Resor till Bodrum

Bodrum stad har allt det som ska till för en lyckad semester: Vackra stränder, spännande och historiska sevärdheter, trevlig stämning, gastronomiska härligheter och en tillmöteskommande och leende befolkning. Här kommer du verkligen trivas. Boka din resa till Bodrum med Escapeaway i dag!

Bodrum ligger där Medelhavet möter det Egeiska havet, på den natursköna turkiska sydvästkusten som en gång kallades Turkiets svar på  Saint Tropez i Frankrike. Men Bodrum är inte endast till för de rika och berömda, även "vanliga" semetergäster har valfärdat till Bodrum i flera år på grund av stadens fantastiska kustlinje, alla historiska sevärdheter och en spännande utsökt gastronomi.

I stadens marina, som är stadens kanske mest kända kännetecken, kan du hyra en båt och segla till den vackra ön Karaada, eller bara ta en tur längs den vackra kusten. Om du är på familjesemester kommer en dag på Dedeman vattenland eller på ett av de traditionella turkiska baden säkert vara populärt hos barnen.

För dig som är intresserad av kultur och historia, finns det också mycket att göra. Du kan t.ex. besöka St. Peters slott från 1400-talet, som har blivit ett av stadens historiska kännetecken.

På kvällen kommer stadens marina till liv, med många trevliga barer att välja mellan, medan du som föredrar en stilla kväll och en god middag, kan ta dig in till stadens centrala torg, där det finns ett stort urval av restauranger att välja emellan.

Välkommen till Turkiet med Escapeaway, vi är specialister på resor till Bodrum där du bor på handplockade hotell under din semester. Boka din resa till Bodrum som en paketresa inkl. hotellvistelse, flygresa och transfer. Vill du hellre själv arrangera din resa till Turkiet kan du naturligtvis även nöja dig med att boka ditt hotell genom Escapeaway.

>> Läs även om resor till Gumbet
>> Läs även om paketresor till Turkiet här

Hotell i Bodrum

Populära hotell i Bodrum

Turkiet, Bodrum-halvön, Bodrum
 • Närmaste flygplats: 38 km
 • Närmaste strand: ca. 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Bodrum-halvön, Bodrum
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Bodrum-halvön, Bodrum
 • Närmaste flygplats: 41 km
 • Närmaste strand: ca. 10 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Ska du resa till Bodrum på semester så har jag här sammanställt lite information och fakta om området till dig. På vår blogg hittar du mer inspiration i de resguider vi skrivit utifrån erfarenheter vi har fått under egna resor till Turkiet. Du kan bland annat läsa om ämnen som vädret när du reser, utflykter och sevärdheter, historian, kulturlivet, den vackra naturen och de många stränderna samt maten och mycket mera...

Det kan gott vara så, att Bodrum är mest känt för sina enorma lyxyachter och sin fantastiska kustlinje, men anledningen till att staden har så mycket att bjuda sina gäster på, är att den har så många historiska och kultrella sevärdheter.

En av de största historiska sevärdheterna i Bodrum, är det gamla slottet som byggdes år 1402 och som idag också rymmer ett populärt museum som dokumenterar stadens undervattensarkeologi.

Bodrums antika amfiteater är ett annat bra exempel på de stora historiska skatterna som staden bjude rpå, medan ett beöks på den plats där Halicarnassus berömda mausoleum - som var ett av antikens sju vidunder - grundades, också är ett besök värt för historie- och kulturintresserade resenärer. 

En tredje historisk sevärdhet, som du inte bör missa, är den gamla stadsportarna, också kända som Myndos Portar, som var skådeplats för en plodig kamp under Alexander den Stores invasion av staden. Idag ligger de mer eller mindre i ruiner, med deras idag förminskade storhet vägs up av det fantastiska läget.

 • Språk: turkiska
 • Valuta: Turkisk lira (TL)
 • Lokal tid: Bodrum är en timme före svensk tid
 • Flyg till: Milas-Bodrum Airport (BJV)
 • Flygtid från Sverige: mellan 3,5-5 timmar beroende på avreseort
 • Temperatur: 12-29 grader i genomsnitt över året

Stränder, segling och wellness

Bodrum har inte sin egen strand, men den närliggande stranden vid Bitez är perfekt till barnfamiljer och erbjuder dessutom alla de vattensportaktiviteter som du kan föreställa dig.

Om du letar efter något lugnare och mer idylliskt, är Gumbets strand den perfekta platsen att slå sig ner på ett café eller på en bar, och beundra den vackra havsutsikten.

Om du vill skämma bort dig själv med den berömda tuskiska wellnessen, är en bra utgångspunkt att börja i en av de lokala hamamen; ett lokalt turkiskt spa. Här kan du få en rad olika behandlingar, såsom massage och skumbad.

Det finns också goda möjligheter för att segla i Bodrum. Windward Islands är ett fantastiskt yacht-sällskap som ger dig möjlighet att segla på egen hand, eller med en hyrd besättning, och på så vis få med dig minnesvärdiga upplevelser på det vackra Egeiska havet.

Vädret

Bodrum är berömt för sitt Medelhavsklimat med långa, varma somrar, behagliga vår- och höstmånader, och milda vintrar.

Sommarmånaderna kan vara varma och nå temperaturer över 3 grader, men i perioden maj till oktober drar Bodrum ofta fördel av Meltemivinden, som ger en förfriskande och svalkande bris på några av de varmaste dagarna.

Vår- och höstmånaderna i Bodrum är populära bland dem som önskar en ljus, varm och solig semester utan att det blir obehagligt varmt. Temperaturen i dessa månader brukar ligga runt 22-26 grader, vilket innebär att dessa månder är perfekta till en aktiv semester med vandringsturer och andra fysiska aktiviteter.

Vintermånaderna har ett något kallare klimat, med temperaturer runt 10 grader.

Mat och dryck

Det finns ett stort urval restauranger, som passar var och ens tycke och smak i Bodrum. Färsk fisk och skaldjur samt traditionella medelhavsrätter finns på de flesta menyer.

Om du vill prova några av de lokala turkiska rätterna, så ska du sikta på de så kallade mezes som är den turkiska versionen av "tapas"; Bodrums läckra köttbullar, de både billiga och mättande lachmcun (en blandning av pizza och pannkaka); och självklart också det klassiska urvalet av kebab.

Den lokala drycken, som är känd under namnet raki, är populär att dricka till fisk och skaldjur, men pass på att du inte drciker för mycket av den då den är stark...

Några av de bästa restaurangerna i Bodrum-området är Avlu Bistro Bar, som är berömd för sina medelhavsrätter och Kocadon Retaurng som erbjuder en romantisk atmosfär och fantastiska turkiska rätter.

Nattlivet

Bodrum är ett paradis för dig som gillar att gå ut på stan. Det finns ett fantastisk urval av barer som ligger utspridda över hela staden, så det är enkelt att hitta en plats där du kan inta din kvällsdrink.

The Elbow Bar & Café för framhävas för sitt fantastiska läge i en bukt, och för sina bra liveband, medan Marine Club Catamaran är en unikplats att spendera kvällen på, uder stjärnorna med olika musik och stämning på skeppets olika däck.

Om du gärna vill dansa, är Halikarnas The Club, Posh eller Sapphire Nightclub sina besök värda, medan Helva Bar och Kule Rock City är perfekta för rockfans. Om det är en sporthändelse du inte vill missa, har Pala Pub en stort urval öl, cocktails och stora TV-skärmar som visar olika sporthändelser.

Kultur och historia

Halicarnassus Mausoleum är ett av de sju vidunderna i den antika världen.Det byggdes till kungen Mausollos av Caria, som dog 353 f.Kr., av hans hustru och syster, drottning Artemisia. Det ödelades av ett jordskalv mellan år 1000 och 1400 e.Kr, och byggdes om år 1494 av Johanniterordern. Även om mycket av slottet har skadats av tiden, är resterna - tillsammans med väggmålningar av soldater och djur - fortfarande en populär och beundransvärd sevärdhet.

Bodrums amfiteater byggdes under kung Mausollos regeringsperiod och ligger på en backe med utsikt över hela Bodrum. En gång i tiden hade den plats till hela 13000 åskådare - det har den fortfarande, men idag erbjuder den också en fascinerande inblick i den antika historien och en vacker utsikt över slottet och trädgården.

St. Peters Slott, som är en medeltida fästning byggd av korsriddare och som nu huserar stadens museum för undervattensarkeologi, bjuder på en fantasisk havsutsikt, en hall med byzantinska skeppsvrak och gamla fängelsehålor som normalt sätter igång fantasin hos både barn och vuxna.

I stadens basar, som tar plats varje torsdag och fredag, kan du köpa nyfångad fisk, och på tisdagen kan du hitta intressanta - och billiga - saker på stadens textilmarknad.

Lokal transport

Med dolmus (minibus): Det lättate sättet att komma runt i Bodrum är genom att ta en så kallad dolmus, som kör regelmässigt hela dagen, och på sommaren även på natten. Avstånden mellan de olika semesterställena på halvön är rätt stora, så minibussen är bättre än t.ex. en taxi.

Med buss: Bussar från centrala Bodrum till andra städer avgår från stadens centrala busstation.

Händelser

Sommarfestivaler: Juli och augusti är de månaderna på året, då det är flest festivaler i Bodrum, däribland International Bodrum Ballet Festival (från slutet av juli till början av augusti), som avhålla på det imponerande St. Petersslottet, och som bjuder på en bred skara internationella dansskolor.

Bodrum Amfiteater bjuder på sommarspel med plats till hela 13.000 åskådare.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här