Resor till Lara Beach

Lara Beach som ligger utanför Antalya i den sydvästra delen av Turkiet erbjuder fantastiska, gyllene sandstränder som sträcker sig hela 12 kilometer längs kusten med kristallklart blått medelhavsvatten och massor av sol och värme som har gjort resmålet till ett populärt ställe bland gäster som är på jakt efter en sol- och badsemester utöver det vanliga.

Stadens strand har tilldelats Blå Flagg och har många olika faciliteter för sina sol- och strandgäster oavsett om det gäller parasoller och liggstolar eller stilfulla strandbarer som serverar fantasifulla cocktails och läckra snacks.

Ut över att vara ett eftertraktat resmål sör en sol- och badsemester är Lara Beach perfekt resmål för gäster som tycker om att shoppa på sin semester, här finns en lång rad butiker med allt från lyxhotellens designboutiquer till de traditionella och folkliga basarerna och marknaderna i stadens centrum som säljer lokalt tillverkade smycken, konst, läder och bomullsvaror samt keramik.

Tips till en strand- och badsemester: Den prisbelönade Lara Beach är det perfekta stället att njuta av medelhavets solsken och behagligt varma badvatten med gyllene sand, en livlig strandpromenad och mängder av vattensportsfaciliteter.

Tips till en familjesemester: Utöver stranden kommer barnen att älska delfinerna och de många aktiviteterna i Troy Aquapark.

Tips till en shopping-semester: Oavsett om du föredrar boutique-shopping eller de traditionella marknaderna så är Lara Beach fullt av bra shoppingställen.

Information och fakta

Språk: Turkiska

Valuta: Turkisk lira

Lokal tid: Lara Beach är en timme före svensk tid

Flyg till: Antalya International Airport (AYT).

Flygtid från Sverige: Cirka 3,5 - 4 timmar

Stränder

Det glittrande Medelhavet, den mjuka, gyllene sanden och massor av liggstolar gör att du verkligen kan koppla av på Lara Beach. Stranden har till och med tilldelats Blå Flagg för badvattnets kvalitet så du kan tryggt kasta dig i böljan den blå.

Skulle du vilja ha lite mer spänning finns det möjlighet till olika vattensporter så som snorkling och dykning samt jetski och segling. Samtidigt ger den långgrunda kusten en säker miljö för barn att kajka runt och leka i.

Vädret

Oavsett vilken tid på året som du besöker Lara Beach har du möjlighet att uppleva bra väder i jämförelse med samma årstid hemma i Sverige (med reservation för att vädret som bekant aldrig kan garanteras).

Sommaren börjar i maj och slutar i september då klimatet normalt sett är varmt med många solskenstimmar och temperaturer som når upp omkring 31 grader. Med nästan ingen nederbörd alls och behagligt varmt havsvatten är denna period perfekt för en bad- och strandsemester.

Om avkoppling vid poolen eller längs sandstranden inte är en första prioritering kan det rekommenderas att resa på våren då det är mindre fuktighet i luften och färre turister på stränderna.

Kultur och historia

Lara Beach och det omgivande området är mycket rikt på antik historia och rymmer stora historiska och kulturella sevärdheter.

Den antika romerska amfiteatern Aspendos ligger mindre än en timmes körning från Lara Beach och byggdes för att kunna rymma 8 000 åskådare. Amfiteatern används än idag vid ballet- och opera-föreställningar. Du kan välja att göra en guidad tur i amfiteatern och njuta av den fantastiska utsikten från teaterns övre sektioner.

Den gamla staden Perge ligger också nära Lara Beach och var en gång i tiden en viktig stad i den antika regionen Pamphylia. Det är här som de flesta statyerna som finns utställda på Antalya Museum grävdes fram. Du kan se både en antik romersk stadion, en romersk port, ett nymfeum, en kolonn-gata, ett romerskt bad, och en grekisk port.

En annan antik stad som alla historie- och kulturintresserade resenärer bör besöka på en resa till Lara Beach är Side; en antik grekisk stad belägen på Turkiets södra Medelhavskust. Staden som betraktas som en av de mest betydelsefulla klassiska sevärdheterna i landet rymmer många unika arkeologiska konstföremål, bland dessa det hellenistiska templet Apollo som ligger vid hamnen.

Du kan även uppleva ruinerna av en antik teater från 200-talet som en gång i tiden hade plats för hela 15 000 åskådare.

