Resor till Kiel

Kiel har en lång och stolt sjöfartshistoria och det är fortfarande massor av liv och rörelse omkring stadens hamn. Boka en resa till Kiel med Escapeaway och upplev Schleswig-Holstein inifrån.

Kiel som är huvudstad i Schleswig-Holstein var under en period fram till 1864 danskt. Efter kriget blev Kiel bas för en viktig tysk flottbas vilken på allvar satte fart på stadens utveckling. Hamnen tillsammans med stora delar av staden ödelades nästan totalt av bombningarna under Andra Världskriget. 

Men även om nutidens Kiel till övervägande del framstår som en modern stad har man sedan 1990-talet haft stora framgångar med att återskapa den gamla stadskärnan. Det är bland annat där du hittar Alter Markt, Eggerstedtstrasse och inte minst affärsstråket Dänische Strasse samt den alltid lika stämningsfulla Holstenstrasse, en av Tysklands äldsta gågator.

När du reser till Kiel kan du därför uppleva en "liten storstad" som i invånarantal är cirka en tredjedel mindre än Malmö och som har vacker natur, elegant arkitektur och ligger nära bra badstränder som till exempel vid närliggande Heikendorf.

Maritim stämning och familjevänliga upplevelser

Med sitt läge vid Kielerfjorden sätter havet sin naturliga prägel på stämningen i staden. Staden har visserligen inte längre samma militära betydelse, även om det fortfarande byggs ubåtar på varven. Livet i hamnen utgörs däremot av de imponerande kryssningsfartygen, Östersjöfärjorna samt mängder av stora och små segelfartyg.

Närheten till havet kan du även uppleva på en cykeltur längs fjorden ut mot Östersjön eller in i landet längs Kielkanalen, den mest trafikerade konstgjorda vattenvägen i världen. Landskapet är övervägande platt och det finns bra cykelvägar och rastplatser längs turen så även barnen kan följa med. Har du inte med dig egen cykel på resan till Kiel kan du till exempel hyra en på centralstationen.

Det finns även rikliga möjligheter att ge sig ut på sightseeing i Kiel utan att bli svettig i pannan. Gör till exempel en hamnrundtur för att se staden från fjorden, eller hoppa på någon av de många öppna dubbeldäckade bussarna. Det ges rikligt med tillfällen att gå av under turen för att titta närmare på några av stadens intressanta sevärdheter och attraktioner. Ett besök på det stora Museen am Meer (Museerna vid havet) kan till exempel varmt rekommenderas för hela familjen. Ska det sättas fart på adrenalinet så är klätterparken High Spirits vid fjordens yttre del också värd ett besök. Som namnet antyder kommer du här högt upp bland trädkronorna och kan njuta av utsikten över Kielerfjorden.

>> Läs även om resor till Hamburg här

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Hotell i Kiel

Reseguide till Kiel

Här har jag samlat lite nyttig information om Kiel som förhoppningsvis kan fungera som inspiration inför din semester i denna nordtyska fjordstad. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration så vi reserverar oss för eventuella faktafel. Skulle du vilja ha fler tips inför din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg, där hittar du många intressanta artiklar om Kiel och våra andra resmål i Tyskland. Stort nöje och trevlig resa!

Shopping och restaurangliv

Kiel har omkring 250 000 invånare så det är med andra ord tal om en "liten storstad" där du hittar allt du kan önska i form av shoppingmöjligheter och restaurangliv, samtidigt som här råder en härligt avslappnad stämning. Faktiskt är det stora utbudet av butiker och varuhus en av anledningarna till att så många reser till Kiel.

Händelsernas centrum i de inre delarna av staden är Alter Markt (den gamla marknaden) vid St. Nikolaikyrkan. Runt detta lilla torg ligger flera varuhus och specialbutiker. Är du på riktigt shoppinghumör kan du slå dig lös en liten bit utanför staden på stormagasinet Citti Park med sina mer än 80 butiker som lockar med allt från det senaste modet och smycken till elektronik och delikatesser, här hittar du alltid något som faller dig i smaken. Även om du inte har några planer på att handla bör du ta vägen förbi Dänische Strasse där du utöver talrika spännande små specialbutiker hittar några av Kiels äldsta och bäst bevarade byggnader.

När du behöver ett avbrott från shopping eller sightseeing så finns det ett rikt urval av caféer, barer och restauranter på Kiels gator. På Tysklands äldsta gågata, Holstenstrasse, njuter både lokalbefolkningen och besökande av den avslappnade atmosfären samt utbudet av såväl caféer som shoppingmöjligheterna. Vill du komma i riktig julstämning är det som gjort för att göra en julresa till Kiel. Under julmånaden är de inre delarna av staden traditionsenligt och vackert pyntade med ljus och du kan tillbringa mycket tid på att flanera runt bland de många glögg- och hantverksbodarna på en handfull olika marknadsplatser.

Kulturliv

Julmarknaderna är inte den enda fasta tidpunkten i almanackan. Reser du till Kiel i slutet på juni månad råder det också en fantastisk stämning i staden, då avhålls nämligen den årliga Kieler Woche, då en sann armada av segelfartyg, ångfartyg och andra typer av båtar seglar hit från när och fjärran för att delta i den stora regattan. Utöver de vackra båtarna på vattnet så inkluderar festligheterna under Kieler Woche även massor av musik, marknader, fyrverkerier och mycket annat inne på land.

Musik är det även massor av lite senare på sommaren när Bootshafensommer löper av stapeln. Då är det liveuppträdanden av olika band och DJ:s fredagar och lördagar från en flytande scen i Kiels Bootshafen mitt inne i staden. Slå dig ner med något gott att äta och dricka från något av de närliggande caféerna och njut av musiken i vackra omgivningar.

Så reser du till Kiel med Escapeaway

Använd dig av sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell i Kiel och i resten av Tyskland. Lägg eventuellt till en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti. Så går det till när man reser med Escapeaway.

>> Läs allt om resor till Tyskland
>> Kombinera med storstadssemester i Berlin