Resor till den turkiska sydkusten

Den turkiska sydkusten omfattar många av Turkiets mest populära resmål. Alanya är utan tvekan ett av svenskarnas favoritmål, och här kan du kombinera dagar på stranden med upplevelser i staden och i den omkringliggande vackra och dramatiska bergiga naturen. En annan stad är Side, med sin unika, gamla stadsdel mellan flygplatserna i Antalya och Gazipasa-Alanya, där du också kan se fram emot kilometervis av breda sandstränder och bra hotell med många faciliteter.

Klimatet på den turkiska sydkusten är fanastisk och sommarsäsongen är därför lång. Här kan du njuta av de fantastiska sandstränderna från maj till oktober, med dagar fulla av sol och sällan regn. Temperaturerna på den turkiska sydkusten är normalt sätt några grader högre än i Turkiets övriga regioner.

Lokalbefolkningen är gästfri och framförallt i början och slutet av säsongen kommer du att uppleva att du blir välkomnad med öppna armar, och ofta erbjuds ett glas te och en rolig historia när du t.ex. handlar på basaren eller njuter av en lunch på en av alla restauranger, eller på en lokal "lokanta".

Den turkiska sydkusten är perfekt för en familjesemester och när du reser till Turkiets sydkust med Escapeaway hittar du ett stort urval av hotell för allas tycke och smak. Här hittar du stora lyxresorts med All Inclusive och många andra bra faciliteter för både barn och vuxna. Vi erbjuder också små, trevliga lägenhetshotell ett bra urval av mellanklasshotell där du kan hålla en härlig semester till ett bra pris. Reser du utan barn, erbjuder vi också handplockade hotell som endast är för vuxna.

Med Escapeaway till Antalyakusten

När det står sol, värme och långa badstränder överst på önskelistan inför årets sommarsemester, då är det inte många resmål i Europa som kan mäta sig med Antalyakusten på den turkiska Rivieran. Här hittar du populära destinationer som Alanya, Belek och Side med deras långa gyllene sandstränder och alla sina erbjudanden som ska till för att det ska bli en lyckad familjesemester. Utöver de tre nämnda ställena finns det ett helt pärlband av fridfulla badorter för dig som har behov av att koppla av och ladda batterierna under söderns värmande sol.

På Antalyakysten hittar du ett brett urval av hotell och semesterlägenheter i alla prisklasser. Det finns med andra ord något för alla, oavsett om du är på jakt efter ett bra erbjudande på en semester för hela familjen eller om du planerar en romantisk parsemester med fokus på ren njutning och avkoppling. Redan på våren kan du här på Antalyakusten njuta av temperaturer på nivå med en fin svensk sommardag, och under sommarmånaderna får du inte användning för något annat än dina tunnaste sommarkläder från morgon till kväll.

Som resmål är Antalyakusten, på goda grunder, mest känd för sitt soliga väder och härliga badstränder. När du inte ligger och dåsar på stranden eller badar i det varma Medelhavet finns det emellertid mycket annat att ge sig i kast med i denna del av Turkiet. Du kan se fram emot wellness i ett äkta hamam, shopping på färgrika marknader, båtutflykter till idylliska badvikar, och till att känna historiens vingslag på utflykter till imponerande romerska arenor och osmanska borgar.

Välkommen till Turkiet med Escapeaway, vi är specialister på resor till handplockade hotell belägna längs kusten i den södra delen av landet i området runt storstaden Antalya, även kallat "Antalyakusten". Boka din resa som en komplett paketresa med flyg, hotellvistelse och transfer (transport t/r mellan flygplatsen och ditt hotell). Vill du ha en större frihet och uppleva lite mer under din semester kan du boka en hyrbil redan hemifrån som då står redo på flygplatsen vid ankomsten till Antalya. Skulle du själv vilja arrangera din resa till en av destinationerna längs Antalyakuten kan du naturligvis även nöja dig med att enbart boka ditt hotell genom Escapeaway.

Resmål på Den Turkiska Sydkusten

 • Gästrecensioner 9,1
  Alanya
  42 hotell
  Alanya var på sin tid en av högborgarna i det vidsträckta osmanska imperiet. Idag är den vackra kuststaden ett av Turkiets mest populära resmål där både par och familjer kan kombinera strand- och badsemester med spännande kulinariska och kulturella ... upplevelser. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,7
  Antalya
  31 hotell
  I Antalya får du den perfekta kombinationen av en storstads- och badsemester. Här finns alltid något att uppleva när du behöver en paus från stranden. Njut av att besöka den charmiga hamnfronten eller av god mat på en av alla restauranger.
 • Belek
  27 hotell
  De flesta som reser till Belek kommer för att njuta en avkopplande strand- och badsemester på den fantastiska vita sandstranden. Området är dock även känt som ett centrum för golf i Turkiet med en handfull banor av världsklass.
 • Gästrecensioner 8,8
  Side
  25 hotell
  Side är känt för sin gyllene sandstrand, sitt milda och varma klimat som är perfekt för en avkopplande badsemester för solhungrande skandinaver. Reser du till denna charmerande badort är det heller aldrig mycket längre till de kulturella sevärdheterna ... än till stranden. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,4
  Kemer
  19 hotell
  Kemer ligger vacker vid foten av de gröna Taurusbergen, vid det azurblå Medelhavet. Utöver det vackra läget kan du på en resa till Kemer njuta av de inbjudande stränderna vid det kristallklara havet och alla faciliteter du kan förvänta dig av ... en modern semesterort. Läs mer
 • Camyuva
  1 hotell
  Res till Camyuva, den lilla staden vid den turkiska kusten som bjuder på avslappnade miljöer och härliga naturområden där du kan sola, bada och utöva aktiviteter.

Populära hotell på Den Turkiska Sydkusten

Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Alanya
9,7
Fantastiskt
1425 omdömen
 • Närmaste flygplats: 64 km
 • Närmaste strand: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Alanya
9,0
Fantastiskt
502 omdömen
 • Närmaste flygplats: 44 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Alanya
8,6
Mycket bra
1515 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Avstånd till centrum: ca. 500 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Mat och dryck

Antalyakusten har en spännande och mångfaldig gastronomi, som är påverkat av kustens placering mellan öst och väst, dess förhistoria som en del av det östromerska riket, det seldjukiska riket och det osmanska riket - och inte minst av dess läge vid Medelhavet. Här nedan har vi valt ut ett par av de kulinariska specialiteter och typiska rätter du kan smaka på när du är på semester på Antalyakusten. 

Kebab

Det turkiska köket är berömt för alla dess kebabrätter och Antalyakusten är inget undantag, för här är kebab en av de mest typiska och populära rätterna - inte minst när du köper den från en av alla platser på stranden eller på gatan.

Kebab på Antalyakusten lagas ofta på kryddat lamm, som har roterat på ett spett tills det blivit mört och välsmakande och serveras tillsammans med olika tillbehör. Normalt kostar en kebab inte mer än 3-4 euro. Ännu billigare är kycklingkebaben som du ofta kan få till ett pris av 3 lira (1,5 euro), och den ledsagas ofta av den traditionella yoghurtdrycken ayran.

Gözleme

En annan rätt som är typisk för Antalayakusten, är Gözleme, som normalt betraktas som turkiska pannkakor, men de kan också jämföras med crêpes. De är ofta en del av sortimentet på alla tehusen på kusten.

De serveras ofta med en fyllning av ost, potatis, spenat eller kiyma (köttfärs) och ledsakas alltid av sallad bestående av tomater, gurka och persilja. Med ett pris som normalt ligger på 5 tuskiska lira är det både en god och billig lunch.

Lahmacun

En tredje rätt som är mycket populär på Antalyakusten, är Lahmacun. Lahmacun är en slags pita, som bakas i en stenugn som normalt serveras med en fyllning bestående av biff, persilja, lök, vitlök, svartpeppar och chipotle (chili). Några kallar den för "tuskisk pizza", och den liknar faktiskt också en pizza.

Dolma

En fjärde populär rätt på Antalyaksuten är den turkiska klassikern dolma, som finns i en värld av olika utgåvor i Medelhavsländerna, Centralasien och Mellanöstern. Själva ordet "dolma" härstammar från det tuskiska ordet "dolmak" som betyder "att fylla" - och man menar att rätten har ottomanska rötter, även om dolmarätter uppstod i arabiska kokböcker redan före ottomanernas storhetstid.

Dolmas är normalt köttfärs inpackad i vinblad, där färsen normalt sätt blandas med bitar av paprika och ris, men rätten kan också består av andra grönsaker, t.ex. tomater, chili, lök, zucchini och aubergine.

Dolmas, som lagas med olivolja och fylls med ris, serveras normalt sätt kallt, ledsagat av en sås som består av vitlöksyoghurt.

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Antalyakusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Antalya, som ligger på den sydvästra delen av den anatoliska kusten, är Turkiets femste största stad, och den största turkiska staden vid den mediterrana kusten, med 1,2 miljoner invånare.

Staden är en del av Antalyakusten, som i sin tur är en del av den Turkiska Rivieran, vilken omfattar provinserna Antalya och Mugla, och i mindre grad Aydin, södra Izmir och västra Mersin. Kända städer på den Turkiska Rivieran, förutom Antalya, är Alanya, Bodrum, Çesme, Fethiya, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Maramis och Side.

Klimat och väder

Antalyakusten har ett behagligt medelhavsklimat med varma och torra somrar, och milda vintrar. Området är avskärmat från den nordliga vinden, av de närliggande Taurusbergen. Runt 300 dagar av året är soliga, med nästan totalt 3000 timmars solljus om året.

Följande genomsnittstemperaturer är baserade på Antalya - det kan naturligtvis förekomme variationer beronde på var på kusten du befinner dig.

Den varmaste månaden på året är juli med 28 grader i genomsnitt, följt av augusti med 27 grader och september med 25 grader. Januari är den kallaste månaden på året, med 10 grader i genomsnitt, följt av februari med 11 grader i genomsnitt.

Generellt regnar det mycket i Antalya på vintern, medan somrarna är torre, så om du vill undvika regn på din resa till Antalya, ska du resa mellan månaderna maj-september, som alla har endast 10 mm regn i genomsnitt. Mest regn faller i december (210 mm), följt av januari och november (180 mm).

Historia

Antalyakusten är ett av Turkiets och Medelhavets rikaste områden, liksom den övriga delen av den Turkiska Rivieran. För överskådlighetens skåll, är det dock i det följande endast delar av huvudstaden Antalyas historia som kommer beskrivas, då Antalyakusten inte är något geografiskt skarpt definierat område (i motsats till den Turkiska Rivieran, som den är del av och som är historiskt definierad).

Kung Attalus II av Pergamon betraktas som grundaren av staden runt år 150 f.Kr. under den Hellenistiska Perioden, även om utgrävningar år 2008 har funni tarkeologiska fynd som kan dateras till 400-talet f.Kr. vilket tyder på, att Attalea var en återuppbyggnad och utveckling av den före detta staden. Under Kung Attalus II av Pergamon tjänade staden som bas för Attalus starka flotta.

Staden blev en del av den romerska republiken år 133 f.Kr. då Attalus III, en brorsson till Attalus II, testamenterade sitt rike till Rom vid sin död samma år. Staden växte och blomstrade under det romeska herradömet, och var en del av den romerska privinsen Pamphylia Secunda, vars huvudstad var Perga.

Antalya var en storstad i det byzantinska imperiet, och huvudstaden i den byzantinska regionen Cibyrrhaeots, som täckte Anatoliens södra kust. Men menar, att staden under byzantinskt herradöme utgjorde den största flottbasen på den södra anatoliska kusten, ett större handelscentrum och den mest tillgängliga hamnen mellan det Egeiska havet och Cypern.

Staden och det omkringliggande området erövrades av Seldjukerna på början av 1200-talet, efter det att den byzantinska huvudstaden Konstantinopel plundrats år 12014, och imperiet de facto sats utom kraft, fram till det vann fotfäste igen år 1261. Seldjukerna gjorde Antalya till huvudstad i furstendöet Teke (kallat en beylik), och härskade över staden fram tills osmanerna senare erövrade den år 1432 (bortsätt från en period med cyprotiskt styre mellan 1361 och 1373).

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Vad tycker gästerna om på Den Turkiska Sydkusten?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 79 recensioner