Resor till Dresden

Dresden är huvudstad i den tyska delstaten Sachsen. Lokalt är staden även känd som Elbflorenz, Florens vid Elbe, eftersom den ligger vid Tysklands näst längsta flod och att den liksom den italienska staden är känd för sin enastående arkitektur. De allierades bombningar i slutet av Andra Världskriget gick ganska hårt ut över Dresden arkitektoniska arv och de östtyska stadsplanerarna gjorde inte saken bättre under de efterföljande åren. Staden har emellertid senare lyckats återvinna mycket av sin charm genom återuppbyggande av historiska byggnader och minnesmärken. Detta återuppbyggande inkluderar bland annat den berömda Frauenkirche, som stod färdig till stadens 800-åriga födelsedag år 2006.

Reser du till Dresden så möter du därför en charmerande storstad (555 000 invånare) som har återfunnit sin själ och återigen kan räknas som en av Tysklands vackraste städer. Utöver de många vackra byggnadsverken så bjuder Dresden på åtskilliga spännande museer som hyser de kulturskatter som bringades i säkerhet från de ödeläggande bombningarna. Den gamla stadskärnan är tillräckligt kompakt för att du bekvämt kan utforska den till fots. I Altstadt hittar du utöver de många museerna även Semperoperan, slottet Zwinger och mysiga kullerstensbelagda gator samt en hög koncentration av bra matställen.

Ända från den tidiga frukosten till kvällens sista cocktail kan du se fram emot resans gastronomiska upplevelser. Dessa upplevelser spänner över allt från bagerier som är kända för sina Stollen (bröd med nötter, marsipan, kryddor och torkad frukt) till bistros och gourmetrestauranger. Shoppingmöjligheter finns det också gott om, därför måste du på din resa till Dresden ta dig tid att flanera runt på Prager Strasse som är stadens mest kända affärs- och promenadgata. I Neustadt på motsatt sida av floden ligger de flesta av stadens trendiga butiker, barer och klubbar vilka garanterar dig en festlig kväll/natt.

Utflykter från Dresden

Du kan lägga mycket tid på stadsrundturer i Dresden, eventuellt med en inkluderande båttur på Elbe. Du har emellertid även många intressanta utflyktsmål på kort avstånd från staden som varmt kan rekommenderas att utforska om du har tid till det. Dessa utflyktsmål inkluderar UNESCO-biosfärreservatet Spreewald omkring en timmes körning åt norr. I detta unika område som fått smeknamnet "Europas lantliga Venedig" sker all transport längs de sammanlagt 1 500 kilometer långa kanalerna och åarna på flatbottnade pråmar men kan också utforskas i kanoter eller kajaker.

Ett annat populärt utflyktsmål nära Dresden är porslinsstaden Meissen. Här kan du (mot betalning) besöka Europas ledande porslinsfabrik som har en stor och intressant utställning. Sist men inte minst så ligger Dresden nära nationalparken Sachsisk Schweiz, vilken, som namnet antyder, ligger ända upp mot gränsen till Schweiz. Här finns det kilometervis av vandrings- och cykelleder i en underbar orörd natur.

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Hotell i Dresden