Resor till Budapest

En resa till Budapest, huvudstaden i Ungern, bjuder på en god blandning historia, kultur, kurbad och god mat. Staden är indelad i två delar av floden Donau, med Buda-sidan i väst och Pest-sidan i öst. Budapest kom med på UNESCOs världsarvslista år 1987, tack vare stadens rika kulturarv. Dessutom är den en av Europas historiskt mest intressanta huvudstäder. 

Värt att se och uppleva i Budapest

Budapest har en lång tradition att utnyttja de varma källorna till kurbad och det finns upp mot 50 stycken kurbad att besöka i stan. Av denna anledningen kallas staden ibland för världens spa-huvudstad. Ett par av de mest kända kurbaden är Gellértfjellet och Széchenyibadet. Gellértfjellet är känt som det vackraste kurbadet i Budapest och uppfördes i en färgglad jugendstil år 1918. Széchenyibadet är stadens största kurbad och ett av de största i sitt slag i Europa. Det är framförallt känt för sitt stora utomhusområde.

Besöker du Budapest på sommaren och vill ta en paus från sightseeing och shopping, kan du besöka en minikonsert på flera olika platser is tan. Ute i den friska luften kan du mysa med klassisk musik, jazz eller folkmusik framförd av talangfulla, lokala musiker. Det kan också rekommenderas att besöka det berömda caféet Cafè New York som vid öppningen 1894 beskrevs som Världens vackraste, och det är lätt att först varför. 

Stadens bästa utgångspunkt är från den 235 meter höga Gellértfjellet. Här kan du njuta av utsikten från fästningen Citadella och se hur Donau flyter fram genom staden från den kuperade Buda-delen i väst till den platta Pest-delen i öst. Lägg också märke till de åtta broar som knyter samman staden och som ger en översikt över staden så att det är lättare att orientera sig. Ett besök hit upp är ett naturligt stopp om du tar en hop-on-hop-off buss. Det är också  möjligt att promenera hela vägen upp.

Av de åtta broarna som sammanbinder Buda och Pest, är Kedjebron och Frihetsbron de två som är värda att bocka av på din resa. Kedjebron är ett ikoniskt landmärke och var den första permanenta bron över Donau som öppnade 1849. Frihetsbron kallades också den gröna bron, och från båda dessa kommer du ha en vacker utsikt över floden och staden. 

Buda-slottet ligger majestätiskt på Slottshöjden på den södra delen av Buda-sidan och syns från flera platser av Budapest. Här hittar du bland annat Budapest historiska museum och det ungerska nationalgalleriet. Det enklaste sättet att ta sig hit är att ta linbanan som går hela vägen upp till toppen.

Det ungerska parlamentet är nog den mest kända byggnaden i Budapest och är inte minst ett imponerande byggverk som är ett must-see för alla arkitektur-entusiaster. 

Det finns många marknader som är värda att besöka i Budapest. En av dem är den stora centrala marknadshallen där du kan uppleva lokal mat och shopping, som till exempel paprika (som används ofta i det lokala köket), vin och hantverk. Marknaderna är framförallt populära bland lokalbefolkningen, men de senaste åren har turisterna också upptäckt dem. Här kan du hitta second hand-fynd, antikviteter, hantverk, böcker och smycken. I tillägg till det finns också flera matmarknader.

Budapest  är en populär plats att besöka i juletid då deras julmarknader anses vara några av Europas vackraste. Den mest kända julmarknaden är den på Vörösmartytorget, men också julmarknaden vid Sankt Stefans Basilika. En tur till Budapest i juletid kommer helt garanterat få julstämningen att infinna sig. 

Budapest har de senaste åren också blivit känd för sina unika ruinbarer och ruinpubar. Ruinbarerna hittar du i nedgångna gårdar, inredda med gamla möbler från loppmarknader. Här råder en avslappnad atmosfär och det är en upplevelse att gå från pub till pub för att uppleva hur charmen ter sig. 

Du kommer inte gå hungrig på en resa till Budapest, här hittar du nämligen ett stort urval restauranger i olika prisklasser. Den mest kända ungerska rätten, gulasch, är ett måste att äta på ett besök i staden, men också rätter som langos och kremesh. Missa inte heller att prova det lokala, ungerska vinet.

Välkommen till Ungern med Escapeaway. Vi är specialister på resor till Budapest där du bor på noga utvalda hotell. Våra unika hideaways bjuder på det där lilla extra, såsom en unik inredning, en härlig stämning eller speciella faciliteter. 

>> Se alla våra Hideaways-hotell i Budapest

>> Läs mer om Ungern

Resor till Ungern

Läs mer om Ungern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Ungern här

Hotell i Budapest

Populära hotell i Budapest

Ungern, Budapest
8,9
Mycket bra
3637 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Ungern, Budapest
9,6
Fantastiskt
1481 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Ungern, Budapest
8,8
Mycket bra
2702 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Budapest?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 60 recensioner