Resor till Tyskland

Ett stort land med brett utbud, är en passande beskrivning på Tyskland och variationerna är stora. Den ena kulturstaden avlöser den andra och förutom ett vackert inland har landet en härlig kustremsa med långa sandstränder. Du kan strosa runt i historiska städer, besöka underbara slott, utforska spökskogar och utföra olika sporter både till land som till havs. 

Tysklands area mäter på hela 357 386 km², så med andra ord finns här gott om yta att röra sig på - och närheten till Sverige har gjort vårt grannland i söder till en favorit bland många svenska resenärer, framförallt när det kommer till weekendresor, där huvudstaden Berlin sticker ut. Landets historia präglas av andra världskriget och än i dag finns det många minnesmärken att besöka. Förbundsstaten består av 16 delstater, alla vackra på sitt sätt och i och med landets storlek kan du, som sagt, här få en variationsrik upplevelse.

Kulturstäder och vackra byggnader

Det som är fascinerande när du reser till Tyskland, är de vackra gamla städerna med sina korsvirkesbyggnader, kullerstensgator och smala gränder. Det andas historia och mycket är än i dag väl bevarat. Speciellt nere vid Schwarzwald och Franken är det lätt att bli lite lyrisk och vem har inte hört talas om Romantische Strasse's underbara rutt.

Mer än bara öl, korv och schnitzel

De flesta tänker nog på öl när Tyskland kommer på tal, men landet producerar många goda viner där Rhen och Mosel är två kända namn. Pfalz anses av många vara landets bästa vindistrikt av de totalt 13. Tyskland har faktiskt, som många kanske inte vet om, exporterat vin till norden sedan Medeltiden. Så lite erfarenhet har de allt.

När det kommer till matkulturen så är korven i fokus, och här finns en uppsjö av sorter att välja mellan, men landet har mer än så att erbjuda. Här handlar det mest om rustik husmanskost, långkok och grytor, och portionerna är både rika och välsmakande. Utöver den traditionella maten, som du hittar på de flesta Bierstube och lokala restauranger så finns det flera Michelinrestauranger i Tyskland. Befinner du dig i landet under sparris- säsongen så missa inte denna lilla delikatess. Och om du reser längs ,kusten kan du passa på att frossa i fisk och skaldjur.

>> Läs mer om paketresor här
>> Läs också om en långweekend i Berlin här

Tyskland är ett land fyllt med sevärdheter, vackra gamla städer, spännande historia, underbart landskap och en gemytlig stämning. Tyskland är med andra ord ett land som passar alla, där det finns något för allas tycke och smak.

Resmål i Tyskland

 • Gästrecensioner 9,3
  Berlin
  39 hotell
  Berlin är en stad som blir allt mer populär och mycket är tack vare en storslagen arkitektur, dramatisk historia, konst som berör och ett världsberömt nöjes- och nattliv samt restauranger i världsklass. Berlin är en kulturhuvudstad som är inbjudande ... och förförande. Läs mer
 • Hamburg
  9 hotell
  Hamburg är ett fantastiskt ställe att tillbringa en storstadssemester, oavsett om du reser med familjen, vänner eller som par. Här väntar dig massor av spännande butiker, historiska sevärdheter, ett rikt kulturliv, och inte minst ett pärlband ... av bra restauranger. Läs mer
 • Lübeck
  3 hotell
  Det väntar dig äkta medeltidsstämning och mängder av kulturhistoriska sevärdheter i Lübeck. Den gamla Hansastaden är framför allt känd för sina fantastiska julmarknader men har även mycket att erbjuda resten av året. Gå på upptäcktsfärd i de ... smala gatorna och låt dig överraskas. Läs mer
 • Kiel
  2 hotell
  Kiel har en lång och stolt sjöfartshistoria och det är än idag massor av liv nere runt stadens hamn. Förflyttar du dig längre upp i gatorna kommer du även upptäcka att Schleswig-Holsteins huvudstad har lyckats kombinera de maritima traditionerna ... med ett modernt stadsliv. Läs mer
 • Flensburg
  1 hotell
  Den gamla handelsstaden Flensburg ligger vackert placerad längst in i fjorden med samma namn. Södra Slesvigs "huvudstad" är än i dag känd för sin omfattande handel, men en resa till denna stad i Nordtyskland ger även en möjlighet till att utforska ... stadens vackra historiska delar. Läs mer
 • Stralsund
  1 hotell
  Bland Hansastäderna längs Östersjökusten framgår det tydligt att Stralsund var en av de mest framgångsrika. I stadens gamla stadsdel kan du gå på stenbelagda gator mellan eleganta köpmanshus och imponerande kyrkor som står upptagna på UNESCO:s ... världsarvslista. Läs mer

