Resor till Konakli

Med sitt vackra läge på Turkiets sydkust, nära både Alanya och Antalya, är Konakli ett perfekt resmål för den som vill ha en avkopplande semester i solen. Staden är omgiven av storslagna berg bevuxna med vackra barrträd och som bara väntar på att bli utforskade. 

Strand-älskare: Konakli har en lång gyllene strand och den legendariska Cleopatra Beach ligger inom överskådlig räckvidd från staden upp längs kusten.

Familjer: Konakli är idealiskt för småbarnsfamiljer, med sin underbara strand och ett fantastiskt vattenland.

Par: Med sin charm, sina många livliga restauranger och marknader samr den vackra stranden är Konakli även ett perfekt resmål för par som gärna vill ha en romantisk semester.

Information och fakta

  • Språk: Turkiska
  • Valuta: Turkiska lira
  • Lokal tid: Konakli är 1 timme före svensk tid
  • Flyg till: Antalya International Airport (AYT).
  • Flygtid från Sverige: Cirka 3,5 timmar
  • Bästa tid för en semester: Många gäster i Konakli tycker bäst om de moderata temperaturerna på våren

 

Sevärdheter

Huvudattraktionen i Konakli är den sagolika sandstranden. Den långa sträckan av gyllene sand och det turkosblåa vattnet är idealiskt för de som vill koppla av i solen, simma och bada eller ge sig i kast med någon av de vattensportsaktiviteter som erbjuds vid havet. Du kan även hyra en båt och segla en tur längs kusten eller så kan du njuta av en svalkande drink nära hamnen medan du ser lyxbåtarna och de mindre båtarna söka hamn för kvällen. För de som vill utforska lokalområdet så ligger Alanya bara 20 minuters körning bort, medan den hektiska staden Antalya ligger ett par timmars körning i den andra riktningen.

Kultur och historia

Om du är på jakt efter historiska och kulturella sevärdheter så avlägg ett besök vid det röda tornet eller ta en tur till hamnen för att få en inblick i områdets nautiska historia. Det finns även ett arkeologiskt museum i staden och ruinerna av ett gammalt slott. I närområdet finns även grottor som du kan gå på upptäckt i. 

Vädret

Konakli har ett behagligt medelhavsklimat med många soltimmar och långa somrar, som ofta varar i sex månader. Temperaturerna når mitten av 20 talen omkring april och toppar i juli med låga 30.

Mat och dryck

Traditionell turkisk mat består av läcker nyfångad fisk och skaldjur med sallad, grillat kött och naturligtvis den berömda kebaben. Middagen äts ofta tillsammans med ett lokalt vin och slutas av med turkiskt kaffe. Skulle du bli trött på utbudet av restauranger i Konakli, kan du alltid ta en tur till det närliggande Alanya, som bara ligger 20 minuters körning där ifrån.

Lokal transport

Med dolmus: Dolmus är en mini-buss, som används på många turkiska semesterorter. De är billiga och ett lätt sätt att ta sig runt på mellan städerna, stranden och ditt hotell. Du kan hoppa på och av när du vill, vilket ger en stor flexibilitet.

Med buss: Det går en större busslinje utanför Konakli med förbindelse till närliggande städer. Bussen går regelbundet under högsäsong och är perfekt för en dagstur till exempel till Antalya.

Till fots: Konakli är en liten stad som är lätt att ta sig runt i till fots. Det finns inga större vägar man måste korsa på väg från semesterområdet till stranden.

Evenemang

För konstälskare: Den internationella kultur- och konstfestivalen avhålls i maj i Alanya, bara 20 minuters körning från Konakli. Festivalen omfattar flera dagar av föreställningar, konserter och utställningar som hyllar turkiska traditioner och folkloristiska seder.

Jazzfestival: I Alanya kan du även uppleva den internationella jazzfestivalen som kommer till staden i slutet av september och varar en hel vecka. Det kommer vara konserter vid Alanyas vackra hamn med kända musiker och band samt sångare från hela Turkiet som kommer till staden för att markera slutet på sommaren.

Aktiv semester

Konakli erbjuder många möjligheter för en aktiv semester. Reser du med dina barn så rekommenderar jag att ni besöker Konaklis Fun Sea Park, där det finns massor av nöjen och aktiviteter för både barn och vuxna.

Du kan även utforska världen under vattnet med dykning och snorkling, eller lära dig att segla och på så sätt lära känna kustlinjen från en annan vinkel.

Om du föredrar att hålla dig på det torra så finns det massor av möjligheter till vandringsturer och mountainbike-turer i de vackra Taurusbergen som inramar kusten, eller så kan du ta en tur i och omkring Alanya, där finns det ett stort utbud av aktiviteter för besökare i alla åldrar.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Konakli