Resor till Side

Med sin gyllene sandstrand, sitt milda och varma klimat och sina gamla ruiner, är Side ett idealt resmål för skandinaver som vill åka på en ekonomisk strand- och badsemester söderöver, där de kulturella sevärdheterna aldrig är längre bort än stranden.

En gång i tiden var Side en gammal grekisk stad - nu är staden en av de mest populära badorterna i Antalya-provinsen i Turkiet. Staden, som ligger nära städerna Manavgat, Alanya och Antalya, bjuder på stränder med massor av vattensportaktiviteter, och har ett lugnt, långgrund vatten som är idealt för barn att bada i.

Tips till par: En charmig gammal stadsdel, en fantastisk hamn och fina, avslappnade stränder skapar de perfekta ramarna för en romantisk semester för två.

Tips till strandälskare: Den mjuka sanden och det kristallklara havet, utgör en välkomnande ursäkt att luta sig tillbaka i liggstolen och slappna av i solen. Stadens två stränder - den östra och den vätra - bjuder dessutom på massor av vattensportaktiviteter, om du gärna vill underhållas på semestern.

Tips till kulturintresserade: Den gamla stadsdelen i Side är hemstad för den antika romerska teatern samt Apollotemplet, vilket gör en semester i Side till mycket mer än bara en badsemester.

Information och fakta

Side är hemstad för en av de äldsta städerna du kan hitta på din semester i Turkiet, med ruiner utspridda längs stadens berömda vita sandstränder, som är vackert flankerade av tallar.

Staden, som en gång har huserat Alexander den Stores segerrika härer, romarna och i nyare tid tillresande turister från hela världen, bjuder på något för var och ens smak. På dagen har du massor av möjligheter att uppleva sol, strand och hav, samt stora kulturella sevärdheter, och på kvällen och natten kan du besöka en eller flera av de olika barerna och nattklubbarna som har öppet till tidig morgon.

 • Språk: Turkiska
 • Valuta: Tuskisk lira
 • Lokal tid: Denna del av Turkiet ligger en timme före Sverige
 • Flyg till: Antalya International Aorport (AYT)
 • Flygtid från Sverige: 3,5-5,5 timmar, beroende på avreseort.

Stränder

Med hela två stränder: öststranden och väststranden, är det lätt att finna en plats i solen i Side.

Väststranden är den mest populära av de två stränderna, med många liggstolar till uthyrning, vilket innebär att du aldrig behöver skynda dig till stranden för att paxa din plats. Öststranden är lite lugnare, och ligger inte långt från Apollo-templet.

För dig som är intresserad av vattensport, eller gäna vill ha lite mer underhållning på badsemestern, finns en rad aktivitetsmöjligheter, såsom paragliding, vattenskidor, dykning, fiske och båtturer.

Och när du känner att hungern är på väg, finns massor av restauranger och caféer i närheten, som kan tillfredsställa din aptit så att du kan njuta av hela din dag på stranden.

Shopping

Du hittar massor av butiker i centrum av staden, samt flera marknader och basarer, som alltid har en mycket lokal och färgglad stämning. På marknaderna förväntas man pruta på priserna.

När du ska ladda upp mellan inköpen, är den gamla stadsdelen en vidunderlig plats för att äta lunch eller middag, då du här hittar många autentiska turkiska restauranger, som serverar god meze och kofta.

Mat och dryck

I den gamla stadsdelen, som endast ligger några få gator från stranden, finns det som nämnt en massa bra, lokala restauranger, där du kan få dig en autentisk turkisk måltid. Prova t.ex. en av regionens favriträtter, testi kebab - ett köttstycke som långsamt lagas i en lergryta, och som genomsteks helt innan kockan tar locket av grytan och serverar det läckra, möra köttet direkt därifrån.

Om du älskar fisk, har du kommit till rätt plts, för med Sides läge vid havet, kan restaurangerna alltid erbjuda nyfångad fisk på kvällarna. Många restauranger vid hamen bjuder på läckra rätter, t.ex. grillad fisk med olika tillbehör.

På restaurangen Gul, som ligger i Sides gamla stadsdel, kan du testa traditionella rätter i det turkiska köket, såsom Satay Kebab.

Lokal Transport

Med dolmus: Små vita minibussar, så kallade dolmus, är ett billigt och effektivt sätt att komma runt på i Side. På dessa kan du hoppa på och av var du vill.

Med taxi: Taxi finns tillgängliga i Side och kör på taxameter. Priserna skiftar på dagen och natten, men är relativt billiga till kortare resor.

Med buss: Det finns en bussförbindelse i Side, som sammankopplar semesterorten med andra, närliggande semesterortern längs kusten. Bussarna kör regelmässigt, och är perfekta att använda om du ska åka på lite längre resor, t.ex. till Izmir och Istanbul. Det är för övrigt ett perfekta sätt att möta de lokala på, och lära sig mer om regionen.

Händelser

Konst och kultur: Den årliga Internationella Kultur och Konst festivalen, är årets största händelse i Side. Den tar plats i slutet av augusti och i början av september, och bjuder på gratis utomhuskonserter i stadens gamla amfiteater och Apollo-templet.

Manavgat Kultur- och Turistfestival: Denna sommarfestival avhålls i Mamavgat, cirka 20 moiniters bilfärd från Side, och bjuder på traditionell folkmusik och dans och läckra turkiska delikatesser.

Sevärdheter och upplevelser

Side har en lång rad intressanta sevärdheter och upplevelser för både stora och små. Om du är intresserad av en historisk och kulturell upplevelse, kan du utforska historiska platser som amfiteatern, som härstammar från områdets hellenistiska period, Apollo-templet, de romerska baden och Side Museum.

För dig som är intresserad av natur erbjuder Side en fanstastisk möjlighet för att utforska de vackra Taurusbergen, eller besöka de speltakulära Manavgat-vattenfallen. För dig som är mer äventyrslysten, finns det möjlighet att hyra en jeep och åkta iväg på jeep-safari, eler prova på rafting i Koprulu Canyon National Park.

Om du är på resa med familjen, kan en av de två vattenparkerna i Antalya, t.ex. Antalya AquaPark säkert vara en härlig upplevelse för både stora och små - här kan du lätt passera en dag.

Det är också möjligt att se på delfiner, om du åker med på en båttur med sällskapet Doplhin Island Cruise.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Side

Populära hotell i Side

Turkiet, Antalyakusten, Side
9,9
Fantastiskt
1876 omdömen
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Antalyakusten, Side
9,4
Fantastiskt
1325 omdömen
 • Närmaste flygplats: 60 km
 • Närmaste strand: ca. 800 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Antalyakusten, Side
9,3
Fantastiskt
973 omdömen
 • Närmaste flygplats: 59 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Side?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 10 recensioner