Populära hotell i Tyskland

Tyskland, Hamburg
9,1
Fantastiskt
2260 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Parkering / Garage
Tyskland, Hamburg
9,1
Fantastiskt
1250 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.7 km
 • Internet/Wi-Fi
Tyskland, Berlin
8,5
Mycket bra
5885 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.4 km
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter och upplevelser

Här nedan har vi samlat en litet axplock av alla de upplevelser och sevärdheter som väntar på dig på en resa till Tyskland. Om du vill läsa mer om sevärdheter i Tyskland, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar aritiklar om Tyskland och alla våra andra resmål.

Semesterrutter i Tyskland

Som semesterresenär kan det vara svårt att bestämma sig för vad exakt man ska fokusera på att uppleva under semestern i Tyskland. Vill du uppleva mest möjligt, och ta dig genom stora områden, är det en perfekt möjlighet att följa en av de 150 semesterrutterna i Tyskland.

De så kallade semesterrutterna, som i princip kan följas i bil eller t.ex. på cykel, är etablerade av de lokala turistbyråerna. Rutterna är lagda så att de presenterar dig för de tyska regionernas största sevärdheter, med utgångspunkt i bestämda teman. Fördelen för dig är dessutom att du inte endast upplever området bästa sevärdheter, men också själv bestämmer resans tempo och längd. Du behöver dessutom inte följa hela rutten från början till slut för att få en god tur, utan kan eventuellt välja ut en del sträckor som du tycker låter mest intressnata.

Semesterutternas olika teman spänner vitt och brett. Följer du t.ex. den 450 kilometer långa Deutsche Alpenstrasse, kan du utforska Sydbayerns spektakulära alpland med vackra bergssjöar, borgar, slott och kloster, samt inte minst flera idylliska kur- och landsorter. Är du livsnjutare, finns det också flera olika kulinariska rutter, där primärt fokus ligger på möjligheten att fördjupa sig i de regionala produkterna som t.ex. vin eller ost. Reser du med barn är det en självklarhet att följa den 600 kilometer långa Deutsche Märchenstrasse, Äventyrsvägen, där det genomgående temat är Bröderna Grimms äventyrliga värld. Här besöker ni en pärlrad av vidunderliga medeltidsstäder, slott, borgar, grottor och muséer, som garanterat kommer att få fantasin att flöda hos hela familjen.

Wellness och kurbad

Vill du komma bort från vardagens stress och måsten, är en wellness-semester i Tyskland ett perfekt val. Här har man en flera hundra år lång tradition för kurbad, och det finns idag enligt den senaste räkningen fler än 350 erkända kurbad och kurorter runt om i landet. Därtill kommer en värld av wellness-erbjudanden i det 1000 kvalitetskontrollerade SPA-hotellen. Här erbjuder man typiskt ett brett urval av behandlingar, som kan avstämmas med dina personliga önskemål och behov.

En wellness-semester med SPA-besök kan dessutom enkelt kombineras med mer aktiva uppleveler i några av Tysklands mest natursköna landskap, t.ex. på en cykel- eller vandringstur. Om du är i väg på en riktig livsnjutar-semester, bör du naturligtvis också skämma bort dig själv med gourmetmåltider på de lokala restaurangerna som nyttjar traktens bästa råvaror i sitt kök.

Oförglömliga naturupplevelser

Kan du slita dig loss från de charmiga tyska städerna, väntar dig också många stora naturupplevelser på en semester till Tyskland. Runt om i landet hittar du flera naturparker, biosfärsområden och nationalparker, som är vidunderliga oaser av värdefulla kultur- och naturlandskap. På många platser kan du själv välja om du vill utforska naturen till fots, på cykel eller till och med på hästrygg eller med båt. Oavsett om du åker på turer som sträcker sig över flera dagar utan kontakt med civilisationen, eller på kortare dagsturer, kan du se fram emot enastående naturupplevelser som ger en djup inre ro.

I södra Bayern levererar nationalparken Berchtesgaden kilometervis av vandringsrutter och trevliga bergshyttor som bjuder in till en aktiv semester med vandringskängorna på. Har du tur, möter du en fin stenbock på turen, eller får se een av de sällsynta kungsörnarna i himlen. Längre norrut ligger Nationalpark Kellerwald-Edersee, som framförallt är känd för sina utsträckta gamla bokskogar. Du och familjen kan här åka på äventyr i den backiga 6000 hektar stora skogen, på olika vandringsrutter. Därefter kan ni ta ett svalkande dopp i sjön Edersee mitt i nationalparken, som också är populär bland lustfiskare, seglare och surfare. Nationalpark Kellerwald-Edersee finns med på UNESCOs världsarvslista.

I den södra delen av Tyskland bjuder UNESCO-biosfärsreservatet Bliesgau likaså på oförglömliga naturupplevelser med orkidéängar, sällsynta djurarter och ett karktärsfullt flodängslandskap. Däruöver är detta område också känt för alla sina intressanta erbjudanden för de kulturintresserade, framförallt kulinariska!

Information och fakta

Här nedan har vi samlaat en del nyttig information om Tyskland. Du kan bland annat läsa om landets befolkning, historia och väder och använda detta som inspiration till din resa. Upplysningarna är endast menade som inspiration, och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill få mer tips till din resa rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar många spännande artiklar om våra resmål. 

Geografi och befolkning

Tyskland är ett stort land! Från norr till sder är det 876 kilometer fågelvägen, och från väst till öster 640 kilometer. Tyskland är därför ett mycket varierat land, både vad gäller landskap och kulturer. Du kan spendera en semester på att utforska livet i stora och pulserande metropoler, eller i små, trevliga landsorter. Eller varför inte ge dig ut i den storslagna naturen med allt från höga berg och djupa skogar och breda floder.

Zugspitze, som ligger i delstaten Bayern på gränsen till Österrike, är Tysklands högsta berg med sina 2.963 meter. Är det dramatiska berg du söger, behöver du dock inte resa längre ner i Tyskland än till Harzen som med sina berg, skogar och sjöar bjuder in till fridfulla vandringar. Det går dock inte att undvika, att den södra delen av landet är i en klass för sig när det kommer till vackra landskap, men både vackra berg och romantiska slott och borgar som ligger utspridda över området. Det är till exempel här du hittar det berömda slottet Neuschwanstein.

Den längsta floden i Tyskland är Rhen, som är 865 kilometer lång och korsar genom flera av landet 16 delstater. Längs dess bredder ligger en pärlrad av medeltida slott, kyrkor och pittoreska städer. Vil du uppleva livet längs floden, kan vi till exempel rekommender att resa till Koblenz, varifrån du har en bra utgångspunkt för att utforska städer och vinområden längs Rhen och Mosel.

Det bor 82 miljoner människor i Tyskland, vilket gör det till Europas mest folkrika land. Berlin som är landet huvudstad har 3,4 miljoner invånare. Hamburg (1,8 miljoner), München (1,3 miljoner), Köln (1,1 miljoner) och Frankfurt am Main (0,7 miljoner) är likaså viktiga knutpunkter ekonomiskt och kulturellt för det stora landet. Det största sammanhängande stadsområdet i Tyskland är dock Ruhr-distriktet, ett tidigare kulturminne med storstäder som Bochum, Dortmund, Duisburg, Essen och Oberhausen, där det tillsammans bor cirka 5,3 miljoner invånare. Är det storstadsliv som lockar dig, är Tyskland således ett resmål med massor av möjligheter. Berlin är av goda grunder den mest populära destinationen för en storstadssemestr, men även städer som München och Hamburg är mycket att bjuda på.

Förutom alla kända storstäder, kommer du i Tyskland också upptäcka en värld av mindre - men lika intressanta - städer. Om du älskar stämningen som råder i gamla, historiska städer, kommer du inte bli besviken i Tyskland. I städer som Baden-Baden, Lübeck och Meersburg kan du spendera många dagar på att bara njuta av stämningen på de gamla gatorna och åka på spännande utflykter till sevärdheter i den omkringliggande naturen.

Historia

Med tanke på hur många medeltida städer och gamla sevärdheter du kan uppleva på en resa i Tyskland, är det kanske lite förvånande för måga, att Tyskland som samlad nation faktiskt har en förhållandevis kort historia. Sedan antiken har germanska stammar levt i norra Tyskland, som sedan spridde sig söderut. Men det var först efter den tyska segern i det fransk-tyska kriget, som Preusses kung Wilhelm I kunde proklamera upprättandet av Det Tyska Riket i Segelsalen i Versailles år 1871. Han utsåg sig själv som första kejsare och Otto von Bismarck som maktfull rikskansler. Detta tyska kejsarrike (också kallat Det Andra Riket), som förenade en rad tysktalande stater, blev snabbt en ledande makt i Europa med kolonier i Afrika, Asien och Stilla Havet.

Nederlaget under Första Världskriget (1914-1918) innebar dock slutet på kejsarriket, som avlöstes av Weimarrepubliken i ett försök att etablera en mer progressiv demokrati. Ekonomisk nedgång och en enorm arbetslöshet hav dock grund till missnöje och banade vägen till makten för nationalsocialisterna. I januari 1933 blev Adolf Hitler utnämd till kansler för Weimarrepubliken och upplöste efter några få månader parlamentet med den beryktade Ermächtigungsgesetz (Fullmaktslagen). Den gav Hitler myndighet att genomföra lagar utan att först rådgöra med riksdagen, som därmed var helt satt ur spel och funktion.

Med Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (Nazistpartiet) vid makten, blev demokratiska instutitioner ersatta av en polistat, och judar, homosexuella, handicappade, socialister, kommunister, fackföreningar och andra grupper som inte passade in i nazisternas vision om ett större Tyskland, blev utsatte för obarmhärtlig förföljelse och mord. Samtidigt vann Hitler och Nazistpartiet stöd från stora delar av den övriga befolkningen genom att lansera stora, offentliga anläggningsprojekt. Man byggde bland annat landets första motorvägar och anlade olika dräneringsprojekt. Man uppmuntrade likaså bilindustrin att producera flera bilar, så att de senare kunde leverera bilar till militären. I Wolfsburg började en bilfabrikant vid namn Volkswagen till exempel att producera billiga bilar.

Nazisternas intentioner om att skapa Det Tredje Riket, var tydligt från start. Nazisterna bröt således tidigt med Versaillefreden och startade en våldsam upprustning av hären, som under löpet av 1930-talet gick från 100.000 soldater till att omfatt 2-3 miljoner män. Den 1 september 1939 invaderade Tyskland Polen och två dagar senare var Andra Världskriget en verklighet då England och Frankrike förklarade krig mot Tyskland. Exakt antal dröpta i kriget kommer aldrig bli känt, men man uppskattr att kriget - som slutade den 7 maj 1945 - kostade mellan 50 och 60 miljoner människor livet. Med krigets omfattande ödeläggningar i tanke, är det svårt att inte imponeras över hus Tyskland lyckades resa sig igen. Även om det idag endast är ett fåtal tyskar i liv, som själv upplevde kriget, är det fortfarande ett omtåligt ämne för många tyskar.