Mat och dryck

Mattraditionerna i Lara Beach är i sakens natur huvudsakligen turkiska men man kan även se ett stort inflytande från det italienska köket och medelhavsköket i största allmänhet på en del restauranger i området.

Om du blir hungrig på lite ovanliga mattider eller bara tycker om flexibilitet när du ska äta dina måltider under semestern, då kommer du älska faciliteterna på Jasmine Main Restaurants som är öppna såväl dag som natt.

Skulle du vilja uppleva några av områdets antika mattraditioner så bör du besöka det unika Yoruk Tältet som ligger på strandpromenaden vid sidan om Lara Beach Hotel. Här kan du äta utomhus vid picknickbord och lära dig lite om de mattraditioner som de lokala normandiska stammarna så kallade Yoruks praktiserade. Du kommer även kunna få pizza eller gozler, som är salta pannkakor fyllda med olika lokala råvaror.

Skulle du vilja prova andra typiskt turkiska rätter så avlägg ett besök på Big Chefs Café and Restaurant. Här kan du prova på en rad läckra, lokala rätter samt en frukostbuffé.

Lokal transport

Med dolmus: Dolmus är de lokala minibussarna som ser ut som en stor delad taxi. De är billiga och ett lätt sätt att ta sig runt på semesterorten med och är perfekta om du ska en sväng till stranden och du kan hoppa av och på allt efter behag.

Med buss: Vill du resa lite längre bort så binder ett regelbundet nät av bussförbindelser samman Lara Beach med andre semesterorter längs kusten och ända till Antalya stad.

Med taxi: De lokala gula taxibilarna är både relativt billiga och lättillgängliga i Lara Beach. Det är ett överkomligt sätt att transportera sig till och från Antalya flygplats eftersom flygplatsen bara ligger 30 minuters körning från Lara Beach.

Händelser

Sand-skulptur-festivalen: Lara Beachs gyllene sand är platsen för den återkommande internationella "Antalya Sand Sculpture Festival", som är en av de största festivalerna för sandskulpturer i världen. Festivalen kommer till staden i juni och pågår i flera månader med hundratals skulpturer som skapas på det specialgjorda och 7 000 kvadratmeter stora utställningsområdet.

Opera och ballet: För opera-och balletintresserade är den årliga "Aspendos Opera och Ballet Festivalen" i Antalya, bara en timmes körning från Lara Beach, en av områdets stora kulturhändelser. festivalen är känd för att äga rum i den nästan 2 000 år gamla romerska amfiteatern, Aspendos teater, som ger en fantastisk akustik till konserterna. 

Sevärdheter och utflykter

Undervattensruiner och gamla städer

Lara Beach är späckat med antik historia som kan upplevas på många sätt. Du kan till exempel göra en båttur till ön Kekova för att se öns berömda undervattensruiner som utgör resterna av en gammal stad som sjönk i samband med en jordbävning. På samma tur kan du även uppleva den antika staden Myra och gå runt bland resterna av stadens amfiteater och stengravar innan du avslutar turen med en rundvisning i St. Nicholas Kyrka.

Skulle du föredra att stanna kvar på land och utforska områdets historiska sevärdheter så är Kaleiçis gamla stadsdel ett måste med sina slingrande gator och historiska arkitektur.

Det finns även massor av saker att uppleva i Antalya, som bara ligger en busstur bort. På en promenad runt i Antalya kan du uppleva många unika, historiska platser så som den gamla romerska hamnen och Hadrians port.

Vattenfall och varma källor

Lite väster om Lara Beach kan du uppleva den fantastiska Düdenfloden och dess vattenfall. Floden störtar från en 40 meter hög klippa ner i havet. Du kan se dessa spektakulära vattenfall från land eller göra en båttur från Antalyas hamn för att se dem på nära håll.

En annan avkopplande och populär natur-sevärdhet är Pamukkale-källorna och den gamla Cleopatras Pool, där du kan uppleva den romerska eran i all sin härlighet.

Pamukkale betyder "bomulsslottet" på turkiska och när du ser hur dess naturliga källor har stelnat i snövita stalaktiter och klippor förstår du varför. Många människor kommer hit för att njuta av den natursköna utsikten och ta ett dopp i den termiska poolen.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Lara Beach

Populära hotell i Lara Beach

Turkiet, Antalyakusten, Lara Beach
9,2
Fantastiskt
1781 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Antalyakusten, Lara Beach
9,5
Fantastiskt
2533 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Antalyakusten, Lara Beach
9,3
Fantastiskt
1356 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.7 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Lara Beach?

9,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner