Resor till Istanbul

Istanbul är ett av flera spännande resmål i Turkiet som du snart kan hitta i programmet hos Escapeaway. Vi är specialister på resor till Turkiet och känner Istanbul väl efter otaliga resor hit. Samtliga hotell är som alltid noga utvalda och du kan resa till Istanbul i precis det antal dagar som passar dig. En storstadssemester till Istanbul är en upplevelse för livet och så är det ett extra plus att priset är så enormt lågt.

Få automatiskt besked om när vi öppnar upp för försäljning av resor till den turkiska huvudstaden genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.  Fram tills dess kan du ju läsa mer om resor till någon av de många andra destinationerna i Turkiet.

Se alla resmål i Turkiet

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Bosporen Istanbul

Topkapi Palats Museum

Topkapi Sarayi byggdes av Mehmet II (även kallad Erövraren) som ett Sultan palats och består av en vacker samling byggnader placerade omkring flera sammanhängande innergårdar. Palatset ligger helt fantastiskt på en av Istanbuls sju kullar med en oslagbar utsikt över Bosphorus-floden och Gyllene Hornet och utgjorde på sin tid huvudsäte för det Osmanska riket i nästan fyra hundra år. Över 3 000 personer bodde i palatset och var även kungligheternas hem, harem, administration och militärbarack. En av de populäraste delarna av palatset är haremet där det en gång bodde omkring 300 kvinnor - alla sultanens fruar, konkubiner och deras barn. Besökande kan se lägenheterna, salarna och terrasserna där de bodde samt de vackra sovrummen och den stora hallen. Det sparades inte på något när palatset skulle dekoreras och många av rummen är helt unika och otroligt detaljerade. Skattkammaren innehåller några av de största skatterna i världen och ger en inblick i den överdådiga livsstil som de osmanska sultanerna förde.

Turkiskt och Islamiskt konstmuseum

Grand Vizier Ibrahim Pasa’s sultanpalats hyser idag det turkiska och islamiska konstmuseet och innehåller vad många betraktar som den finaste samlingen av islamiska konstföremål i världen. Själva palatset var den finaste privata byggnaden som någonsin byggts i det Osmanska riket. Från dess fantastiska placering med utsikt över hippodromen kunde sultanen njuta av folkets festande på torget nedanför sig. Museet är väl genomtänkt och innehåller mer än 40 000 konstföremål från Selçuk-tiden, Mameluckerna och det Osmanska riket bestående av bland annat keramik, kalligrafi, textilier, metallföremål och belysta manuskript. Utställningen med antika mattor är berömd över hela världen; golvmattor, väggmattor och sängtäcken av helt unik karaktär gör denna utställning till den största, vackraste och äldsta i världen.

Den täckta basaren (Kapali Çarsi)

Den äldsta och största täckta basaren även känd som "Grand Bazaar” är en av de mest förtrollande attraktionerna i Istanbul. En stor labyrint med 65 snirklande gator packade med mer än 4 000 butiker, tehus, hamams (turkiska bad), moskéer, varuhus och fontäner gör denna attraktion till ett “must-see”. Det är en facinerande upplevelse att vandra runt på de små trånga gatorna se och njuta av atmosfären och försöka göra en bra affär. Här hittar du allt från sjöskumspipor, mattor och smycken till turkish delight, textilier, kryddor, kläder och handmålat keramik. Långdragna förhandlingar över en kopp te är en del av vardagen för säljarna i basaren och är en del av charmen med stället. Basaren byggdes under Sultan Mehmet “Erövraren” år 1461 och växte fram genom att ett större och större område av butiker och gator täcktes med tak, valv och kupoler och blev till ett handelscentrum under det osmanska rikets tid. Karavaner av silkeshandlare lät av tradition sina kameler vila här medan de sålde sina varor och många av Karavanserajerna existerar fortfarande men är idag varuhus.

Det Sjunkna Palatset

Denna otroliga reservoar även känd som den underjordiska cisternen eller Yerebatan Sarray lät Konstantinopel den Store bygga omkring år 532 e.Kr. och hålls upp av 336 pelare. Reservoaren användes även i James Bond filmen “From Russia with Love” och utgör idag av goda skäl en populär turistattraktion. Det är en mycket speciell känsla att gå på trästigarna och beundra den vackra grottan och ingraveringarna i pelarna. Högst upp ligger ett litet café där man kan vila ut över en kopp te.

Galata-tornet

Det gamla medeltida tornet står stadigt och vackert än idag och ger en fantastisk 360° panoramautsikt över den gamla staden. Platsen är ett eftertraktat ställe att hålla konferenser och erbjuder bra restauranger och magdans i sin nattklubb.

Dolmache Palatset

Detta palats är det andra i raden av de Osmanska sultanernas palats och hyste på sin tid sultanens harem. Ljuskronan i den stora salen väger hela 4 ton och visar därmed att detta ställe var något alldeles speciellt. Utanför palatset ligger en stor och vacker trädgård där man kan gå en liten promenad.