sydstatscharm, woodoo och massor av kvällsunderhållning i French Quarter. Här råder en spännande afrikansk-amerikansk kultur och vid årets festlighet, Mardi Grad, är allt tillåtet. Staden är en bas för stora upplevelser på Mississippi-floden, där du i båtar seglar runt i de stilla våtmarkerna, tittar på djurlivet i vattnet, upptäcker nya fågelarter och betraktar de gamla träden med den spökliknande spanska mossan som hänger från grenarna.

USAs hjärta

The Great Lakes-området, är USAs hjärta med både jordbruksland och industri. Här ligger de livliga storstäderna Chicago, Detroit och Cleveland, och här hittar du också många av USAs Amish-samhällen.

Västra USA

I väster väntar stora upplevelser på dig. I Black Hills i South Dakota hittar du det berömda monumentet, Mount Rushmore, med fyra av USAs presidenters ansikten uthuggna från klipporna. Området längs bergskedjan Rocky Mountains är ett eldorado av mångfaldiga naturupplevelser, och nationalparker som Yollowstone med sin aktiva gejsrar, den imponerande klyftan, Grand Canyon, och frodiga Zion Canyon, är alla värda att besöka. I ökenstaten Nevada är det stora dragplåstret spelstaden Las Vegas. Här är det roligt att spendera några dagar med att titta på de fantastifulla hotellen och prova lyckan på diverse kasino.

Ut mot USAs Stilla Havskust ligger Kalifornien, som är en värld för sig själv. Här finns stora metropoler som Los Angeles och San Francisco, och små trevliga städer grån guldgrävartiden; betagande natur som den barska öken i Death Valley, de frodiga vinfälten i vindistrikten norr om San Francisco och Yosemite National Parks vattenfall och bergstoppar.

Semester i fantastiska storstäder

Huvudstaden Washington DC

Här finns breda boulevarder och massor av imponerande byggnader och minnesmärken. På National Mall, mellan den statliga regeringsbyggnaden Capitol (vars vita, vackra kupol ses långa vägar) och Lincoln Memorial, ligger en rad sevärdheter som Vietnam Memorial, det relativt nyinvigda WWII Memorial till minne av alla som deltog i Andra Världskriget, den 170 meter höga marmorobelisken, Washington Monument, och inte att förglömma - Vita Huset - bostad för USAs president. I Washington finns ett enastående urval av museum i absolut världsklass. De tillhör Smithsonian Institution och täcker bland annat konst, kultur, historia och naturhistoria. Normalt är det gratis entré till alla muséer under Smithsonian. Stadsdelarna Georgetown och Adam Morgans är med deras stora utbud av caféer och restauranger perfekta att spendera kvällen på.

Boston - europeisk stil

Boston är USAs mest europeisk-inspirerade stad, och här ligger en lång rad universitet i världsklass, vilket gör att staden anses vara landets mest akademiska stad. Den har en lång historia, fina gamla byggnader, ett sofistikerat kulturliv och ett vackert läge. En av dess mest intressanta förstäder, är Cambridge, där både Harvard University och det tekniska universitetet MIT, hör hemma.

Miami - stränder med latinsk atmosfär

Du kan också åka på semeter till Miami, som ligger i den södra, soliga delstaten Florida, och är en livlig stad med en märkbar latinamerikansk atmosfär. Turisterna bor på Miami Beach och stränderna ligger på rad längs östkusten ut mot Atlanten. Det mest hippa stället är South Beach, där många av byggnaderna är byggda i den eleganta art deco-stilen och målade i vackra pastellfärger. Här promenerar man på Ocean Drive eller på stranden för att både se och bli sedd. South Beach är fullt av action både dag som natt, då både barer och nattklubbar slår upp dörrarna för den partysugna publiken. Den färgstrålande stadsdelen, Little Havana, med den stora kubanska befolkningen är ett spännande utflyktsmål, och det samma gäller Coconut Gorve och Coral Gables.

>> Läs mer om resor till Miami här

San Francisco

San Francisco har en lång tradition som en liberal, pigg stad med plats till individualister, oavsett om de kommer från flower power-generationen eller tillhör stadens stora homosexuella befolkningsgrupp. Alla har satt sin prägel på den charmiga staden och dess förorter, framförallt Castro och Haight-Ashbury. San Francisco är välsignad med ett perfekt läge vid Stilla havet åt ena hållet och San Francisco Bay mot andra hållet. Från stadens alla backar har du en fantastisk utsikt till dess kännetecken, The Golden Gate Bridge. San Francisco är lätt att ta sig runt i, oavsett om det är till fots eller med den kända spårvagnen, som kör från stadens centrum vid Union Square förbi bl.a. Chinatown ner till den livliga hamnfronten, Fisherman's Wharf.

>> Läs mer om resor till San Francisco här

Los Angeles

Ett besök i Los Angeles är en överväldigande upplevelse. Staden är utspridd över en jättearea, och kan skryta med områden om Hollywood, Bevely Hills, Rodeo Drive, Sunset Boulevard, Santa Monica, Venice Beach och många, många fler som vi har hört talas om på film och i TV. Här finns sevärdheter i toppklass och en resa till Los Angeles är inte komplett utan ett besök i Universal Studios och Disneyland.

Geografi

Kontinentala USA (beteckningen används om USA exklusive Hawaii och Alaska) gränsar i norr mot Kanada och i söder mot Mexiko. USA har tre större bergskedjor; de nästan 2500 km långa Appalacherne som sträcker sig från den kanadensiska provinsen New Foundland i norr till den amerikanska sydstaden Alabama; de mäktiga Rocky Mountains i väst och Sierra Nevada längs gränsen mellan Nevada och Kalifornia.

Kusten mot Atlanten är mest tätbefolkad och här ligger också de äldsta amerikanska städerna, som Boston, New York, Washington och Phildelphia. I det nordöstra hörnet ligger de sex New England-staterna och därefter de stora vidderna och sjöarna Great Lakes (Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron, Lake Erie och Lake Ontario). De förbinds med Atlanten vid ett nätverk av floder och mindre sjöar.

Den centrala delen av USA med dess oändliga majs- och vetefält, betecknas som det amerikanska skafferiet, och de stora prärierna känns vid som Wild West.

Den sydvästra delen av USA domineras av öken, dåliga möjligheter att odla jorden, och ett hårt klimat - och är därför tunt befolkat. På den andra sidan Sierra Nevada-bergen kommer man till det Amerika, som är känt för sina gröna jätteträd, sequoia och redwood, som anses vara de äldsta levande växterna på jorden. I de östra staternas skogar växer lönn, ek och alm, som skapar dramatiska färger på hösten.

Vädret på din semester

Klimatet är tempererat i större delen av USA, och det blir generellt varmare ju längre söderut, och inåt landet, du kommer. På vintern är det ofta kraftiga snöfall i nordöstra och central/västra USA, och temperaturer når en bra bit under fryspunkt.

Populära årstider

Som i många andra länder på det norra halvklotet, är de mest populära månaderna för en semester i USA, juni till september, men det är absolut ingen dålig idé att välja att resa även på våren och hösten. Framförallt i New England är perioden oktober-november väldigt populär, när de vackra hötfärgerna är som vackrast. Var beredd på att många nationalparker i USA ligger i bergen, där vissa vägsträckor kan vara avspärrade på grund av snö ända till maj. Somrarna kan framförallt i de sydvästra staterna vara mycket varma, och i de sydöstra staterna också mycket fuktiga.

Historia

Det första folket om slog sig ner i Amerika, var mongoliska nomader, vars bosättning kan dateras till cirka 12.000 f.Kr. Christopher Columbus kom till Nordamerika år 1492 och den första stora vågen av europeisk invandring kom till USA på 1600-talet. De kom primärt från England, Frankrike och Holland, och koloniserade östkusten av Amerika.

Det fransk-indianska kriget

Brittiska försök på att fästa engelsk makt i de 13 nordamerikanska kolonierna ledde till det fransk-indianska kriget år 1757-63. Engelsmännen gick segrande ut ur kriget, men det kostade mycket pengar och landet stod kvar med en stor skuld. För att få in pengarna, införde man en lång rad skatter, och detta - tillsammans med politiska restriktioner - ledde till Det Amerikanska Frihetskriget 1775, och signeringen av Självständighetsförklaringen år 1776. Den birttiska generalen Cornwallis övergav sig fem år senare i Torktown, till det amerikanska överbefälet George Washington, som blev USAs första president.

USAs stadsbildning tar form

År 1803 lämnade fransmännen Louisianna och stora landområden norr om denna stat. Spanjorerna gav upp Florida och efter slaget vid Alamo år 1835 blev först Texas och senare också Kalifornien oberoende Mexiko. År 1853 såg USA ut som det gör idag, med undantag för Alaska och Hawaii som blev 49:e och 50:e stater år 1959.

Immigrationen på 1800-talet

Immigrationen på 1800-talet ändrade dramatiskt den kulturella bilden. Där immigrationen tidigare primärt hade varit engelsk och nordeuropeisk, kom nu mycket folk från centrala Europa. Dessutom lockade guldfebern i Kalifornien 1849-50 en stor mängd kineser.

Det amerikanska inbördeskriget

Ekonomin i sydstaterna var beroende av lantbru och inte minst av slaveri, och försök på att bryta detta möttes med stora protester av plantageägare. Valet av Abraham Lincoln till president år 1861 lade grunden till en politisk kris, som mynnade ut i Det Amerikanska Inbördeskriget - det blodigaste kriget i amerikansk historia. År 1865 vann nordstaterna, befriade slavarna och införde rösträtt till alla vuxna män. 

Transport

Flygförbindelser

När du ska på semester till USA har du möjlighet att flyga med en lång rad europeiska och amerikanska flygbolag, vilka flyger mellan Sverige/Danmark och USA. Det finns direkta flygförbindelser mellan Sverige/Danmark och New York, Washington, Chicago och Atlanta. Resor till alla andra städer i USA, kommer att vara med ett byte i antingen Europa eller i USA. Lokalt i USA reser man i stor utsträckning med flyg, om du då inte vill ge dig ut på en roadtrip. Järnvägsnätet Amtrak är inte så utbyggt, men rutten längs stortstäderna på östkusten är mycket nyttjad. Dessutom finns det förbindelser över USA, regionalt och till både Kanada och Mexiko.

Gränsövergångar

Det finns en mängd gränsövergångar till både Kanada och Mexiko från USA. Inkörning i Kanada är en ren formalitet, medan det krävs lite mer dokumentation när du ska resa in och ut från Mexiko. Hyrbilar kan ofta köras fritt in och ut från Kanada - men kontrollera alltid med uthyrningsbolaget. Det råder skarpa restriktioner när det gäller Mexiko. Det finns en färjeförbindelse över de stora sjöarna mellan ISA och Kanada och på sommaren dessutom mellan Seattle i staten Washington och Vancouver i Birtish Columbia, Kanada.

Turistinformation

USA är så stort och innehåller så många sevärdheter, att varje stat har en officiell turistbyrå. På turistkontorets hemsida, får du således en översikt över staterna med länkar till var och ens turistbyrå. På var och en av turistbyråernas hemsidor kan du läsa mer om sevärdheter, händelser och aktiviteter.

>> Läs allt om resor till USA med Escapeaway här
>> Läs också om spännande resor till Kanada här

>> Läs mer om semester

Karta över USA

Populära hotell i USA

USA, New York
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
USA, Florida, Miami
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Närmaste strand: ca. 450 m
  • Pool
USA, New York
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang