Resor till Kalifornien

USA:s befolkningsmässigt största stat och landets tredje största till ytan. bjuder på spektakulära städer, spektakulär natur och spektakulära människor. Åk med Escapeaway på en spektatulär resa till Kalifornien - The Golden State.

I Kalifornien ligger några av landets mest kända storstäder som San Francisco, Los Angeles och San Diego. Kalifornien är ett imponerande område som även bjuder på en del av USA:s mest spektakulära natur.

Kaliforniens imponerande och varierande natur stäcker sig från Stillahavskustens branta klippor via frodiga fält i Central Valley och torra öknar i söder till USA:s högsta berg Sierra Nevada i öster. Du kan vandra mellan jättelika Redwood-träd i Redwood National Park, svettas i den otroliga hettan i Death Valley eller beundra skönheten i Yosemite - allt i samma stat.

>> Läs även om resor till Florida här

Resmål i Kalifornien

  • San Francisco är känd för sitt stora kulturella och etniska mångfald. En av de första sakerna du märker när du anländer till San Francisco, är att det är en starkt kuperad stad, med många unika kvarter.

Sevärdheter

Kalifornien är så stort och har så många sevärdheter att det är svårt att välja var man ska börja och var man ska sluta . Här finns upplevelser och sevärdheter nog för flera semestrar, här får du några exempel på en del av dem.

Naturen

Kalifornien har ett vidsträckt och mycket varierat landskap från Death Valleys öken till Redwood skogarna i norr. Joshua Tree National Park, som ligger 150 km öster om Los Angeles där Mojave-öknen möter Colorado-öknen, är en av statens mer okända men i högsta grad spännande nationalparker. Längre norr ut ligger först Sequoia National Park med de karakteristiska jätteträden med samma namn och därefter den vackra Yosemite National Park, som är en av landets mest besökta. Båda dessa platser har otroliga naturscenerier och fantastiska möjligheter för vandringsturer.

Redwood och surfare

Ca 400 km norr om San Francisco hittar du den betagande Redwood National Park med träd som anses vara tusentals år gamla. Många av dem stod här långt före att någon europe satt sin fot på den amerikanska kontinenten. Här finns fina övernattningsmöjligheter, bra camping och hiking samt möjlighet att göra något du inte kan göra någon annan stans i världen, nämligen sträcka ut handen och röra vid något levande som är över 1000 år och oändligt mycket större än du själv.
Bilturen på Highway 1 längs kusten mellan San Francisco och Los Angeles är en upplevelse du inte får gå miste om. Här finns karja klippor, ett intressant djurliv och härliga stränder där surfare ger sig i kast med de stora vågorna. Turen längs kusten tar minimum 8 timmar men den bör delas upp på 2 - 3 dagar så det blir tid för att göra uppehåll i någon av de trevliga städerna längs vägen och på det sagolika Hearts Castle. Här kan man lätt få en stor del av dagen att gå.

Sevärda städer i Kalifornien

De 2 metropolerna, Los Angeles och San Francisco står överst på listan på städer man absolut måste besöka. Det är bara omkring 600 km mellan de 2 städerna och ändå är det all världens skillnad på dem.

Los Angles

Här i USAs näst största stad finns det även konstmuseer av absolut världsklass och i en av världens största stadsparker, Griffith Park, ligger ett imponerande planetarium/observatorium.

San Francisco

San Francisco anses av många vara en av världens vackraste städer – stadens läge mellan Stillahavet och San Francisco Bay är under alla omständigheter oöverträffbart. Här finns vackra byggnader och ståtliga palats uppförda i många olika stilarter – ett bra exempel är ”The Painted Ladies” på Alamo Square. San Francisco lämpar sig inte särskilt bra för bilkörning så här tar man sig bäst runt med offentlig transport så som de berömda spårvagnarna "cabelcars", bussar och naturligtvis till fots. Det känns i benen när man har gått runt och kännt in atmosfären och stämningen i de charmiga kvarteren i denna backiga stad. Under din vistelse kan du eventuellt hyra en cykel och ta turen över Golden Gate-bron till den lilla mysiga fiskebyn/staden Sausalito. Gå en sväng genom Chinatown där du verkligen känner dig förflyttad till en annan värld; ät läckra fiskrätter och skaldjur i Fishermans Wharf och ge dig ut på seriös shopping bland butikerna runt Union Square.

Precis norr om gränsen till Mexico ligger den soldränkta staden San Diego. En vacker stad med fina utflyktsmöjligheter så som de världsberömda attraktionerna San Diego Zoo och SeaWorld. Man kan lätt tillbringa en hel dag på vart och ett av ställena.

Kaliforniens dolda skatter

Kalifornien är ett av svenskarnas favoritresmål i USA och få ställen har fler sevärdheter att bjuda på. Här kommer några exempel på några mindre välkända men absolut besöksvärda sevärdheter. Ofta får man de bästa reseupplevelserna långt bort från de mer kända sevärdheterna. Här kommer tre av dessa:

Fort Braggs glittrande glas-strand

Staden Fort Bragg - ej att förväxla med militärbasen i North Carolina med samma namn - är inte det första stället som resenärer tänker på när de planlägger sin resa till Californien. De flesta tänker i första hand på Los Angeles och San Francisco och möjligtvis San Diego och Sacramento.

Fort Bragg ligger i norra Californien ute vid kusten och med de stora skogarna bakom sig och in i landet, med andra ord mitt i guds härliga natur. Charmen med staden är kanske att den just inte - som de andra städerna - står på så många besökares "to do" - lista. Staden ligger lite avsides där du kan få lugn och ro.

Staden har dessutom en lite besynnerlig sevärdhet - åtminstone ganska enastående. nämligen stadens "gasstrand": I mitten av 1900-talet dumpade man tonvis av trasiga glasflaskor i havet nära staden. Långsamt har dessa glasrester slipats och transporterats av sanden och havets vågrörelser för att i dag ligga som en strand av glaspärlor och glittra i solljuset.

Ekostaden Arcata

Californien har på sina håll behållit hippie-kulturen i det närmaste intakt, men ofa i en nyare och grönare version. Så är fallet just med staden Arcata där invånarna och den omkringliggande naturen närmast lever i symbios med varandra. Staden har en "community-forest", en slags gemensam skog som samtidigt har en nära koppling till de omkringliggande jättelika redwood skogarna.

Boendet och skogen flätas här samman och skapar en unik stämning och där de höga redwoodträden sätter perspektiv på tingen. Staden är mysig med gamla välbevarade hus i viktoriansk stil och här serveras god och färsk mat direkt från den omgivande naturen. Även Arcata ligger i norra Californien.

Ett slott i Kalifornien

Slott är något vi förknippar med Europa, men faktisk så har även Californien ett fint slott i form av Hearst Castle. Slottet är byggt i romersk stil men med den där extra storslagenheten som amerikanerna älskar att lägga till. Själva byggnaden är vacker men de flesta är som regel mer intresserade av omgivningarna.

Omkring slottet ligger nämligen ett vidsträckt vinområde - San Simeon - som producerar några av de bästa vinerna som USA kan erbjuda, och det säger inte lite. Det finns även många bra restauranger i området som serverar god californisk mat tillagad av härliga färska råvaror. Dessutom ligger det mitt mellan Los Angeles och San Francisco - ett perfekt pit stop, eventuellt med övernattning på väg från den ena staden till den andra.

Transport

Flyg 

Flygturen inklusive eventuellt flygbyte tar ca 12-16 timmar. Det är 6 timmars körning från Phoenix, Arizona till Los Angeles och drygt 4 timmar från Las Vegas. Från Portland, Oregon till San Francisco är körtiden ca 10 timmar och från Reno, Nevada knappa 4.

Tåg 

Med Amtrak-tåget Sunset Limited går det förbindelser mellan Los Angeles och staterne Arizona, New Mexico, Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.
Amtraks Coast Starlight kör längs Stillahavskusten melllan Seattle och Los Angeles. En tågresa som har blivit allt mer populär.

Bil 

Med eventuellt undantag för San Francisco, så är det bilen man använder som transportmedel i Kalifornien. Här kör man gladeligen ett par timmar till och från arbetet eller gör en 8 timmars tur för att besöka familjen i den andra änden av delstaten. Det är 6 timmars körning från Phoenix, Arizona till Los Angeles och drygt 4 timmar från Las Vegas. Från Portland, Oregon till San Francisco är körtiden cirka 10 timmar och från Reno, Nevada knappa 4.

Boka en billig resa till Kalifornien

Välj om du vill resa till Kalifornien från flygplatsen i Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn - då hittar vi de bästa priserna på flygbiljetter åt dig till exempel till San Francisco International (SFO) eller Los Angeles International (LAX). Välj därefter hotell i Kalifornien som passar dig så sätter vi ihop en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till ett pris som du inte hittar billigare någon annan stans. Lägg till hyrbil i paketresan för den optimala friheten och flexibiliteten på din semester i USA.

>> Läs även om resor till Mexico här
>> Kombinera med en storstadssemester i New York

Resor till USA

Läs mer om USA och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till USA här