Resor till Berlin

Berlin har skakat av sig dess tunga historia, och i expressfart utvecklats till en av Europas mest intressanta huvudstäder - här möter du idag istället en livlig och munter stad. Den bästa tidpunkten att resa till Berlin på, är enligt många på våren och hösten, men om du harmöjlighet att resa i december, kan du också se fram emot att besöka några av stadens alla julmarknader.

Berlin ligger endast en kort flygtur bort, och är en perfekt kandidat till en långweekend med allt det bästa en stortstad har att erbjuda. Du kan naturligtvis spendera mycket längre tid än så i en så stor stad som Berlin, för här är shoppingmöjligheterna oändliga, och för att inte tala om alla trendiga restauranger och underground-nattklubbar som du kan besöka. Är du mer kulturellt inställd, finns här både spännande monument, museum, teatrar och gröna parker att spendera tiden på.

Den tvådelade staden

Det är nu en hel generation sedan Berlinmuren föll, och även om det nu har gått fler år sedan muran föll, än den hann att stå upp (28 år), kan du fortfarande se spåren efter uppdelningen mellan öst och väst. Murens fall är dock, trots sin historiska betydelse, endast en av flera dramatiska händelser som den tyska huvudstaden har gått igenom under dess långa historia.

Under andra världskriget drabbades staden hårt av de allierades bombningar, men ändå kan du än idag se mycket vacker arkitektur på en resa till berlin. Det mest kända byggnationen var naturligtvis Berlinmuren, och du kan besöka rester av den runt om i staden. Det längsta stycket hittar du vid det så kallade East Side Gallery, fär muren är utsmyckad med en rad konstverk och målningar, däribland den berömda kyssen mellan Sovjetunionens ledare Leonid Brezhnevs och den östtyske statsledare Erich Honecker. Andra historiskt viktiga platser med anknytning till muren, vilka är värda sina besök, är Potsdamer Platz, Checkpoint Charlie och Brandenburg Tor.

Ett oändligt utbud av sevärdheter och upplevelser

Det finns generellt otroligt mycket att utforska i Berlin för dig som är historiskt intresserad. Du kan t.ex. passera många timmar på att utforska Museumöns fem museer, som rymmer fantastiska samlingar av konst och historia från tiden innan Kristus fram till 1800-talet. Berlin har dock fler museum än så - 170 stycken totalt, så på en regnig dag har du mycket att göra.

Museerna är bara några av upplevelserna i Berlin. På ett par årtionden har Berlin utvecklats till en av de mest intressanta huvudstäderna i Europa. En gång i tiden utgjorde staden hjärtat i Kungariket Preussen, och under det kalla kriget var staden centrum för stormakternas strider. Idag är Berlin huvudstad i det återförenade Tyskland, och är bland annat säte för regeringen, preseidenten och Bundestag (parlamentet). Efter murens fall har Berlin på nytt genomgått en imponerande förvandling, där de (inledningsvis) låga huspriserna och tomma byggnaderna lockade många unga människor från hela Europa, vilka gav staden ny livskraft och en unik atmosfär som fortfarande präglar staden.

Även om Berlin genom åren har genomgått en stor byggnations-boom, kan staden med rätta kalla sig för Europas gröna huvudstad. När du inte besöker museernas spännande utställningar eller shoppar i de stora shoppingcenterna, kan du nämligen slappna av med en promenad i en av stadens gröna oaser. Berlinarna själva älskar att söka sig in i de gröna parkerna för att motionera och slå sig ner med en picknick. Nära stadens största park, Tiergarten, hittar du också Berlin Zoo och Riksdagen, den tyska parlamentsbyggnaden, varifrån du har en strålande utsikt.

Efter en dag full med sightseeing, kan du runda av med ett besök på en av stadens otaliga restauranger, där du kan stilla hungern med allt från traditionella tyska korvar och saurkraut, till exklusiva delikatesser från all världens hörn. Är du vegetarian har du också kommit rätt, för Berlin är ett paradis för dig som älskar grön mat.

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Hotell i Berlin

Populärt i Berlin

Tyskland, Berlin
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Avstånd till centrum: ca. 700 m
  • Internet / Wi-Fi
Tyskland, Berlin
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Tyskland, Berlin
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 250 m
  • Internet / Wi-Fi