Resor till Orlando

Orlando kallas även "The Theme park capital of the world" och med Disney World, Universal Studios och SeaWorld som de huvudsakliga parkerna sä är det lätt att förstå varför. Boka din resa till Orlando med Escapeaway i dag!

Orlando, som utgör huvudstaden i länet Orange County i delstaten Florida i USA, är mest känd för att husera nöjesparker som Disney World, Universal Studios och SeaWorld. Nöjesparkerna lockar - tillsammans med Orlandos övriga turistattraktioner - fler än 68 miljoner besökare från hela välrlden varje år, vilket gör Orlando till en av världens största turistdestinationer. Ja, staden har till och med fått smeknamnet "The Theme Park Capital of the World".

Orlandos centrala läge i Florida gör även staden till en perfekt bas för utflykter och upplevelser i både Everglades National Park, Key West, Miami, Tampa och Cape Canaveral. När du reser till Orlando har du därför möjlighet att kombinera en klassisk resort-semester med såväl storstäder som natur av världsklass. Skulle du få lust till lite sand mellan tårna kan du välja fritt mellan den varma Mexikanska Gulfen i väster och den lite oroligare (och svalare) Atlantkusten i öster.

Välkommen till USA med Escapeaway, vi är specialister på resor till Orlando och andra resmål i Florida där du bor på handplockade hotell under din semester. Använd dig av sökmotorn för att välja mellan avresor från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra utvalda hotell i Orlando samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Fort Lauderdale
>> Läs även om resor till Miami

 

Hotell i Orlando

Populära hotell i Orlando

USA, Florida, Orlando
9,5
Fantastiskt
2053 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Avstånd till centrum: ca. 16 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
USA, Florida, Orlando
8,5
Mycket bra
1329 omdömen
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Avstånd till centrum: ca. 17 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
USA, Florida, Orlando
9,8
Fantastiskt
1964 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Avstånd till centrum: ca. 13 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och inspiration

Du kan i följande avsnitt hitta information och inspiration till din resa till Orlando. Läs till exempel om staden och områdets största sevärdheter, väder och klimat i området samt stadens historia.

Ska du åka på semester till denna del av USA kan du även besöka vår blogg, där skriver vi om erfarenheter från våra egna resor till Florida och du kan bland annat läsa om ämnen som vädret när du reser, om naturen och de många stränderna, om maten, kulturlivet, historian och mycket mera...

Stort nöje - och trevlig resa!

Sevärdheter

Disney World

Walt Disney World Resort, också känt som Walt Disney World eller Disneu World, ligger vid Bay Lake och Lake Buena Vista, och har sedan 1971 drivits av Walt Disney Parks som en del av The Walt Disney Company. 

Temaparken täcker en enorm yta, på 110 km2, och har hela 4 nöjesparker, 2 vattenland, 27 resort-hotell, flera golfbanor, en campingplats och underhållningsplatser, däribland shoppingscentret Disney Springs.

Urspurngligen skapades parken på 1960-talet som ett kompliment till Disneyland i Kalifornien, och fick då namnet "The Florida Project". Parken skulle innehålla en egen version av Disneyland, med sina egna olika attraktioner. Walt Disneys ursprungliga planer för parken inkluderade också ett futuristiskt försökssamhälle, kallat "The Experimental Prototype Community of Tomorrow", men planerna realiserades aldrig.

Idag, nästan 50 år efter invigningen av parken, är det den mest besöka semesterstaden i världen, med över 52 miljoner besökare varje år (i genomsnitt).

Universal Studios

Universal Studios, som öppnade 1990, är en nöjespark med fokus på underhållningsindustrin, framförallt film och TV. Parken har en mängd olika aktiviteter, events och liveshower, som är inspirerade av kända amerikanska filmer och filmskspare. I många fall har berömda regissörer, som t.ex. Steven Spielberg, varit med och skapat parkens attraktioner.

Parken har åtta temaområden, som alla ligger runt en stor lagun. Lagunen är nu också hemstad för en av parkens huvudattraktioner, "Universal Cinematic Spectacular: 100 Years of Movie Memories", som är en tematisk presentation av scener från olika Universalfilmer med laser, projektorer, fontäner och fyrverkerier.

De åtta temaområdena är: Production Central, New York, San Francisco, Springfield, London / Diagon Alley, World Expo, Woody Woodpecker's Kidzone och Hollywood. Varje område har en kombination av så kallade rides (åkturer), shower, attraktioner, restauarnger och souvenirbutiker. Det nyaste området, Harry Potters "Diagon Alley", öppnade år 2014.

Parken, som är en del av det större Universal Orlando Resort, har cirka 10 miljoner besökare varje år, vilket gör den till den sjätte mest besökta nöjesparken i USA, somt den nionde mest besökta nöjesparken i världen.

SeaWorld

SeaWorl Orlando är en nöjespark och ett marinskt zoo, som är en del av SeaWorld Parks and Resorts Orlando, som också inkluderar grannparkerna Discorvery Cove och Aquatica.

SeaWorld Orlando har många olika liveshower och attraktioner, däribland så kallades rides (åkturer), och djurföreställningar, såsom Manta och Wild Artic, som kombinerar både djurutställningar och rides. Från sommaren 2014, har parken varit uppdelad i olika områden, som alla har olika teman. De åtta tema-områdena är: Port of Entry (tropiskt landskap); Sea of Shallows (bland annat med Delfin-show); Sea of Legends (bland annat med legenden om Atlantis och båtturer); Sea of Ice (som tematiserar Antarktis); Sea of Delight (som bl.a. innehåller det höga tornet Sky Tower); Sea of Mystery (som bl.a. tematiserar hajar); Sea of Fun (som innehåller olika barn- och familjeaktiviteter); och Sea of Power (som bl.a. rymmer ett val-tema).

Parken besöks varje år av cirka 4,5 miljoner gäster, vilket för den till den tionde mest besökta nöjesparken i USA.

Klimat och väder

Orlando har ett fuktigt subtropiskt klimat, liksom övriga delstaten Florida. Det är två grundsäsonger i Orlando: en varm, regnig säsong som varar mellan maj och slutet av september, och en kall, torr säsong som varar mellan oktober och april. Stadens unika klimat beror primärt på dess låga höjd, dess läge mitt på en halvö, och närheten till Golfströmmen.

I Orlandos fuktiga sommarsäsong ligger de höga temperaturerna typiskt runt 32-36 grader, medan de låga temperaturerna sällan faller under 23-26 grader. Under dessa sex månader uppstår ofta åskväder på eftermiddagen, som beror på att luftmassorna från den Mexikanska Golfen och Atlanten kolliderar över centrala Florida. Åskväder medför några gånger också spektakulära blixtrar och kan rymma tungt regn och kraftiga vindar.

På vintern är fuktigheten mycket lägre, och temperaturerna är också mer moderata. Genomsnittlig dagstemperatur i januari ligger t.ex. på 15,7 grader. Då vintersäsongen är torr och sällan bjuder på temperaturer under fryspunkt, är snö mycket sällsynt.

Den genomsnittliga årliga nederbördsmängden i Orlando är 1290 mm, varav strsta delen faller mellan juni och september, som utgör områdets regnsäsong. Om du vill undvika nederbörd på din resa till Orlando, är perioden oktober-maj den bästa.

Då och då är det tornados och orkaner i området; men tack vare stadens läge 68 kilometer från Atlanten och 124 milometer från den Mexikanska Golfen, lugnar tornados som regel ner sig innan de når staden (staden upplevde dock betydande skador under tornadosäsongen 2004). Orkaner förekommer mest på kalla vinterdagar och inte i samband med sommarens tornadostormar, som många annars föreställer sig.

Historia

Innan de europeiska bostättarna ankom till området år 1536, var det glesbefolkat av Seminole-stammen, en infödd indianstam, som ursprungligen härstammar från Florida, men vars efterkommor nu för det mest håller till i Oklahoma. Det finns mycket få arkeologiska platser i området idag, som vittnar om denna första för-europeiska befolkning, men det finns dock några arkeologiska spår vid tidigare Fort Gatlin som ligger vid Lake Gatlin söder om Orlando.

Orlando etablerades först som stad år 1885, även om det redan på den tiden fanns en stad i området. Perioden mellan 1875 och 1895 utgjorde Orlandos guldålder, eftersom den blev centrum för Floridas blomstranden citrusindusti. De goda tiderna slutade dock med den så kallade Great Freeze, en ovanligt kall vinter som ödelade de flesta citrusträden i Florida, och som tvingade många citrusägare att ge upp sina citruslunder. Därefter togs citrusproduktionen över av ett par citrusbaroner som flyttade produktionen söderut, primärt runt Lake Wales i Polk County.

Orlando blev på allvar en stad med befolkningstillväxt i perioden mellan det spansk-amerikanska kriget (1898) och Första Världskriget, och växte i denna period till att bli Floridas största stad. På 1920-talet blev staden hemstad för en omfattande bostadsutveckling under det så kallades Florida Land Boom, vilket fick markpriserna att stiga drastiskt. Under denna period uppstod flera av stadens centrala kvarter, och man byggde flera av de bungalows som staden sedermera blev känd för. Bygg-boomen, fick dock ett tvärt slut då flera orkaner drev in över Florida på slutet av 1920-talet, då staden - och resten av landet - också drabbades av den Stora Depressionen.

Orlandos ekonomi fick en uppsving igen år 1965 då Walt Disney annonserade planer på att bygga en avdelning av Walt Disney World i stan. Nöjesparken öppnade i oktober 1971 och medförde en kraftig befolkningstillväxt och economisk utveckling för Orlando och området runt omkring. Turism blev nu områdets huvudinkomst, och den största arbetsgivaren i området. Idag har Orlando fler nöjesparker och underhållningsattraktioner än någon annan plats i världen.

En annan viktig händelse i Orlandos historia, som har bidragit till stadens ekonomiska utveckling och till dess popularitet bland utländska besökare, tog plats år 1962 då Orlando Jetport - föregångaren till dagens Orlando International Airport - byggdes. Flygplatsen är idag bland de 11 mest nyttjade flygplatserna i USA, med över 44 miljoner resenärer om året.

Resor till USA

Läs mer om USA och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till USA här

Andra länkar