Resor till Kas

Om du är på jakt efter en semester där du kan vara helt säker på att njuta av spektakulärt vackra omgivningar runt omkring dig så är Kas den perfekta destinationen. Denna Turkiska semesterort har förblivit sina rötter trogen som en stillsam, lite sömning fiskeby men samtidigt med massor av roliga aktiviteter som du kan ge dig i kast med som semestergäst. Den tillbakalutade stämningen märks i varje vrå och gata i lilla Kas och oavsett om du bara vill koppla av på de sagolikt vackra stränderna eller uppleva en massa spännande saker så är en semester i Kas lika med massor av valmöjligheter. Mysiga caféer och restauranger underhåller den romantiska atmosfären på kvällen och den karga kustlinjen och bergen bildar en idyllisk och naturskön inramning till Kas smala gator. På din semester i Kas kan du shoppa i intressanta små butiker och hitta små dolda juveler, njuta av fantastiska panoramautsikter och spektakulära solnedgångar samt en enorm rikedom av läckra, autentiska turkiska maträtter på restauranger av hög kvalitet.

Den kosmopolitiska staden Fethiye ligger mindre än två timmar bort och vägen dit ger dig möjlighet att utforska denna del av Turkiet. Sightseeing-båtar som seglar längs kusten kan ta dig med till grekiska öar eller dolda stränder och ger du dig ut på vandring bland bergen kommer du upptäcka ännu fler hemligheter i detta fantastiska land. Utbudet av hotell i Kas är i toppklass och du kan naturligtvis välja att bara använda dina dagar till att slappa vid poolen och tillbringa kvällarna med att att insupa den sköna, tillbakalutade stämningen som Kas är så fantastisk på att skapa. 

Sevärdheter

En semester i Kas ger dig en fascinerande mix av den gamla världens charm, mysterier och romantik samtidigt som faciliteterna är moderna och du kan gå helt ner i varv eller ge dig i kast med adrenalinkickande aktiviteter. Kas håller snabbt på att bli känt som en bra bas för en aktiv semester i Turkiet så låt inte de lite sömniga gatorna, urgamla ruinerna och avkopplande stränderna lura dig. Du har verkligen kommit till ett centrum för äventyr som bara väntar på att väckas till liv. Välj till exempel mellan de många olika formerna av vattensport som erbjuds. Dykning längs kusten för att se det fascinerande maritima livet eller efter gamla vrak av flyg längs den upprivna havsbottnen - bara havet ger dig massor av oförglömliga upplevelser. Söker du dig in i landet kan du få unika timmar att gå med att vandra på Yatam Adam-berget där du kan utforska dolda grottor, paddla kanot och uppleva det brusande vattnet vid white water-rafting eller - när du når toppen - få en adrenalin-explosion när du svävar ner längs berget med paraglider. Är du mer typen som vill njuta av Kas avslappnade inställning till livet på någon av de många stränderna som hälsar dig välkommen längs den varma, soliga kusten? Då kan du verkligen tillbringa långa sköna dagar med att bli brun och komma ner i varv.

Kultur och historia

Alla former av lust efter kulturella upplevelser kan tillfredsställas på en semester i Kas. Att beblanda sig med de lokala på stadens torg är ett snabbt sätt att få tillgång till hjärtat av det arv och den historia som tillhör denna lilla vackra stad. Gatorna utgör en lockande blandning av traditionella restauranger och moderna "coola" ställen där du kan koppla av och få en drink medan du tittar på människolivet runt dig samt mysiga intima caféer. Om du vill resa ännu längre tillbaka i tiden till områdets antika, historiska rötter så besök den gamla amfiteatern som är en välbevarad relik från en tid som svunnit sedan länge. Arenan bildar fortfarande inramning till en rad olika konserter på somrarna så man kan verkligen säga att den bestått tidens prövningar.

En enastående historisk upplevelse får du efter cirka en timme med bus från Kas då du kommer till de gamla ruinerna i Xanthos. De byggnader som idag är fascinerande ruiner är några av de äldsta i världen och finns omnämnda i den grekiske diktaren Homeros verk iliaden. Fler unika historiska äventyr väntar dig under din semester i Kas: Besök till exempel Kekova där du kan paddla kajak ovanför en antik gammal stad från den svunna civilisationen Lykien. Du kommer få gåshud på armarna när du ser byggnaderna i den förtrollande sjunkna staden under dig vilka kan ses tack vare det kristallklara vattnet.

Stränder

Semester längs Turkiets kuster är naturligtvis synonymt med massor av härliga timmar tillbringade på storslagna stränder. Kas ger dig de perfekta möjligheterna att njuta av solens strålar medan du lyssnar till havets skvalpande ljud. Stränderna som ligger vid själva Kas är av småsten men gyllene sandstränder ligger absolut inte utom räckhåll när du är på semester här. "Little Pebble Beach" och "Big Pebble Beach" är de stränder som ligger närmast på en semester i Kas och båda är fantastiska med sina fina faciliteter för solbadande, simning och intagande av förfriskningar när värmen gör att du längtar efter en drink eller en läsk eller när du blir sugen på ett litet mellanmål. Framför allt "Big Pebble Beach" har otroligt, kristallklart vatten som gör det perfekt för snorkling. Vattnet här är även lugnt och långgrunt vilket gör det perfekt för familjer som söker en plats där de minsta i familjen tryggt kan plaska i strandkanten. Utanför Kas är det också välförsett med valmöjligheter när det gäller stränder. Ta båten den korta turen ut till Limanagazi där du kan välja mellan flera stränder som du kan ta dig till med båt. Hit ut kan man inte ta sig med bil vilket gör att dessa stränder ligger lite isolerade och kan fungera som rena oaser av avkoppling och frid. 

Mat och dryck

Det turkiska köket är känt för sin rikliga variation och har därför gjort succé över hela världen. Smakerna och inflytandet kommer från Grekland och Mellanöstern och i Kas kan du smaka på unika rätter och välkänd, populär turkisk mat med en intressant twist. En semester i Kas ger dig möjlighet att både njuta av det härliga regionala köket och det läckra turkiska köket som helhet. 

Utöver de turkiska läckerheterna har du ett stort urval av restauranger för alla smaker att välja bland på din resa till Kas. En resa till Turkiet är naturligtvis inte komplett utan att du har smakat på några av de mest populära och läckra rätterna från detta goda kök. Prova till exempel "Lahmacun" som är en turkisk variant av pizza. Denna välsmakande form av fast food serveras som regel med sallad till. "Meze" som är en slags turkisk tapas är ett annat fantastiskt sätt att utforska den turkiska gastronomin på utan att behöva förpliktiga sig till någon enskild stor rätt. Beställ en runda "Meze" till ditt bord och dela läckerheterna med dem du äter med.

Ska "Meze" upplevelsen vara riktigt autentisk så beställ ett par raki-shots till. Denna lokala spritdryck har en alldeles speciell smak. Vill du prova på någon dryck utan alkohol men som ändå har en distinkt, lokal smak så prova Ayran. Det är i och för sig en smak man nog ska vänja sig vid men i Turkiet är den så populär att man säljer den bland den övriga läsken i snabbmatskedjorna. Ayran kan även köpas i en del turkiskägda kiosker hemma i Sverige om du vill lära känna drycken innan du reser. Det är en dryck som är god och nyttig i värmen eftersom den innehåller både vätska och salt. Sist men inte minst så missa inte att besöka en lokal bagare under din semester i Kas och mumsa i dig några av Turkiets mest populära kakor "baklava".

Nattliv

En semester i Kas handlar först och främst om att njuta av den härliga, tillbakalutade stämningen. Denna romantiska stad vid vattnet som gör solbadande till en favoritaktivitet under dagtimmarna förvandlas på kvällen till ett trevligt ställe att äta middag, smutta på ett par drinkar och låta sig underhållas på ett avkopplande sätt av lokala musiker och band. Caféer och barer hälsar både par och familjer välkomna och stämningen är trevlig medan du avnjuter din läckra måltid. Lokala band och musiker förhöjer stämningen och skapar en speciell atmosfär på dessa små karaktärsfulla ställen. Med massor av restauranger att välja mellan är en kväll på stan i Kas det perfekta sättet att avsluta en avstressande dag i solen på.

Om du vill ha en riktigt minnesvärd kväll ute så besök någon av konserterna som då och då under sommaren arrangeras i den gamla amfiteatern. De lite svalare kvällarna är också den bästa tiden över huvud taget att avlägga ett längre besök på detta fantastiska ställe. På kvällen är här färre besökare och du kan beundra synen av staden Kas många tusen glittrande ljus och lampor i mörkret. Dessa ljus i nattmörkret gör det antika byggnadsverket än mer förtrollande. Vill du njuta av en spektakulär solnedgång före middagen eller drinkarna så gör en vandringstur upp längs berget. Den otroligt vackra utsikten från berget tillsammans med den intensiva solnedgången som pryder himlen med röda, orange och gula färger ger ett helt nytt ljus åt Kas.

Familjesemester

Familjer som letar efter fantastiska stränder, vackra landskap som erbjuder äventyr och en varm gästvänlig atmosfär kommer hitta allt detta på en semester i Kas. Oavsett om du vill utforska de dolda grottorna på Yatam Adam berget eller leta efter avskilda bukter längs kusten så rymmer Kas massor av vackra och intressanta möjligheter. Långa dagar i solen kan med fördel tillbringas vid kusten, med att utforska de närliggande antika ruinerna i Xanthos eller åka båt från ö till ö i Grekland. Du kan även få många långa timmar att gå med att hitta souvenirer bland de vackra gatorna i själva staden Kas. En liten bit från Kas kommer de äventyrslystna semesterfirarna i alla åldrar bli djupt imponerade av Simens, staden under vattnet. Du kan följa med på guidade kajakturer över ruinstaden som sjönk i havet vid en kraftig jordbävning för nästan 2 000 år sedan.

Resor för par

Vad är det som gör en semester i Kas så romantisk? Den avslappnade stämningen som du inte kan undgås att smittas av gör absolut sitt till. Livet här levs bara i ett lugnare tempo än vi är vana vid. Oavsett om du utforskar stadens gator för att hitta souvenirer, ser dig omkring på marknaden eller är på vandringstur bland bergen i närheten så är det inget du behöver skynda dig att göra. Restaurangerna är öppna till sent på kvällen och när du är ute och äter uppmanas du att ta dig gott om tid och verkligen njuta av måltiden. De intima ögonblicken blomstrar efterhand som vardagslivets bekymmer smälter bort i solen. De vackra landskapen som kännetecknas av det omgivande lantbrukslandskapet matchas av en kustlinje som på sina ställen är rå men magisk. Under det lugna vattnet väntar en fascinerande värld av maritimt liv som gör bilden av allt det vackra komplett. Par kan verkligen glömma allt om vardagens stress i Kas och få ut det optimala av dessa viktiga dagar där man bara njuter av varandra, semestern, värmen och de vackra omgivningarna.

Aktiv semester

Att dyka är ett av de bästa sätten att tillföra äventyr och upplevelser till din semester i Kas. Här finns ett stort utbud av dykmöjligheter så var och en som har lust att komma ner under vattenytan kan hitta något passande och intressant. Nybörjare kan starta semestern med att ta ett PADI certifikat eller andra kurser på dykarskolan eller bara nöja sig med snorkling vid ytan. Är du mer erfaren kan du utforska fascinerande vrak på bottnen till exempel efter ett Dakota flygplan som ligger på 20 meters djup. Med massor av maritimt liv att se med bland annat stora sköldpaddor kommer naturälskare trivas extra bra här. De erfarna dykarna kan söka sig ännu längre ner i djupet och besöka vraket av ett bombflygplan 60 meter under havsytan. 

Föredrar du att komma upp i höjden framför ner i djupet kan du låta adrenalinet pumpa högt uppe i luften över Kas på en paraglide-tur. Att segla ner från det höga Yatam-Adam berget erbjuder en fantastisk utsikt över staden. Att vandra i det fantastiska landskapet runt Kas är även det ett enastående sätt att upptäcka dolda juveler i landskapet och njuta av de vackra utsikterna både omkring staden och upp längs bergssluttningarna i omgivningarna.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Kas