Efter kriget delades Tyskland upp i två delar, Öst- och Västtyskland. Denna uppdelning varade hela vägen fram till 1989 och Sovjetunionens fall. Efterkrigstidens uppdelning lämnar dock fortfrande sina spår, även om muren sedan länge är fallen. Återföreningen anses ha varit en succé, men det är fortfarande stora ekonomiska skillnader mellan öst och väst.

Väder och klimat

Tyskland har på grund av sin storlek olika klimat beroende på var du befinner dig. I den norra och västra delen av landet dominerar ett tempererat kustklimat med västliga vindar. Här är somrarna typiskt ljumna och vintrarna milda med en del nederbörd. I den östra och södra delen av landet är det dock i högre grad ett fastlandsklimat. Här är årstidsvariationerna större med varma somrar och kalla vintrar. Längst söderut i de bayerska alperna (och i viss grad också det centrala höglandet) är det lokala klimatat präglat av berg med lägre temperaturer uppe i höjderna och mer nederbörd.

Det finns ingen dålig tidpunkt att resa till Tyskland på. Sommarmånaderna (maj-september) är dock normalt de mest populära och ideala, om du till exempelvis vill åka på en aktiv semester med vandringar och cykelturer. Om du åker på en storstadssemester, är vår och höst dock också goda årstider då det inte är för varmt för sightseeing. Många tyska städer är också trevliga att besöka på vintermånaderna, då du på allvar kan uppleva de berömda julmarknaderna. Den mest kända hålls i bayerska Nuremberg, som dessuom ligger i en del av landet med goda möjligheter för skidåkning.

Transport

Om du åker på en storstadssemester till exempelvis Berlin, Hamburg eller München behöver du inte någon bil, då är det lättare att ankomma med tåg (det går direkttåg från Köpenhamn till Hamburg och Berlin) eller flyg. Det finns gott om flygbolag som flyger från de svenska och danska flygplatserna till de större flygplatserna i Tyskland. Det finns flygplatser med internationella förbindelser vid Köln-Bonn, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, Leipzig, München, Nürnberg, Stuttgard, Berlin och inte minst Frankfurt am Main, som har en av Europas viktigaste flygplatser.

Vill du resa runt i landet, kan du nyttja det bästa offentliga transportnätverket i Europa. Tåg och bussar kör regelmässigt till alla delar av landet. Det finns dock inget som övergår bilen när det kommer till flexibilitet och möjligheten att resa i eget tempo. Om du inte vill köra hela vägen från Sverige till din destination i Tyskland, finns det goda möjligheter att hyra en bil i alla större städer och på flygplatserna.

Bra att veta

Valuta: Euro. De flesta vanliga kreditkorten kan användas på större hotell, på restauranger och i butiker. Betalning med kontanter är dock fortfarande utbrett i Tyskland, så det är en bra idé att också ta med sig sådana på resan. Bankomater finns i alla större städer.

Dricks: Dricks är redan inkluderat i räkningen/notan men det är ändå kutym att runda upp med 5-10 procent om du äter på restaurang (och är nöjd med servicen). I taxibilar ger du normalt också 10 procent i dricks. På hotell ger du normalt städerskan 1-2 euro i dricks per dag.

Språk: Tyska. I landet förekommer många olika dialekter. Högtyska (motsvarigheten till rikssvenska), kan du göra dig förstådd på överallt. Större delen av befolkningen talar också engelska.

Religion: Cirka två tredjedelar av befolkningen är kristna, nästan jämt fördelat mellan protestanter i den norra delen av landet och katoliker i den södra. Därutöver finns det olika minioriteter bland andra kristna samfund, muslimer och judar.

Etikett: Den tyska etiketten är som regel lite mer formell och hövlig än den svenska. I Tyskland är det fortfarande kutym att säga De (Sie) till varandra. Tyskarna har dock på många ställen ett avslappnat förhållande till nakenhet och i parker, i bastun och och på SPA finns ofta en "textilfri" zon.

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Tyskland?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 12 recensioner