Cityresa till Berlin

Berlin är Tysklands huvudstad och en av svenskarnas absoluta favoriter, när det gäller storstads semester och förlängda weekendresor. Berlin ligger ju på relativt nära håll och bjuder dessutom på allt vad gäller historiska sevärdheter, hotell, spännande matupplevelser, exklusiv shopping och mycket mera. Med andra ord finns här något för alla smaker när menyn visar storstadsrea till Berlin. 

Planerar du en kommande storstadssemester? Oavsett om du aldrig förr har besökt Berlin eller redan har stiftat bekantskap med Tysklands mittpunkt, så har du mängder av upplevelser att se fram emot om du bokar en cityresa till Berlin. Många av världens mest berömda, historiska sevärdheter hittar du nämligen just här i stan, liksom Berlin även ruvar på mer dolda – och mindre turistbesökta – skatter. Du kan dessutom som turist på en storstadssemester i Berlin, oavsett var du rör dig, vara säker på att mötas med öppna armar och vänliga tyskar som mer än gärna hälsar dig välkommen i deras stad. 

Transport fram och tillbaka till storstaden Berlin

Från Sverige går det snabbt och lätt att ta sig till Berlin. Från Malmö tar det ungefär sex och en halv timme att köra till Berlin men man kan även ta tåg eller flyga från till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Flygresan tar ungefär en timme, beroende på varifrån i landet du flyger. Just de många och billiga resformerna bidrar till att göra en cityresa till Berlin extra attraktiv, eftersom du får en flexibel resa där du själv kan bestämma reslängd och avresetidpunkt. Använd sökmotorn på Escapeaway för att sätta samman en paketresa med flyg och handplockat, noga utvalt hotell - då är du täckt av resegarantin.

Kom nära Tysklands historia på din storstadssemester

Tyskland och huvudstaden Berlin är av många mest känt för vilken roll landet och staden spelade under 2:a världskriget. Berlin var under kriget ett viktigt centrum för tyskarna och stora delar av staden ödelades under denna period. Omedelbart efter kriget delades Berlin mellan fyra allierade nationer. Först 1989 vid Berlinmurens fall kunde man åter färdas fritt mellan Öst- och Västberlin.

Tysklands spektakulära historia går att se på många ställen i Berlin och bör upplevas under din semester. En av de mest kända och besökta sevärdheterna är Brandenburger Tor som för många är en symbol för delningen av Berlin men även en symbol för återföreningen 1989. På den ena sidan ligger den vackra allén Unter den Linden, och på den andra sidan ligger regeringskvarteret med den vackert renoverade riksdagsbyggnaden.

Ta även en tur förbi parken med minnesmärket över Europas mördade judar. Minnesmärket ligger inom gångavstånd från Brandenburger Tor och har ritats av den amerikanske arkitekten Peter Eisenman. Monumentet består av 2 711 betongpelare av olika höjd och här råder en alldeles speciell stämning. Här kan man tillbringa mycket tid på att gå runt i "labyrinten" och även barn tycker att detta är en mycket speciell plats.

Ta dessutom en guidad tur under Berlins gator. Berliner Unterwelten bjuder på bland annat bunkrar från 2;a världskriget där du kan få en inblick i hur det var att vara i krig som tysk. Det finns olika turer att välja mellan och turerna hålls även på olika språk.

Sist men inte minst är det närmast ett måste att besöka den del av Berlinmuren som står kvar än idag, innan du styr kosan hemåt igen efter din storstadssemester. Berlinmuren är en av de mest ikoniska turistattraktionerna i världen. Idag återstår det cirka 1,5 kilometer av muren och 1,3 kilometer är utsmyckat med konst och går under namnet East Side Gallery. Det är totalt 118 konstnärer som står bakom de många konstverken på muren.

Andra upplagda sevärdheter i Berlin:

 • Check Point Charlie
 • Potsdamer Platz
 • Berlin Zoo
 • Museumsinsel
 • Fernsehturm
 • Alexander Platz
 • Olympiastadion

Spännande matupplevelser i Berlin

På din storstadssemester i Berlin kommer du absolut inte lida brist på matupplevelser. Besök till exempel Street Food i Markthalle, som har öppet varje torsdag. Här har du möjlighet att provsmaka olika exotiska rätter från alla de små bodarna i hallen.

Är du en älskare av pasta, risotto och pizza? Besök då Vapiano, som är en tysk restaurangkedja och som därför finns på flera ställen i Berlin. På Vapiano försiggår serveringen på ett lite otraditionellt sätt och du har möjlighet att se hur din mat tillagas från början till slut. 

Om du gärna vill kombinera vacker natur med något läckert att äta under din semester bör du satsa på en lunch-to-go och sätta dig i någon av de många parkerna. Tiergarten är en av Berlins mest kända och vackra parker och parken ligger i en stadsdel som tillhör det tidigare Västberlin.

När du ska hitta något sött och gott bör du titta förbi Bunte Schokowelt. Här kan du laga till din alldeles egna Rittersport med ingredienser efter eget val. Du bör avsätta lite extra tid för detta eftersom det tar ungefär 30 minuter för personalen att göra din Rittersport färdig för avhämtning. I butiken har du även möjlighet att köpa alla de Rittersport-varianter, du kan föreställa dig – och till rimliga priser dessutom. Så här har du ingen ursäkt för att inte ta med en souvenir hem från din storstadssemester. 

Shoppa både high-end och second hand

Berlin är helt klart även en stad för mode- och shoppingintresserade. Oavsett om du vill shoppa high-end, second hand eller vintage. Kurfürstendamm är namnet på "modets huvudgata" i Berlin. Här har många av världens största modehus sina butiker och här hittar du även många caféer och kaffebarer. Tycker du om märken som Acne, Kenzo och Stine Goya, är Voo Store på Oranienstraße också värd ett besök. Här finns nämligen alla de bästa märkena samlade under ett tak.

Ska däremot garderoben uppdateras på vintage- och second hand-området kommer du heller inte bli besviken i Berlin. Titta till exempel in på Garage på Ahornstrasse, där möts du av ett enormt utbud av exklusiva vintagekläder. Affären ligger i den västra delen av Berlin. 

Se Berlin till lands, från vattnet och i luften

Som turist i Berlin kommer du absolut inte ha det långtråkigt. Det finns faktiskt så många sevärdheter och upplevelser här att de nästan inte hinns med på ett par dagar. Om du helst vill se så mycket som möjligt av Berlin när du nu är i stan så finns det lyckligtvis flera möjligheter. 

Med buss 100 kan du åka på sightseeing och bland annat se Alexanderplatz, Fernsehturm, Kurfürstendamm och Zoologischer Garten. Du bestämmer själv var du vill hoppa av och på bussen.

Precis som du kan se Berlin från land kan du under din storstadssemester även uppleva Berlin från vattnet. Längs floden Spree kan du köpa biljett för en kanalrundtur som tar dig förbi många av Berlins sevärdheter. Har du gott om tid så ta den kompletta rundturen upp längs Spree och runt på Landwehrkanal - även kallad "Brückenfahrt".

Upplev dessutom Berlin från ovan. Från Reichstag får du en fantastisk utsikt över hela staden när du klättrar upp i den enorma glaskupolen. Vill du besöka Reichstag, bör du boka i förväg och det krävs även bildlegitimation vid ingången på grund av en rad säkerhetsföreskrifter. En annan möjlighet till att komma på toppen av Berlin är att ta en tur upp i det ikoniska Fernsehturm, som står på Alexanderplatz - Östberlins historiska centrum.

Praktisk information när du reser på storstadssemester till Berlin

Även om Berlin är en storstad och ett populärt resmål för många turister så är priserna ändå förhållandevis låga. Priset varierar dock beroende på var i stan du äter, shoppar eller dricker kaffe. De lägre priserna gäller även stadens hotell och andra övernattningsmöjligheter. Du behöver därför inte vara överdrivet orolig för om pengarna ska räcka till under en storstadssemester i Berlin. 

Som turist är det dessutom lätt att ta sig runt i staden samt till och från ditt hotell. Det går nämligen både S-tåg, metro och bussar på kors och tvärs i Berlin. När det gäller biljetter så finns det flera möjligheter. Om du åker med offentliga transporter flera gånger per dag kan du med fördel köpa en endagsbiljett som ger dig fritt nyttjande av buss, S-tåg och metro under en hel dag. Du kan även köpa en liknande biljett som gäller i sju dagar, om du ska besöka Berlin under längre tid. 

>> Läs även om storstadssemester i Paris
>> Läs även om storstadssemester i London

>> Läs mer om weekendresor

Karta över Berlin

Populära hotell i Berlin

Tyskland, Berlin
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Tyskland, Berlin
 • Närmaste flygplats: 29 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Parkering / Garage
Tyskland, Berlin
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang