Resor till Kiel

Kiel har en lång och stolt sjöfartshistoria och det är fortfarande massor av liv och rörelse omkring stadens hamn. Boka en resa till Kiel med Escapeaway och upplev Schleswig-Holstein inifrån.

Kiel som är huvudstad i Schleswig-Holstein var under en period fram till 1864 danskt. Efter kriget blev Kiel bas för en viktig tysk flottbas vilken på allvar satte fart på stadens utveckling. Hamnen tillsammans med stora delar av staden ödelades nästan totalt av bombningarna under Andra Världskriget. 

Men även om nutidens Kiel till övervägande del framstår som en modern stad har man sedan 1990-talet haft stora framgångar med att återskapa den gamla stadskärnan. Det är bland annat där du hittar Alter Markt, Eggerstedtstrasse och inte minst affärsstråket Dänische Strasse samt den alltid lika stämningsfulla Holstenstrasse, en av Tysklands äldsta gågator.

När du reser till Kiel kan du därför uppleva en "liten storstad" som i invånarantal är cirka en tredjedel mindre än Malmö och som har vacker natur, elegant arkitektur och ligger nära bra badstränder som till exempel vid närliggande Heikendorf.

Maritim stämning och familjevänliga upplevelser

Med sitt läge vid Kielerfjorden sätter havet sin naturliga prägel på stämningen i staden. Staden har visserligen inte längre samma militära betydelse, även om det fortfarande byggs ubåtar på varven. Livet i hamnen utgörs däremot av de imponerande kryssningsfartygen, Östersjöfärjorna samt mängder av stora och små segelfartyg.

Närheten till havet kan du även uppleva på en cykeltur längs fjorden ut mot Östersjön eller in i landet längs Kielkanalen, den mest trafikerade konstgjorda vattenvägen i världen. Landskapet är övervägande platt och det finns bra cykelvägar och rastplatser längs turen så även barnen kan följa med. Har du inte med dig egen cykel på resan till Kiel kan du till exempel hyra en på centralstationen.

Det finns även rikliga möjligheter att ge sig ut på sightseeing i Kiel utan att bli svettig i pannan. Gör till exempel en hamnrundtur för att se staden från fjorden, eller hoppa på någon av de många öppna dubbeldäckade bussarna. Det ges rikligt med tillfällen att gå av under turen för att titta närmare på några av stadens intressanta sevärdheter och attraktioner. Ett besök på det stora Museen am Meer (Museerna vid havet) kan till exempel varmt rekommenderas för hela familjen. Ska det sättas fart på adrenalinet så är klätterparken High Spirits vid fjordens yttre del också värd ett besök. Som namnet antyder kommer du här högt upp bland trädkronorna och kan njuta av utsikten över Kielerfjorden.

>> Läs även om resor till Hamburg här

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Hotell i Kiel