Resor till Belek

Med sin naturliga skönhet, sina många historiska sevärdheter och sin fantastiska, vita sandstrand ger Belek möjligheten att kombinera en avkopplande strand- och badsemester med en lång rad kulturella aktiviteter. Oavsett om du letar efter en romantisk semester, en familjesemester eller en aktiv semester med vännerna så har Belek något att erbjuda dig. 

Med sina milda vintrar är Belek ett resmål som lämpar sig för semester hela året runt, inte minst när det blir grått och kallt här hemma i Sverige.

 

Hotell i Belek

Populära hotell i Belek

Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Belek
9,5
Fantastiskt
430 omdömen
 • Närmaste flygplats: 32 km
 • Närmaste strand: ca. 1 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Belek
9,6
Fantastiskt
3197 omdömen
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Närmaste strand: ca. 400 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Belek
9,2
Fantastiskt
1020 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 150 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Reseguide om Belek


I denne lille reiseguiden har jeg samlet utvalgte opplysninger og fakta for dere som skal på ferie til Belek. Husk at du vil finne mer inspirasjon om reisemål i Tyrkia på bloggen vår.

 • Språk: Turkiska
 • Valuta: Turkisk lira
 • Lokal tid: I denna delen av Turkiet är man en timme före svensk tid.
 • Flyg till: Antalya International Airport (AYT)
 • Flygtid från Sverige: Ca 3,5 timmar

Landskap

Kanske är golf huvudorsaken till Beleks senaste ökning i popularitet bland utländska semesterfirare. Belek är åtmonstone otvivelaktigt ett centrum för golf i Turkiet och ett av de stora golf ställena vid Medelhavet med inte mindre än åtta banor av världsklass som sätter sin prägel på landskapet omkring Belek. Men om man bortser från detta nya dragplåster så domineras landskapet av stadens vackra strand som växer fram från ett tallbevuxet område och det turkosblåa Medelhavet. På väg till Koprulu kommer du att mötas av en färgglad mosaik bestående av skogar och dungar och med havet nedanför.

Vädret 

Temperaturerna i Belek kan nå upp över 30 grader på sommaren när det är som varmast och ligger normalt mellan 8 och 15 grader på vintern. De bästa årstiderna att besöka Belek är våren, sommaren eller hösten eftersom temperaturerna är behagliga under dessa tider på året; även i början av oktober. Även om värmen kan vara en utmaning för oss nordbor på sommaren så modereras den som regel av en medelhavsbris som du bäst upplever när du kopplar av vid stranden.

Historia och kultur

Belek ligger nära några av Turkiets mest berömda arkeologiska sevärdheter. Om du vill ha en verklig inblick i områdets historiska arv så är ett besök i den gamla staden Perge ett måste. Här kan du gå på upptäcktsfärd bland ruinerna som ger en inblick i det liv som levdes av områdets tidigare invånare. 

Du kan även besöka de gamla ruinerna av den grekisk-romerska antika staden Aspendos som bland annat rymmer resterna efter en mycket välbevarad romersk amfiteater, där man idag bland annat ger konserter.

Alanya Slott är en välbevarad osmansk byggnad uppförd på 1200-talet. En dagsutflykt till slottet ger dig möjlighet att uppleva regionens historiska arkitektur på första parkett.

Olympos historiska ruiner ligger bara ett stenkast från Belek. Ruinerna ligger utspridda längs Medelhavets kustlinje varför du med fördel kan kombinera en promenad längs kusten med ett besök vid ruinerna.

De skorstensformade klippformationerna i det gamla vulkaniska området Kappadokien står med på UNESCO´s världsarvslista och är ett måste om du vill uppleva en av områdets mest spektakulära natur-sevärdheter. Bästa sättet att uppleva denna sevärdhet på är med luftbalong, om man vågar vill säga...

Nattlivet

Belek är känt för sina många bra restauranger, barer och nattklubbar. Här finns något både för dem som tycker om det pulserande nattlivet på barerna på kvällen och för dem som helst vill slippa de larmande horderna och som istället vill sitta på en lugn och målerisk restaurang med den livliga atmosfären i närheten.

Resenärer som vill prova på nattlivet i Antalya, har goda möjligheter till det eftersom det bara är 42 kilometer till Antalya.

Aktiv semester


Om du söker efter fysiska utmaningar under din semester i Belek, så prova den Lykiska leden. Denna 520 kilometer långa vandringsled bjuder på en fantastisk utsikt över det turkiska landskapet. Men bara lugn, du behöver inte gå hela vägen! Gäster som inte har lust att vandra hoppa upp på en mountainbike och cykla delar av sträckan. 

Tahtali-bergen är områdets stora naturmässiga varumärke. Bergen erbjuder en vacker utsikt som du bland annat kan uppleva när du tar linbanan till toppen av berget för att blicka ner på världen nedanför.

För de som söker mer extrema sporter så kan man paraglide från toppen av berget ner till dess fot - eller försöka sig på rafting ner för de berömda strömmarna och fallen i Koprulu Canyon.

Lokal transport

 • Med dolmus: Dolmus (eller mini-bussar) gör det lätt att ta sig runt i stan och till de närliggande städerna. Det är ett billigt och pålitligt sätt att ta sig runt på och du hoppar bara på och av när du har lust.
 • Med bil: Om du vill utforska Antalya och inte bara Belek så är det en god idé att hyra en bil så du lätt kan ta dig runt. Vägarna är som regel bra underhållna och med hyrbil tar du dig också lättast från flygplatsen till ditt boende.
 • Med taxi: Det är lätt att få tag på en taxi i Belek och de är praktiska till kortare resor som till exempel om du vill ta dig runt i stan eller de omkringliggande städerna. Licensierade taxibilar kör med taxameter och priset stiger på natten. 

Händelser

För musik och konstälskare: Aspendos´ International Opera and Ballet Festival är en av de mest populära händelserna och evenemangen i området. Den hålls i juni varje år och med en speciell inramning, nämligen i Aspendos´ amfiteater (bellägen ca 30 minuters körning från Belek) som är en av de bäst bevarade romerska amfiteatrarna i världen. 

Kulturfestival: I september hålls en  internationell kultur- och konstfestival i staden Side (ca en timmes körning från Belek). Här kan du få uppleva gratiskonserter, föreställningar och levande-musik i de 10 dagar som festivalen varar. När solen går ner är det kvällsunderhållning i Apollons betagande tempel.

Därför måste du resa till Belek

 • Till en golf-semester: Detta ställe är rent ut sagt golfspelarnas paradis; faktiskt är det Turkiets ledande golfdestination med hela åtta championship golfbanor att välja mellan i området. Den berömda Antalya Golf Club är mångas favorit.
 • Till en strand- och badsemester: Belek har en av de finaste strändrna längs hela den turkiska kustlinjen. Längs den 16 kilometer långa stranden kan du ligga på vit pudermjuk sand och bada i kristallklart vatten.
 • Till en kulturell semester: Om du beger dig ut på en historisk upptäcktsresa i området kommer du få uppleva många fantastiska historiska och kulturella sevärdheter som till exempel den antika staden Perga.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Andra länkar