Resor till Stralsund

De vackra gotiska kyrkorna och praktfulla gavelhusen – Giebelhäuser – i Stralsund vittnar om den rikedom som strömmade in till denna gamla Hansastad under Medeltiden. Staden blomstrade under denna tid tack vare handeln i Östersjöområdet. Även om Stralsund i dag bara har knappa 60 000 invånare så präglas stadens siluett till exempel av hela tre präktiga stenkyrkor vilka kan ses vida omkring. Från toppen av den högsta av dem, St.-Marien-Kirche (104 meter) som en gång i tiden var världens högsta byggnad, har du en fantastisk utsikt över staden. På en rundtur i Altstadt (den gamla stadsdelen), som sedan 2002 står med på UNESCO:s lista över världens kulturarv, kan du heller inte undgå att lägga märke till stadens rådhus från 1200-talet. Liksom de imponerande kyrkorna blev rådhuset också finansierat av dåtidens rika köpmän, stadsfullmäktige i Stralsund håller fortfarande till i denna storslagna byggnad.

Maritim atmosfär

Det är emellertid inte enbart de många vackra byggnadsverken som ger Stralsund dess stämningsmättade atmosfär. Man märker fortfarande tydligt att detta är en stad med ett nära förhållande till Östersjön. Hamnen som på sin tid gjorde Stralsunds köpmän välbärgade utgör fortfarande stadens livsnerv. Du kan fortfarande besöka mysiga hamnkrogar och nere vid kajen ligger muséifartyget Gorch Fuck. Detta fartyg fungerade som skolfartyg för den tyska flottan fram till 1945 och därefter för Sovjetunionen när Stralsund och resten av Mecklenburg-Vorpommern-delstaten var en del av DDR. Det eleganta skolfartyget är öppet dagligen för besökare.

Stadens starka band till havet kommer även till uttryck i ett av stadens mest framträdande muséer, Deutsches Meeresmuseum (Det tyska havsmuséet). Muséet är det största av sitt slag i landet och inkluderar Ozeaneum Stralsund som tar dig på en fascinerande undervattensresa genom Östersjön, Nordsjön och Atlanten ända upp till Polarhavet. Ett givet muséibesök för dig som reser till Stralsund med barn!

Nära strand och naturupplevelser på Rügen

Du kommer utan tvekan lägga mycket tid på att bara flanera runt i Stralsunds gamla stadsdel som är helt omgärdad av vatten och där de stenbelagda gatorna döljer en massa sevärdheter, spännande butiker och ett stort urval av caféer, vilka ofta ligger i historiska byggnader. Stralsund är dock även en bra utgångspunkt för att ge sig ut på upptäcktsfärd i resten av Mecklenburg-Vorpommern som är känt för sin enastående natur.

Denna natur inkluderar den fina sandstranden som bara ligger några få minuters gång längs promenaden från centrum av Stralsund. Stranden har gott om plats att slå sig ner och njuta av sommarvädret på sina 20 000 kvadratmeter sand. Nära stranden finns dessutom en stor lekplats för barn som inte bara vill nöja sig med att bada och bygga sandslott. Från stranden har man en vacker utsikt mot Rügen och om du är nere vid sundet kan det varmt rekommenderas att korsa bron över till Tysklands största ö. Även på Rügen finns det åtskilliga fina stränder, trevliga småorter och ett spektakulärt kustlandskap där höjdpunkten utgörs av kritkusten i Nationalpark Jasmund på den nordöstra delen av ön.

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Hotell i Stralsund