Resor till Kusadasikusten

Kusadasikusten är en av Medelhavets vackraste kuster. Hela området är rikt på fantastiska kulturskatter, små kuststäder och gyllene sandstränder som lämpar sig för såväl barnfamiljer som vattensportsentusiaster. Boka din resa till Kusadasikusten med Escapeaway i dag!

Turkiet är ett land som med all rätt är stolt över sina vackra kuster. Kusadasikusten är med sina berg, breda stränder, vackra marinor, sitt inbjudande mörkblåa hav och sina olivlundar en bit in i landet ett av de ställen som utgör själva essensen av en äkta, avslappnande badsemester under Turkiets sol. En sol som för övrigt kan vara väldigt intensiv så tycker du inte om höga temperaturer ska du kanske överväga att semestra på Kasadasikusten under våren eller hösten då vädret är mildare.

Kusadasifortet drar dina blickar till sig mitt ute i havet

Omgivet av det mörkblåa vattnet vars yta glittrar likt tusentals diamanter under den starka solen ligger Kusadasifortet och tronar på en liten ö utanför kusten. Det är en vacker och fascinerande syn och du kan lätt besöka fortet då man har byggt en bro dit ut. Bara en promenad på 150 m och du befinner dig på den lilla klippan som kallas Dueön och som helt domineras av fortet. Ön är charmig och trots att den är känd för sitt fort så påminner den mer om en muromgärdad trädgård med träd, buskar och terrasser.

Historiska Efesos precis runt hörnet

Som du nog redan märkt när du läser denna text finns det många goda skäl till att Kusadasikusten är ett så populärt resmål. Förutom den vackra kusten så ligger dessutom Turkiets största hamn för kryssningsfartyg här, rankad som nr 30 i världen. En av orsakerna till detta är att Kusadasi hamn även utgör porten till den historiska staden Efesos. Om du vill vila din kropp från sol och bad några timmar kan du göra en sightseeingtur till de vackra gamla fornlämningarna i Efesos - en stad som tidigare hade stor handelsmässig och kulturell betydelse. Här kan du bland annat se ruinerna efter det berömda Artemis-templet och Celsus-biblioteket.

Inte långt från Kusadasikusten i vackra lantliga omgivningar ligger den historiska staden Selcuk där du också kan dyka ner i Turkiets intressanta förflutna.

Kusadasi bjuder på härlig semesterstämning

I själva staden Kusadasi finns det inte lika många sevärdheter som i Bodrum och du har inte heller samma stora urval av underhållning och andra aktiviteter som i den något större staden Marmaris. Inte desto mindre så är staden ganska livlig och spelar en viktig roll som centrum för fest och färg på den Egeiska kusten. Här finns flera Irländska pubar, diskotek med mera och en härlig stämning. Här finns en spännande bazar och även några riktigt bra restauranger där du kan smörja kråset med både Turkiska och internationella rätter.

Staden rymmer även en del äldre kvarter där du finner en något lugnare atmosfär.
När du reser till Kusadasi så landar du på Izmirs flygplats varifrån det är ca en timme och tjugo minuters körning till själva staden Kusadasi. Många flygbolag flyger direkt från Skandinavien till Izmir.

>> Läs även om resor till Istanbul
>> Läs även om paketresor till Turkiet

Resmål på Kusadasikusten

 • Gästrecensioner 9,3
  Kusadasi
  10 hotell
  Kusadasi är en vacker stad med skön blandning av äldre och modernare byggnader, fina sandstränder, ett pulserande stadsliv och massor av lokala och internationella restauranger. Staden är framför allt att rekommendera till barnfamiljer.

Populära hotell på Kusadasikusten

Turkiet, Kusadasikusten, Kusadasi
9,1
Fantastiskt
341 omdömen
 • Närmaste flygplats: 71 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Kusadasikusten, Kusadasi
9,0
Fantastiskt
246 omdömen
 • Närmaste flygplats: 82 km
 • Närmaste strand: ca. 2 km
 • Internet/Wi-Fi
Turkiet, Kusadasikusten, Kusadasi
8,5
Mycket bra
431 omdömen
 • Närmaste flygplats: 80 km
 • Närmaste strand: ca. 150 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester på Kusadasikusten. Beskrivningarna ska uteslutande ses som inspiration och vi reserverar oss för eventuella fel. Om du vill läsa mer om andra sevärdheter, rekommenderar vi dig att läsa vår blogg om resor, där du hittar en mängd artiklar om alla våra resmål.

Stränderna

Är det en badsemester du drömmer om, är Kusadasikusten i Turkiet ett bra val. Här finns gott om bra, familjevänliga stränder, där du bland annat kan slappna av i sanden eller spendera dagarna på aktiviteter som vindsurfing, segling eller dykning.

Vid Kusadasi är den lilla konstgjorda stranden mellan marinan och hamnen mycket populär tack vare läget vid centrum och nära hotellen. Den är också ideal om du tycker om liv och rörelse, och här kan du enkelt få tiden att gå genom att betrakta strandlivet och njuta av utsikten till Duvön, och de stora kryssningsfartygen när de lägger till.

Endast ett par kilometer söder om centrum finns dock områdets nog mest populära strand, "Ladies Beach", kadinlar, som har fin sand och är mycket barnvänlig. Vill du inte promenera dit, kan du ta dig dit med en billig dolmus. Många anses dock att Long Beach, somligger 6 kilometer söder om centrum, att vara den bästa strandeni närheten av staden. Här finns generellt mer plats för att sola och bada, samt fler restauranger att välja bland när det vankas lunch. Därutöver dinns det också flera andra stränder upp och ner längs kuten, så även på högsäsongen är det möjligt att hitta en plats att slå sig ner för att njuta av den varma solen och det kristallklara havet. För dig som reser till Kusadasikusten med barn, är det trots de goda stränderna nästan ett måste att åka till ett av områdets tre vattenland: Adaland, Pamucak eller AquaFantasy. Här väntar både vattenrutschkanor, akvarium, sandstränder och delfinparker. 

Det klara havet vid Kusadasikusten, gör också området ytterst populärt bland dykare och det finns flera lokala bolag som arrangerar dykarturer. Likaså kan det rekommenderas att avsätta en dag till att segla längs kusten, där båten lägger till vid olika stränder och bukter som inte kan nås på annat vis. Ta med dig snorkel och cyklop!

Efesos och de vita kalkstensterrasserna i Pamukkale

Kan du slita dig från det avslappnade strandlivet, finns det många spännande utflyktsmål längre in i landet, när du är på semester på Kusadasikusten. Den obestridda huvudattraktionen är den historiska staden Efesos, som du kan nå på under en halvtimme i bil från Kusadasi. Här kan du bland annat beundra det berömda templet Artemis.

Medan Efesos är den viktigaste kulturhistoriska sevärdheten, är Pamukkale i gengäld det mest intressanta naturfenomenet i området. Pamukkale är namnet på en rad vita kalkstensterrasser, som är fomrade över flera tusen år, där kalkhaltigt vatten från varma källor har runnit ner längs bergssidan och skapat iögonfallande bassänger. Tidigare kunde man bada i de naturskapta bassängerna, men idag har man valt att skydda dem och därför är de stängda. I gengäld har man gjort konstgjorda bassänger, som om du har tagit med badkläderna, kan du (mot betalning) fortfarande testa om det mineralrika, varma källvattnet lever upp till sitt rykta för att ha en helande påverkan. I anknytning till området ligger ruinstaden Hierapolis, som också är värd att utforska.

Nationalpark och Samos

Föredrar du att stanna nära kusten, är Dilek Pninsula National Park - också känd som Milli Park - ett bra utflyktsmål. I parken, som ligger 23 kilometer söder om Kusadasi, kan du bege dig ut på vandringsturer på egen hand eller med guide. Man arrangerar också jeepsafari i parken. Och du kan också ta ett dopp vid en av parkens små strädner, som tillhör de mest idylliska i regionen. Nationalparken är både den perfekta platsen för en romantisk picknick eller en avslappnande dag med familjen lide bortom de mest turistiga ställena.

Ett annat trevligt utflyktsmål, om du vill se något annorlunda, är den grekiska ön Samis. Den lilla ön ligger endast en kort båttur från Kusadasi och du kommer att ha gott om tid att strosa runt i den trevliga huvudstaden Vathy. Stadens smala, backiga gator är mycket stämningsfulla, och det finns rik möjlighet att slå sig ner på ett café och betrakta livet. Lägg också vägen förbi stadens arkeologiska meseum innan turen går tillbaka till det turkiska fastlandet.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Kusadasikusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Fågelön

Det naturliga centrumet för Kusadasikusten, som vänder ut mot det Egeiska Havet, är Kusadasi stad. Kuststräckans största stad, som ligger cirka 90 kilometer söder om Izmir, har cirka 64.000 invånare, men på högsäsongen flerdubblas invånarintalet när semestergäster från hela Europa flockas hit för att njuta av områdets fantastiska stränder och ideala läge i förhållande till några av Tuskiets mest kända sevärdheter, däribland den historiska staden Efesos. 

Namnet Kusadasi härstammar från de turkiska orden "kus" (fågel) och "ada" (ö), det vill säga fågelön, som ska hänvisa till den lilla ön Güvercin Adas (duvön), som har ett fort och är förbunden med staden via en smal brygga. Det var dock först på början av 1900-talet, so staen officiellt fick namnet Kusadasi, som de lokala idag ofta förkortar Ada.

Det har bott människor från olika folkslag i området i flera tusen år, vilket bland annat alla grekiska ruiner vittnar om, men nutidens Kusadasi grundades som en venetiansk koloni på 1500-talet. De kallade staden för Scala Nuova.

Efter osmanernas nederlag i första världskriget hade förest Italien, sedan Grekland, styret över Kusadasi, som därefter fick en mångafaldig befolkning betående av bland annat turkar, greker och armenare. De flesta minoriteter lämnade staden igen efter det turkiska självständighetskriget, där Grekland och Turkiet år 1923 gjorde ett stort befolkningsutbyte.

Idag framstår Kusadasi i många avseenden som en modern europeisk stad, som tack vare sitt soliga, varma klimat och bra läge har blivit ett av Turkiets mest populära resmål. Kusadasi är bland annat ett ytterst populärt mål för alla kryssningsskepp i Medelhavet, inte minst tack vare närheten till Efesos, som ligger under en halvtimmes bilfärd bort.

Restauranger och nattliv

Efter en lång dag på stranden, i den lokala vattenparken, eller en spännande utflykt, finns det massor av möjligheter att stilla hungern i Kusadasi. Staden har blivit känd för sitt rika restaurangliv, som framförallt utvecklar sig i den gamla stadsdelen och vid den mycket stämningesfulla hamnpromenaden. Det kan varmt rekommenderas att gå till platser med fisk- och skaldjursrätter på menyn, men du kan dock få allt från kinesisk mat till burgare i stan. Allt till mycket rimliga priser, sett med skandinaviska ögon.

Kusadasi är också känt för sina barer, caféer och diskon, som har öppet till långt in på natten. Vill du hellre uppleva traditionell turkisk sång och dans, kan du besöka en Meyhane, som autentisk turkisk bar eller restaurang. Det är också ofta här du har bäst chans att smaka på lokal rätter.

Väder och klimat

Kusadasikusten har ett typiskt medelhavsklimat med torra och stundtals mycket varma somrar. Tycker du om värme, är juli-augusti med dagstemperaturer på 30-35 grader, ofta högre, en bra tidpunkt för en semester. Värmen mitt på sommaren kan dock dämpa lusten att vara fysiskt aktiv, som om du inte vill nöja dig med att ligga på stranden på semestern, är t.ex. sensommaren med dess sköna temperaturer en bättre tidpunkt att komma på. Vädret på vintern och våren är mer ostadigt, typiskt med temperaturer mellan 10-15 grader, ibland kallare. Trots solperioder, kan dessa årstider vara regniga flera dagar i rad.

Transport

Det finns busstransport mellan flygplatserna vid Ismir och Bodrum. När du ankommit till ditt slutgiltiga resmål på Kusidasikusten, har du olika möjligheter att ta dig runt. För det första är det i Kusidasi stad inte större, än att du kan ta dig runt till fots. Vill du inte gå, kan du hoppa på en dolmus (minibuss) eller ta en taxi. Kusadasi är en knutpunkt för regionens busstrafik, så du har goda möjligheter att besöka städer och sevärdheter i resten av landsdelen.

Det är naturligtvis också möjligt att hyra en bil på semestern på Kusadasikusten. Det är en perfekt lösning om du gärna vill utforska sevärdheter inne i landet eller längs kusten, eller om du bara vill ha friheten att följa ditt eget tempo på semestern. 

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Vad tycker gästerna om på Kusadasikusten?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 9 recensioner