Cityresa till New York

New York - Staden som aldrig sover. Det finns absolut ingen ursäkt för att ha långtråkigt i New York, för där finns alltid något att hitta på. Oavsett vad du har för intressen och önskemål så finns det inget slut på saker att göra just i New York, eftersom staden greppar över mycket mer än du någonsin kan föreställa dig. Här kan du låta dig uppslukas av modern konst, fantastiska parker, charmerande caféer och shopping i långa banor. Staden har fått bilda inramningen till en mängd kända filmer och tv-serier så du kommer därför utan tvekan känna dig som hemma i The Big Apple so fort du landar. 

Så tar du dig på semester till New York

Man kan inte undvika en flygresa när man ska på en cityresa till New York, men man kan för den skull göra det billigt. Använd dig av vår sökmotor, där kan du sätta samman en storstadssemester till New York, där du kombinerar Escapeaway’ handplockade hotell med de billigaste flygbiljetterna på nätet. Flyger du direkt så tar det ungefär 8 timmar och annars kan du med en mellanlandning göra det på 12-13 timmar. 

Gå på upptäcktstur i den stora staden

Det finns ett alldeles utmärkt tunnelbanesystem i New York – The Subway – och därför är det lätt att ta sig runt i stan. En enkelbiljett kostar 2,5 dollar, och köper du en veckobiljett så kostar den 29 dollar. Har du bra skor och bra tålamod kan det starkt rekommenderas att ta sig runt i New York till fots. På så sätt kan du insupa stämningen och njuta av den enorma mångfalden som staden präglas av. Överallt omkring dig kommer du upptäcka vackra byggnader, roliga specialbutiker och fina gator. 

Därutöver är det naturligtvis en spännande aktivitet att gå runt och titta på byggnader och platser som du känner igen från dina favoritfilmer och tv-serier. Bland annat har ju den ikoniska serien Sex and the City filmats i NYC, och du kan bland annat se dörren bakom vilken Carrie bodde eller göra en guidad rundtur just i denna seriens fotspår, eller någon annan serie som också utspelar sig i New York City.

Museer du ska besöka i New York

New York sägs ju vara ett konstmecka utan dess like och du kan se konst på många ställen i gatubilden och dessutom finns här ett stort utbud av museer. Både den traditionella typen och speciella museer som glassmuseet som varje sommar öppnar upp på ett nytt ställe i stan. Anmäler du dig till deras nyhetsbrev så får du veta var de befinner sig när du reser dit.

Därutöver är en cityresa till New York inte komplett utan att besöka The Met, MoMA och Guggenheim - det vill säga om du tycker om konstmuseer. American Museum of Natural History är absolut också värt ett besök och det samma gäller Museum of the City of New York. Kort sagt så finns det ett museum för alla, och oavsett vad du är intresserad av kan du garanterat hitta ett museum som motsvarar dina önskemål i New York. Du kan fördjupa dig i allt från sex på Museum of Sex till de allmänna transporterna i NYC på New York Transit Museum. 

Andra måsten att besöka i New York: 

 • 9/11-monumentet 
 • Empire State Building 
 • Frihetsgudinnan 
 • Central Park 
 • Theater District 
 • Rockefeller Center

Storstadssemester i New York utan turister

Varje år vallfärdar ett hav av turister till New York, och det kan man gott förstå. Det medför dessutom att det ibland kan kännas lite turistigt och överfullt i stan. Vill du uppleva "The City" (riktiga New Yorkers pratar alltid om staden som just staden, eftersom det helt enkelt inte finns något som överträffar den) utan en massa turister i hälarna bör du dra dig en liten bit bort från Manhattan. 

Till exempel kan det rekommenderas att njuta av solnedgången och utsikten mot stadens vackra skyline från Sunset Park i södra Brooklyn. Så kan du låta alla de andra turisterna slåss om utrymmet i Empire State Building. Vill du ha en "juicy burger" på en tvättäkta amerikansk hamburgerbar? Titta då förbi Parker Meridian Hotel Burgers, som ligger undangömt bakom ett draperi i en hotellobby. Vill du äta mexikansk mat, som är så autentisk att Donald Trump troligtvis snart låter bygga en mur runt restaurangen? Då ska du besöka Cilantro på Upper West Side. Maten smakar himmelskt, och atmosfären på matstället är mysigt avslappnad. Dessutom är där nästan inga turister. 

Smaka på hela världen i The Big Apple

Vi håller oss kvar vid maten ett litet tag till, för med en befolkning som omfamnar hela världen i NYC, kan du naturligtvis provsmaka i princip all världens härliga rätter i just denna stad. Gör dig själv tjänsten att hålla dig borta från restaurangkedjorna som du kan besöka på vilket annat ställe som helt ute i världen, utan besök i stället några av de många andra spännande matställena du hittar här. I Little Italy kan du få italiensk mat i långa banor – dock ska du vara uppmärksam på att en del av maten är mer autentisk än annan. Lombardi’s Pizza är New Yorks allra första pizzeria, och även om den tveklöst lockar till sig många turister så är kvaliteten fortfarande absolut i topp.  

Tycker du om läckra storstads-cocktails, finns det naturligtvis också mängder av möjligheter i New York. Bland annat ligger världens fjärde bästa bar i denna stad – den heter The Nomad och ligger i hotellet med samma namn. Därutöver bör du besöka en bar som Please don’t tell, som är en "hemlig" bar som ligger mellan 1st Avenue och Avenue A, men du måste leta ordentligt för att hitta ingången och ha tur för att bli insläppt. Du går nämligen in genom en liten restaurang för att över huvud taget komma till barens ingång. Om du får komma in kommer det öppnas en dörr åt dig vid sidan om telefonkiosken. 

Värt att veta när turen går till New York 

Många väljer att inta staden till fots och det lönar sig verkligen att gå för att få se så mycket som möjligt. Med tanke på att gå ska du vara uppmärksam på att inga New Yorkbor väntar på grön gubbe för att korsa gatan. Det är bara att anpassa sig och smita över vid första bästa tillfälle, så bli inte överraskad över att folk korsar vägar och gator utan något uppenbart system. 
Där utöver ska du vara uppmärksam på var du stannar till när du går runt i New York. På grund av den stora mängden fotgängare i stan är det långt ifrån populärt att stanna upp mitt på trottoaren för att titta på kartan eller prata om nästa stopp på turen. 

Generellt är dock invånarna i New York City otroligt vänliga och hjälpsamma, så har du behov av vägledning eller vägvisning så tveka inte att fråga dig fram. New Yorkborna är mycket förtjusta i sin stad, The City, och därför hjälper de gärna till för att du ska få en helt fantastisk resa och upplevelse. 

När du reser till New York ska du komma ihåg att dricks är ett måste på en resa till USA. Anställda inom servicebranschen lever helt enkelt på sin dricks och förväntar sig att du ger dem det. Som tumregel ger man omkring 15-20% av räkningens pris på en restaurang, är det på en bättre restaurang är vi uppe på 25% i dricks. Om du ger under 15% kommer servitören tro att du inte var nöjd med maten eller servicen. Och även om du faktiskt skulle vara missnöjd skulle det ses som mycket ohövligt och extremt om du helt låter bli att ge pengar i dricks – det gör man bara inte. På en bar ger du en bartender en dollar per drink, och om hotellpersonalen bär upp dina väskor på rummet så ger du omkring 2-3 dollars per väska. 

Dricks kan vara en svår konst att bemästra men om du håller dig till cirka 15%, kommer du i de flesta fall ha täckt det som förväntas. Detta gäller både vid restaurangbesök, transporter och guidade turer.

Start spreading the news…!

>> Läs även om cityresor till London
>> Läs även om cityresor till Städernas Stad - Paris

>> Läs mer om cityresor

Karta över New York

Populära hotell i New York

USA, New York
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
USA, New York
 • Närmaste flygplats: 21 km
 • Avstånd till centrum: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
USA, New York
 • Närmaste flygplats: 20 km
 • Avstånd till centrum: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi