Resor till New York

Även om USA har många spännande och intressanta storstäder som var och en har sin egen stil och stämning så bör New York City stå högt på din lista över städer att besöka och uppleva i USA. För när allt kommer omkring var någon annan stans kan du hitta så många världsberömda sevärdheter samlade på en enda plats? Med allt från Frihetsgudinnan, Times Square, Central Park och de stora byggnaderna på Upper East Side blir en semester i New York aldrig långtråkig.

Det fins så mycket att se och göra i denna stad, som består av fem stadsdelar, att det nästan är svårt att veta var man ska börja någon stans. Du kan utforska loppmarknaden, äta en riktig New York-pizza och beundra några av landets mest imponerande byggnader. Attraktioner som Empire State Building Observatory eller Top of the Rock leverar betagande utsikter över stadens skyline från svindlande höjder. När du är tryggt nere på marken igen så erbjuder New York City's stora parker en underbar känsla av lugn. Tänk på att ta med några extra minneskort till din kamera, för du kommer få användning för dem!

Den bästa tiden på året att besöka New York City är på våren eller hösten då vädret är milt. Sommaren kan vara mycket varm medan temperaturen sjunker till strax över nollstrecket om vintern, då ligger det dessutom ofta ett tjockt snötäcke.

De viktigaste flygplatserna i förhållande till New York City är John F. Kennedy International Airport (JFK), som ligger 24 km sydöst om Manhattan; Newark International Airport (EWR) som ligger 22,5 km väster om Manhattan och La Guardia Airport (LGA) i Queens, 13 km från Manhattan, du hittar flyg till alla tre flygplatserna i sökmotorn.

Välkommen till USA med Escapeaway, vi är specialister på resor till New York där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

The Big Apple - staden som aldrig sover

Empire State Building, Frihetsgudinnan, Times Square är alla sevärdheter som ger New York en topplacering på listan över världens bästa resmål. Men staden har så mycket mer att bjuda på. New York är ett av världens viktigaste centrum för gastronomi och shopping, konst och kultur samt inte minst nattliv - denna trendsättande metropol har allt. Och du kan ta dig hit på mindre än sju timmars flygning, direkt eller via London, när du vill ha en kortare semester i  New York. 

Det är inte utan anledning som New York City kallas för "staden som aldrig sover". Du kommer med andra ord aldrig att ha brist på saker att se eller uppleva på en resa till New York. Lägg huvudet bakåt i Gatsby området för att se solen spegla sig i Chrysler-byggnaden, gör dig stora ögon på livliga Times Square eller fyll dina inköpskassar på Fifth Avenue. Till och med järnvägsstationen är ett konstverk. Och så har vi förstås stadens spektakulära skyline som du kan betrakta från de arkitektoniska pärlorna - Empire State Building och Frihetsgudinnan.

Njut av stadens gröna oaser

Trots alla sina erbjudanden för turister så har New York även mängder av genuint lokalliv och gröna, avkopplande oaser. Sök dig bara en bit bort från allfartsvägarna så kommer du få uppleva hur mäniskomassan tunnas ut och gatorna blir grönare. I "hippa" kvarter som SoHo, Chelsea och Greenwich Village ligger cupcake-cafeer, cocktailbarer och läckra butiker sida vid sida. Och mitt i stan hittar du den kolossala Central Park - en fridfull tillflyktsort från Manhattans betongdjungel.

Hotell i New York

Populära hotell i New York

USA, New York
9,4
Fantastiskt
927 omdömen
  • Närmaste flygplats: 21 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
USA, New York
7,4
Bra
3004 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi
USA, New York
9,7
Fantastiskt
26 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

New York City erbjuder en mångfaldig och rik gastronomi, som har påverkats av alla de etniska och kulturella grupper som utgör stadens befolkning; det finns nästan inte ett enda land som inte finns representerat i stadens gastronomi. Men samtidigt bjuder staden på alla de klassiska amerikanska rätterna, som t.ex. hamburgare, amerikansk äppelpaj och massor av amerikansk läst och milkshake. Här nedan har vi valt ut några av de kulinariska specialiteter och typiska rätter du kan smaka på när du är på semester i New York.

Hot dogs

Hot dogs - också kända som frankfurter - är lika ikoniska för New York som stadens gula taxibilar, och har blivit ett slags gastronomiskt kännetecken för den aldrig sovande metropolen. Hot dogen kom till USA från Tyskland tillsammans med de tyska emigranterna, och belv snabbt en populär fastfood att äta bland den amerikanska arbetarklassen, som åt korven direkt från ett av alla korvstånd som stod - och fortfarande står - på gatan.

Idag är hot dogs fortfarande populära, och du hittar fortfarande korvstånd i många gatuhörn i New York, där du kan testa de lokala versionerna med coleslaw och saurkraut eller chili och oliver. Om du vill äta en hot dog i historiska omgivningar, bör du ta en tur till Brooklyn, på hörnet av Surf och Stillwell Avenues på Coney Island, och besöka den urprungliga hot dog-restaurangen Nathan's Famous, som öppnade år 1916 av tyskfödda Nathan Handwerker tillsammans med hans hustru Ida Handwerker, och som idag utgör ett landsmärke och internationell hot dog-kedja.

Kyckling och våfflor

Stekt kyckling serverad ovanpå våfflor till frukost, är en kombination som kan verka väldigt märklig för oss nordbor. Men om du vill testa en äkta New York-specialitet, så är detta en av dem. Den första kyckling- och våffelrestaurangen uppstod i Pennsylvania, men en New York-version av rätten såg dagens ljus på Wells Supper Club i Harlem på mitten av 1900-talet. Även om restaurangen inte längre existerar, lever rätten vidare i staden.

Cheesecake

New Yorks version av den berömda cheesecaken kännetecknas av sin enkelhet och läckra konsistens: mjukost, grädde, ägg och socker går upp i en högre enhet tillsammans, och du kan njuta av resultatet överallt i staden - även om det mest ikoniska stället att äta cheesecake på i New York är på familjerestaurangen Junior's Cheesecake som ligger på hörnet av DeKalb Avenue i Brooklyn. Restaurangen öppnade år 1950 och har sedan använt samma recept på sin cheesecake i hela tre generationer. Det är en kultfavorit hos de lokala New York-borna, och idag också hos många återkommande turister.

Drinken Manhattan

Manhattan är en av fem cocktails som härstammar från New Yorks gamla kvarter - och dessutom en av de mest kända och historiska drinkarna, med rötter hela vägen tillbaka till 1800-talet. Cocktailen består av whiskey, röd söt vermouth och en stänk angostura bitter. Medan det traditionella valet av whiskey är rye whiskey, används också andra whiskeytyper, såsom kanadensisk whiskey, bourbon och Tennessee-whiskey. Cocktailen rörs normalt om, därefter hälls den upp i ett cocktailglas och garneras med ett Maraschino-körsbär.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat lite fakta om New York. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, historia och klimat, som du kan använda som inspiration inför din resa till New York. Observera att vi reserverar oss för eventuella fel och att informationen endast ska ses som vägledande. Om du vill ha mer inspiration inför din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. 

Geografi och befolkning

New York City, som ligger på den södra spetsen av delstaten New York i det nordöstra hörnet av landet, är USAs mest befolkade stad med 8,2 miljoner invånare, samt världens största stadsområde mätt på dess urbana landmassa. Staden är också en av världens mest befolkade metropoler, med över 20 miljoner invånare i hela storstadsmetropolen.

New Yorks placering vid utmynningen av Hudsonfloden, som strömmer in i en naturligt skyddad hamn, och därefter ut i Atlanten, har bidragit till, att staden har vuxit fram som en viktig hamnstad och har dessutom varit ett globalt centrum för handel genom tiderna. Det mesta av New York City är byggt på de tre öarna Long Island, Manhattan och Staten Island.

Klimat och väder

Enligt klimatklassifikationen har den centrala delen av New York City ett fuktigt subtripiskt klimat - vilket gör staden till den nordligaste av de nordamerikanska städerna som är kategoriserad med ett subtropiskt klimat - medan förorterna i norr och väst ligger i övergångszonen mellan fuktigt subtropiskt och fuktigt kontinentalt klimat.

Vintrarna är kalla och fuktiga, men Atlanten och dess delvisa avskärmning via Appalacherna från kallare luftdrag, håller staden varmare på vintern än de nordamerikanska städer som ligger på samma breddgrad (t.ex. Pittsburgh, Cincinnati och Indinapolis). Den dagliga genomsnittstemperaturen i januari och februari, årets kallaste månader, är 2 grader, men generellt pendlar temperaturen på vintern mycket, från -12 grader till +16 grader.

Vår och höst är ännu mer oförutsägbara och kan variera från kalla till varma, även om de normalt är milda med låg luffuktighet. Genomsnittstemperaturen i april är 11 grader medan den i maj är 16 grader.

Somrarna är typiskt varma och fuktiga, med en daglig genomsnittstemperatur på 25 grader i juli och 24 i augusti, följt av juni med en genomsnittstemperatur på 22 grader. Dagstemperaturen kan dock överstiga 35 grader visa dagar på sommaren.

Transport

Metro

New York City har ett omattande och komplext transportsystem som inkluderar den legendariska New York Subway, som är det största metro- och tågsustem i världen, mått på antalet stationer i drift (472 stationer) och längden av rutterna. Nästan alla New Yorks tunnelbanesystem är öppna 24 timmar om dygnet, i motsats till många andra städers tunnelbanesystem.

New York City Subway är också det mest använda tunnelbanesystemet i västvärlden, med 1,76 miljarder turer om året, medan huvudstationen, Grand Central Terminal, är världens största station mått på antal spår.

Bussar

New Yorks offentliga buss-system är det största i Nordamerika, och staden viktigaste bussterminal, Port Authority Bus Terminal, betjänar dagligen fler än 7000 bussar och 200.000 pendlare, vilket gör den till den mest använda busstationen i världen.

Taxi

New York är berömd för sina 12.000 gula taxi, som har blivit ett slagt kännetecken för staden, och som uppträder i otaliga filmer där New York har agerat kuliss.

Men i verkligheten kommer idag taxibilarna i två färger: gul och grön. De gula taxibilarna får hämta passagerare överallt i de fem stadsdelarna. De nya, gröna taxibilarna, får dock endast hämta passagerare i Upper Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens (med undantag för LaGuardia Airport och John F. Kennedy International Airport) och Staten Island.

Flygplatserna

New Yorks luftrum är det mest trafikerade i USA och ett av de mest trafikerade i världen. Staden har tre stora internationella flygplatser i det metropola området, som omfattar John F. Kennedy International Airport, Newark Liberty International Airport och LaGuardia Airport, som tillsammans har 130,5 miljoner passagerare om året.

Både John F. Kennedy och Newark finns med bland de fyra mest nyttjade flygplatserna i USA för internationella gäster.

Resor till USA

Läs mer om USA och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till USA här