Resor till Berlin

"Ich bin ein Berliner" så lyder det välkända uttalandet från den legendariske presidenten, JF Kennedy vilket fortfarande lever vidare och hur många av oss har inte sagt just dessa ord när vi befunnit oss i den pulserande staden. Och ja, Berlin är en pulserande stad, fylld med spännande sevärdheter, bra shopping, skönt nattliv och mängder av restauranger av varierat slag. Nu kan du resa till Berlin med Escapeaway och bo på unika och charmerande hotell i centrum av Berlin.

En trendig stad med spirituell anda

Berlin är i ropet vilket är lätt att förstå. För det första går det snabbt, smidigt och är billigt att resa hit, och för det andra finns här något att göra för alla. En stad där det är enkelt att kombinera nöje med kultur och framför allt en stad du gärna återvänder till om och om igen. Livet i Berlin är okomplicerat i Berlin och atmosfären skönt avslappnad trots att du befinner dig i en storstad - det är med andra ord inte konstigt att folk forsätter att vallfärda hit.

Även den mest kräsne hittar sina favoriter i Berlin. Här finns allt du kan tänka dig och du kan smaka på olika delar av världen om du vill. När det kommer till priser så finns det även ett stort val här och du behöver inte välja de dyraste alternativen för att få en stor gastronomisk upplevelse som du sent kommer glömma. På Oranienstrasse trängs kaféerna och i stadsdelen Kreuzberg kan du testa det turkiska köket. De finare matställena ligger runt Kürfurstendamm och torget Savignyplats. Traditionella barer så kallade biergarten finns det så klart gott om men även trendigare ställe med goda och väldekorerade cocktails. Oavsett vad du söker när det gäller mat och dryck så lär du kunna hitta det på en resa till Berlin.

När shoppingsuget sätter in

I Berlin finns det gott om märkesbutiker, inklusive second hand samt gallerior, speciellt i Charlottenburg och längs med paradgatan Kürfurstendamm. Vid Alexanderplatz ligger Alexa, ett shoppingcenter med ca 180 butiker. Vill du hålla lite i pengarna kan du bege dig till Tauentzienstrasse eller Hackescher Markt som är studenternas favoritställen för shopping. Även på Friedrichstrasse finns det flera butiker liksom vid Schlosstrasse. Glöm inte bort stadens loppmarknader som hålls varje söndag. Mauerpark är den största och mest kända men det finns fler att välja mellan.

Välkommen till Berlin med Escapeaway resor, en stad för alla!

>> Läs även om storstadssemester i Berlin
>> Så bokar du en paketresa med Escapeaway

Hotell i Berlin

Populära hotell i Berlin

Tyskland, Berlin
8,6
Mycket bra
76 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Tyskland, Berlin
9,2
Fantastiskt
761 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Tyskland, Berlin
9,1
Fantastiskt
1635 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Mat och dryck

När vi tänker på typisk tysk mat, tänker vi ofta på bakad potatis, potatismos, potatissallad, korvar, fläskkött, kål osv. Alla dess typiska klassiska ingredienser kan enkelt hittas i Berling, men stadens kosmopoliska och mångfaldiga kök har mycket mer att bjuda på än så. Här nedan har vi dock endast valt ut några av de kulinariska specialiteter och typiska rätter och drycker, som du kan smaka på när du är på semester i Berlin. Smaklig spis, och trevlig resa.

Currywurst

Det finns knappt en mer ikonisk rätt i Berlin, än currywurst. Rätten uppfanns enligt sägnen i stadsdelen Charlottenburg, kort efter Andra Världskrigets slut, och sedan dess har den spridit sig till andra delar i Tyskland. Idag har de blivit ett gastronomiskt kännetecken för staden och äts normalt sätt på gatan som en slags take-away.

Rätten är lika enkel som den är berömd. Den består av en stekt eller friterad kokkorv eller bratwurst, som skärs upp och toppas med ketchup och currypulver. Därefter serveras den som regel med vitt bröd eller pommes frittes.

Berliner/Pfannkuchen

Det vore nästan ett helgerån att åka till Berlin på semester, och inte prova en klassisk berliner minst engång under besöket: många turister äter en varje dag till eftermiddagskaffet, men det kan vi inte rekommendera om du vill hålla vikten...

En berliner är ett traditionellt berlinskt wienerbröd gjort på en deg med massor av ägg, mjölk och smör, som steks i smör eller olka och som normalt är fylld med marmelad. Ofta är det glasyr på toppen. Det finns också dem som är fyllda med choklad, champagne, vanilj, kaffe eller advocaat (en holländsk dryck) - eller utan fyllning.

Idag kan en berliner köpas hela året runt, och nästan i varje kiosk, men traditionellt åts de för att fira nyårsafton (Silvester) och karnevalssemestern (Rosenmontag och Fastnachtsdienstag).

Wurzelpeter

Om du vill testa en dryck, som bär stora delar av Berlins moderna historia på sina axlar, bör du testa den legendariska likören Wurzelpeter, som är smaksatt med örter (därav namnet), rötter och bark. Produktionen av likören börjades år 1935 i Berlin-Mitte av Paul Pöschke och Walter Heyer, men receptet anses gå tillbaka hela vägen till 1875.

Under 1900-talet fick Wurzelpeter gradvis status som kultdryck i Berlin och ansågs vara den östtyska motsvarigheten till den nedersaksiska Jägermeistern, som var populär i dåvarande Västtyskland. Efter murens fall har den varit i skarp konkurrens med större internationella drycker om marknaden för likörer, och idag är den inte lika populär som tidigare; men du kan fortfarande hitta många berlinare av den äldre DDR-generationen som lojalt dricker Wurzelpeter och sätter fram den på varje familjemiddag.

Så bokar du en resa till Berlin med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker och flexibel resa till Berlin. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med utvalda hotell i Berlin och semesterlägenheter i Berlin centrum  samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - det hela sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Här nedan har vi samlad en del fakta och information om Berlin. Du kan bland annat läsa om stadens geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration till din semester i Berlin. Om du vill få fler tips och råd inför din resa, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning och trevlig resa till Berlin.

Geografi och befolkning

Berlin, som ligger på bredderna av floderna Spree och Havel, är Tysklands största stad, och landets huvudstad sedan återföreningen år 1990. Med en snabb och stadigt växande befolkning på cirka 3,7 miljoner invånare - och cirka 6 miljoner i det metropola området - är Berlin den näst mest befolkade staden i EU, endast London har fler invånare.

Berlin ligger i ett område med en övervägande platt topografi, som är en del av den stora nordeuropeiska slätten som sträcker sig hela vägen från norra Frankrike till västra Ryssland, och som karaktäriseras av lågt belägna skogsområden. Cirka en tredjedel av stadens area består av skogar, parker, trädgårdar, floder, kanaler och sjöar.

Klimat och väder

Berlin har ett tempererat kustklimat enligt Köppens klimatklassifikation, men med en stark lutning mot milt kontinentalt klimat på grund av landets läge inne i landet, vilket skapar större temperaturskillnader mellan årstiderna än det normalt sätt är för ett kustklimat som ligger vid havet.

Berlins starkt bebyggda område skapar ett mikroklimat, där värmen samlar sig i stadens byggnader och torg. Temperaturerna kan därför vara hela 4 grader högre i staden än i de omkringliggande områdena.

Varmast är månaderna juli och augusti med 18 grader i genomsnitt, följt av juni med 17 grader i genomsnitt. Kallast är det i januari med -1 grad i genomsnitt, följt av december och februari med 1 grad i genomsnitt. Mest nederbörd faller i juni med 71 mm i genomsnitt, medan det regnar minst i februari med 34 mm i genomsnitt.

När du reser till Berlin kommer du uppleva att varje årstid har sin charm. Den varma sommaren ger liv på sjöstränderna och de små city beach barerna. December bjuder på julmarknader, vinterstämning och vacker upplysning, medan våren bjude rpå grön alléer, lindträd som blommar och sköna temperaturer för att utforska staden till fots.

Transport

Berlin har en välutveckliad infrastruktur, som för bilister inkluderar hela 5422 kilometer vägar, varav 77 kilometer utgörs av motorvägar (autobahn).

Buss

Staden har fler än 10 busstationer, som kör till destinationer i hela Tyskland och Europa. Störst av dessa är Zentraler Omnibusbahnhof Berlin, som är stadens huvudstation för bussar.

Tåg

Tågrutter förbinder Berlin med alla stora städer i Tyskland och med många städer i de europeiska grannländerna. Det finns också regionala järnvägslinjer, administrerade av Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg, som ger tillgång till de omkringliggande områdena i deltaten Brandenburg och till Östersjön. Många av tågen avgår från Berlin Hauptbahnhof som är Europas största järnvägsstation (i kategorien järnvägar som innehåller fler nivåer av spår).

Flyg

Den nya flygplatsen Berlin Brandenburg Flygplats (BER) som 2021 har ersatt de gamla flygplatserna Tegel och Schönefeld så ätt Berlin äntligen har fått en modern flygplats av internationell klass. Alla flygningar till Berlin landar numera på den nya flygplatsen och det finns bra förbindelser in till Berlin centrum både med buss och tåg.

>> Läs även om korta weekendresor till Berlin här

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Vad tycker gästerna om i Berlin?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner