Resor till München

München är huvudstad i Bayern, den romantiska och mycket natursköna sydtyska delstaten - och därför det perfekta resmålet om du vill kombinera en storstadssemester med naturupplevelser. Res till München med Escapeaway och upplev det bästa av Sydtyskland.

Du kan dock enkelt få dagarna att gå genom att utforska München. Detta är Tysklands tredje största stad, men kallas av de lokala för Millionendorf. Trots invånarantalet på över 1,5 miljoner personer, är stämningen i München mycket mer lokal än i en modern metropol.

Stadskärnan är fri från skyskrapor av glas och stål som kastar långa skuggor, och istället råder massor av Gemütlichkeit i stadens inre. På kvällar och helger är stämningen överraskande lugn i staden, med tanke på stadens storlek - detta bidrar dock till den mysiga stämningen.

Man kan naturligtvis inte resa till München utan att stifta bekantskap med stadens ölkultur, som här har en flera hundra år lång historia. Idag lockar Oktoerfest över 6 miljoner besökare, men detta är långt ifrån den enda möjligheten att smaka på lokal öl. Under senare år har otroligt många mikrobryggerier dykt upp, som har tagit upp konkurrensen med stadens sex stora bryggerier. Även om du inte intresserar dig för de finare nyanserna i ölbryggeriets konst, rekommenderas att du tar vägen förbi Wirtshaus eller en ölträdgård för att känna av stämningen och möta lokalbefolkningen. 

En resa till München bjuder dock på mycket mer än öl med skum. En semester i den bayerska huvudstaden är också en chans att upptäcka ett rikt kulturliv med flera spännande museer, gallerior, teatrar och konserthus. Det är dessutom en upplevelse i sig själv att endast promenera runt i den gamla stadskärnan som är känd för sin vackra arkitektur och vackra palats. Här kan du tycligt se, att München under flera hundra år har varit en välmående stad där de gamla byggnaderna är återuppbyggda efter konstens alla regler, efter Andra Världskriget. Sist, men inte minst, är München en av de bästa platserna för att shoppa i Tyskland, med allt från exklusiva boutiquer till färgglada marknader. Likaså kan du fördjupa dig i ett mångfald av restauranger, vilka serverar allt från det bayerska köket samt rätter med mer internationell prägel.

Har du got tom tid, kan du avslutningsvis också använda München som utgångspunkt för utflykter i området. Tack vare ett bra tågnätverk (alternativt om du har en hyrbil), har du några av Tysklands vackraste landskap, såsom de Bayerska Alperna och de sydtyska sjöarna, inom räckvidd.

>> Läs även om resor till Berlin

Hotell i München

Information och fakta

München är den största och mest folkrika staden i Bayern, som, är den näst största förbundsstaten i Tyskland. Med en befolkning på omkring 1,5 miljoner - och omkring 6 miljoner i storstadsregionen - är den samtidigt Tysklands tredje största stad efter Berlin och Hamburg, samt den 12; e största staden i hela EU. Staden är även en del av Tysklands tätast befolkade kommun och den näst största staden i det bayerska dialektområdet efter Österrikes huvudstad Wien.

München har vuxit upp på bredderna av floden Isar - som är en biflod till floden Donau - norr om de Bayerska Alperna i den södra delen av Tyskland, ca. 170 kilometer från Nürnberg, ca. 230 kilometer från Stuttgart, ca. 300 kilometer från Zürich, ca. 370 kilometer från Prag och ca. 400 kilometer från Wien. Stadens placering nära Alperna och Sydtysklands stora sjöar samt med överskådligt köravstånd till en rad länder som Schweiz, Österrike, Tjeckien och Frankrike - gör den till ett populärt resmål för semesterfirare som vill uppleva flera olika delar av Centraleuropa på en och samma gång.

München har en mycket rik historia och har ofta spelat en huvudroll i Tysklands mest dramatiska historiska händelser. Staden omnämns för första gången i skrift år 1158 i samband med att den tysk-romerske fursten (och hertigen av Bayern) Henrik "Lejonet" utvecklade staden. München bar vid den tiden namnet Munichen, som på mellanhögtyska betyder "av munkarna" och syftar på att staden anses ha grundats av munkar från benediktinerorden, vilka lät bygga ett kloster på den plats som senare blev den gamla stadsdelen i München (härav munken, som finns avbildad på stadens vapensköld). 

