Resor till Marmaris

Marmaris ligger där Turkiet är som allra vackrast på den Egeiska kusten nära det grekiska ö-havet. Här hittar du en blandning av vacker natur, en lång och härlig strand, en spännande basar fylld av bra erbjudanden, restauranger och ett pulserande nattliv. Boka din resa till Marmariskusten med Escapeaway i dag!

Egeiska havet. Jag har enbart goda minnen från mitt besök längs denna riviera. Turkiet är en skattkista med hundratals bukter och sandstränder och regionens geografi utgör ett paradis för dig som älskar kristallklart vatten och massor av soltimmar sommaren lång.

Förutom alla dessa blåa nyanser som lockar till vattenlekar i den behagliga brisen och den milda temperaturen så bjuder Marmariskusten även på arkeologiska och historiska attraktioner. För att inte tala om alla småöar du kan besöka längs kusten och som inte påminner om något du ser på andra ställen i Sydeuropa.

Med Escapeaway kan du lätt boka en problemfri och säker resa till Marmariskusten med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg exempelvis till flygplatsen i Bodrum eller Dalaman och kombinerar dem med våra noga utvalda hotell på Marmariskusten. Vi sätter samman det hela till en paketresa med Resegaranti så du får det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för bästa upplevelse när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om resor till Antalyakusten
>> Läs även om resor till Kusadasikusten

Hotell på Marmariskusten

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester i Maramis. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål

Marmarisborgen

Den nuvarande borgen återuppbyggdes av Süleyman I år 1522, och användes som bas för sultanens styrkor i kampen mot korsriddarna på Rhodos. Idag är borgen en av få i Turkiset, som nyttjas som museum. På Marmarismuseet kan du utforska en rad spännande arkeologiska fynd från regionen, slå dig ner på restaurangen eller strosa runt en tur längs borgens murar för att njuta av utsikten över den livliga marinan.

Grand Bazaar

Marmaris är ett bra resmål om du tycker om att shoppa. I Grand Bazaar, som är landets största marknad, hittar du t.ex. allt som hjärtat kan behaga av kläder, skinnvaror, kryddor, smycken och annat hantverk. Även om du inte är på jakt efter en souveniur, är det värt att besöka basaren endast för att känna av stämningen i alla labyrintliknande gångar med otaliga stånd. Du ska vara beredd på, att några säljare kan vara påträngande och förväntar sig att du ska pruta på priset. Håll också ögonen öppna, då urvalet inkluderar allt från autentiskt hantverk av hög kvalitet till billiga kopior.

Är det kända, moderna modemärken du är på jakt efter, kan du ta en sväng till marinan. Här ligger flera modebutiker med exklusiva märken, och ett stort shoppingcenter.

Utflykt till Rhodos

Liksom sultanen på 1500-talet använde Marmaris som utgångspunkt för erövringen av den stora korsriddarborgen på Rhodos, är det idag perfekt att åka på utflykt till den populära grekiska medelhavsön när du är på semester i Marmaris. Rhodos ligger endast en kort båttur bort, och lockar med en värld av spännande sevärdheter, i form av bland annat antika tempel och medeltida platser. Därtill kommer naturligtvis öns berömda stränder och charmiga gator i städerna, där du hittar bra restauranger och trevliga butiker. Med andra ord, garanteras du en upplevelserik dag om du åker ill Rhodos fran Marmaris.

>> Läs även om resor till Rhodos här

Båttur längs Marmariskusten

Packa ner snorklen och bandhanddukarna, och åk på en dagsutflykt med båt längs Marmariskusten. Det är ett trevligt sätt att utforska buktens vackra stränder och dra full fördel av det inbjudande kristallklara hav. Hela familjen kan få lång till att gå, genom att utforska det rika livet under ytan, när båten lägger till vid de olika stränderna. Du kan naturligtvis också slå dig ner på en handduk på stranden och eventuellt njuta av en medtagen picknick. De flesta av båtutflykterna stannar vid den skogstäckta Cennet Adasi, också känd som Paradisön (som faktiskt är en halvö), där du bland annat kan besöka den lilla droppstensgrottan Nimara.

Pamukkale och Efesos

Det finns massor att se och göra längs Marmariskusten, men det gömmer sig också åtskilliga sevärdheter av världsklass längre in i landet. Två perfekta mål för en dagsutflykt är till exempel Pamukkale och Efesos.

Pamukkale i provinsen Denizli, är en rad kritvita kalkstensterrasser, som skapas av vatten från varma källor över tusentals år. Kalkstensterrrasserna som också kallas för "bomullsslottet" finns med på UNESCOs lista äver världsarv. Det är dock inte bara för att beundra de särpräglade avlagringarna som många besöker Pamukkale. Kommer du ihåg att ta med badkläder, kan du också njuta av ett dopp i det härliga, mineralrika källvattnet i några av bassängerna. Enligt sägnen ska vattnet ha en föryngrande och helande effekt - men det handlar nog mest om sin egen tro.

Pamukkale är dessuom omgiven av den historiska staden Hierapolis, som bland annat rymmer en vacker och välbevarad amfiteater. Är du historiskt intresserad är dock Efesos, som ligger ett par hundra kilometer norr om Marmaris, nog ännu mer intressant som utflyktsmål då det tillhör de yttersta sevärdheterna när det gäller sevärdheter från den antika världen. Här kan du enkelt spendera ett par timmar eller fler på att vandra runt bland gamla historiska byggander, som inkluderar det berömda Artemistemplet. Det är nästan omöjligt att inte känna av historiens vingslag här, och känna av den prakt som staden hade på sin storhetstid. 

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Marmariskusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Marmaris och Içmeler

Marmaris, som ligger i den sydvästra delen av Turkiet, där det Egeiska havet och Medelhavet möts, är utöver sin långa strand framförallt känd för sin naturliga hamn. Det är en av de största i världen av sitt slag, och idag är det ett favoritresmål för seglare och kryssningsskepp. Historiskt sett har hamnen också spelat en viktig roll för Marmaris, då den gjorde staden till centrum för handel i regionen, samt var strategiskt viktig för alla med ambitioner att dominera i området. Man vet inte med säkerhet när staden grundades här, men enligt den grekiska historikern Herodot, fanns en förstärkt bosättning vid Marmaris redan år 3000 f.Kr.

Staden invaderades dock av Alexander den Store år 224 f.Kr. Det var endast en av många gånger som Marmaris spelade en viktig roll i världshistorien. Den stora, naturliga hamnen utgjorde således också en flottbas för det Osmanska riket, och gav senare skydd till Lord Nelsons flotta, då han var på väg till Egypten för att kämpa mot Napoleon.

Idag är turism stadens viktigaste inkomstkälla, och på högsäsongen flerdubblas invånarantalet på normala 30.000, då semesterresenärer från hela Europa kommer hit för att njuta av det soliga klimatet, stadens restaurang och butiksliv, samt inte minst Marmariskustens härliga stränder.

Några få kilometer söderut, ligger grannstaden Içmeler. Denna mindre semesterstad, är framförallt populär bland barnfamiljer och par, som önskar en semester med lugna idyller, medan unga människor med tycke för fest och semester med massor av aktivitetesmöjligheter brukar föredra Marmaris. De två semesterorterna är sammanbundna via en lång, vacker strandpromenad. Vill du inte gå de cirka sju kilometerna mellan städerna längs havet, kan du eventuellt ta en dolmus (minibuss). Det tar då endast cirka 10 minuter att nå den ena staden från den andra.

Mat och dryck

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här