I dag är staden inte bara ett tyskt eller europeiskt utan även ett globalt center för konst, vetenskap, teknologi, ekonomi, förlagsverksamhet, kultur, innovation, utbildning, affärsliv och turism samt har en mycket hög livskvalitets standard som räknas som nummer ett i Tyskland och nummer tre i världen enligt en undersökning av Mercer 2018. 

Upplevelser och sevärdheter

Själva staden München har ett överflöd av historiska och kulturella sevärdheter och upplevelser, men en av fördelarna med att välja München som resmål - i stället för till exempel huvudstaden Berlin - är att du har lätt och behändig tillgång - antingen med Bayerns utmärkta tågnätverk eller med hyrbil - till några av Tysklands vackraste landskap såsom de Bayerska Alperna och de stora Sydtyska sjöarna Chiemsee, Starnberger See, Tegernsee, Ammersee och Königssee. 

Bland Münchens många stora historiska och kulturella sevärdheter kan vi bland annat rekommendera ett besök i Englischer Garten, som med sina 3,7 km2 är en av världens största offentliga parker och stadens mäktiga andningshål; Marienplatz, som har varit stadens centrala och dominerande torg och en naturlig samlingsplats i Münchens sedan 1158 och som idag bland annat rymmer pelaren Mariensäule, rest i tacksamhet till Jungfru Maria (därav namnet) efter att de svenska trupperna lämnat staden under 30-åriga kriget 1638, samt två rådhus, Neues Rathaus och Altes Rathaus; samt Frauenkirche, som inte enbart är den största kyrkan i München, utan även den mest ikoniska och som med sitt läge mitt i stadskärnan på Frauenplatz 1 kan ses från nästan alla håll i staden (klättrar du upp i kyrktornet kan du vid klart väder till och med se en glimt av Alperna!).

Du bör också avlägga ett besök i Deutsches Museum, som är världens största museum för teknologi och vetenskap med omkring 1,5 miljoner besökare varje år och 28 000 utställda föremål från 50 grenar inom vetenskap och teknologi; konstmuseet Neue Pinakothek, som fokuserar på europeisk konst från 1700- och 1800-talet och är ett av världens mest betydande konstmuseer när det gäller 1800-talets målarkonst; Alte Pinakothek, fokuserar på konst från 1300- till 1700-talet och är ett av världens äldsta konstmuseer; och det kungliga residenset (Münchner Residenz), som är det tidigare residenset för hertigarna, kurfurstarna och kungarna av Bayern och är idag ett museum.

Mat och dryck

Det finns en hel värld av bra - och efter svensk standard - relativt billiga restauranger i München, på vilka du både kan hitta internationella och traditionella bayerska rätter, vanligtvis till ett pris på mellan 10 och 25 euro, om det inte är tal om de lite finare restaurangerna. 

Det kan rekommenderas att prova på att äta på ett klassiskt bayerskt gasthof medan du är i München. Gasthof är som regel familjedrivna hotell med egen restaurang och där familjen ofta själv producerar en del av ingredienserna och råvarorna till de rätter som gästerna serveras, till exempel sylt, korv, öl och ost. Dessa gasthof ligger dock ofta i utkanten av staden eller en bit ut i de mer lantliga områdena omkring staden.

Inne i själva stadskärnan kan det rekommenderas att prova någon av de många klassiska bayerska specialiteterna, såsom det kringelliknande och saltade brödet Pretzel, som ofta ledsagas av en god weissbier (eller någon annan lokal öl); Spätzle, som är en nudelrätt med ostsås, bacon och rostad lök; den tyska kål-klassikern Sauerkraut, som knappast går att undvika om du beställer någon av de klassiska bayerska rätterna eftersom sauerkraut ofta serveras tillsammans med bayerska kötträtter; och så den legendariska desserten Apfelstrudel, som är en mördegstårta fylld med bitar av äpple, socker, kanel, russin och ströbröd. I München serveras den ofta varm tillsammans med vaniljglass.

Boka en resa till München med Escapeaway

Med Escapeaway kan du resa till München från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, antingen direkt eller med mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets bästa priser och paketerar dem med våra noga utvalda hotell i München samt med möjlighet att lägga till en hyrbil - allt i en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs även om resor till Österrike
>> Läs även om resor till Schweiz

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här