Hotell i Antalya

Turkiets grundare Atatürk sa på sin tid att Antalya var "det vackraste stället på jorden" - och miljoner av semesterresenärer är fortfarande eniga med honom. Det finns dessutom något för alla i Antalya, och det utan att du behöver förflytta dig särskilt långt! Oavsett om du söker en avkopplande semester i Turkiet för par, en flock vänner eller för hela familjen så kan alla njuta av de ändläsa stränderna nästan rakt utanför din dörr. Om du föredrar en mer aktiv semester så skäms du bort med ett stort urval av aktiviteter och sevärdheter i och omkring Antalya. Områdets rika historia innebär att du även kan tillbringa dagar med att besöka fascinerande platser och ruiner med allt från stadens egna gamla stadsdel till Apollo-templet i Side. Utöver detta har du alla måleriska hamnar och bra matställen att utforska i stan. Möjligheterna är kort sagt närmast oändliga. Här följer ett par exempel på saker du bör skriva upp på din komihåg lista.

Saker att göra i Antalya

Belägen på Turkiets berömda turkoskust är Antalya en unik semesterort där fiskelägets medelhavsstämning blandas med en underbar natur. Med solsken och varmt havsvatten året runt är det svårt att överträffa Antalya som resmål för en badsemester. Temperaturen kan kravla ända upp på 44 °C under sommarmånaderna och då gäller det att bara använda semestern till avkoppling i solen, då och då avbrutet av ett dopp i havet eller poolen.

Antalya är rikt på historia som har involverat både lykierna, de gamla grekerna, det osmanska imperiet och romarna. Det är ju även lätt att förstå varför dessa folkslag valde att erövra och bosätta sig i Antalya. I dag kan du på nära håll utforska stadens historia i form av de arkitektoniska pärlorna i det romersk-osmanska kvarteret i Kaleiçi eller de gamla statyerna av grekiska gudar på Antalya-museet.

Vill du ha den optimala utsikten över denna fantastiska region så bör du ta en tur upp i Taurus-bergen. Här kan du även besöka de antika städerna Xanthos, Arykanda och Tlos, som ligger högt belägna på toppen av kullar. Du kan eventuellt även vandra en bit längs den 500 km långa lykiska vandringsleden som tar dig genom ett rikt landskap med antika ruiner samt oliv- och avocadogårdar.

Ska det shoppas kan det rekommenderas att besöka Mahmutlars tisdagsmarknad. Här hittar du ett rikt utbud av kläder, väskor och andra lokala produkter. Eller ta vägen förbi basaren, som hålls två gånger i veckan, och är rätta platsen att köpa färska råvaror direkt från de lokala bönderna. Grand Bazaar i Kumkoy är även det ett bra ställe att handla traditionella kläder, ädelstenar, smycken, mattor och keramik, allt ihop i en sann labyrint av bodar.

Vädret

Antalya har mängder av strålande solsken hela året runt, men om du planerar att tillbringa semestern på stranden bör du åka hit på sommaren. Vill du ha lite svalare väder så är våren en bra tidpunkt att resa, då ligger genomsnittstemperaturen på 20 graders skalan. Ett vinterbesök bjuder på färre turister och fortfarande oftast behagliga temperaturer, lite som en svensk vår.

Kultur

Antalya-regionen är med all rätt ett populärt resmål bland dem som vill utforska historiska ruiner och arkeologiska platser av betydelse för Turkiets historia. Inspirerande attraktioner inkluderar Olympus och de eviga flammorna i Chimaera, Termessos, Perge och Aspendos, som alla bör stå på din lista över ställen att besöka i området.

Olympus och den eviga elden i Chimaera är där du kan se den oförklarliga elden som blossar upp ur grottor i berget. Detta har förundrat forskare och lokalbefolkningen i tusentals år, här kan du även lära om de gamla myterna som under årens lopp har försökt att förklara elden.

Perge är en av de viktigaste av de grekiska och romerska städerna i regionen och som ligger enbart ca. 30 minuter från Antalya. Platsen har många ruiner, häribland en teater, hellenistiska och romerska portar och en gata med pelare.

Aspendos är en av de viktigaste romerska teatrarna i världen. Om du har tur kan du få uppleva en klassisk musikkonsert live här eftersom teatern fortfarande används vid olika typer av föreställningar. Yivli Minareli-moskén är ett perfekt exempel på Seljuk-stenhuggningar från 1200-talet, och Murat Pasha-moskén från 1500-talet är även den absolut värd att besöka.

Hotell för par

Antalya är populärt bland familjer, men har även mycket att bjuda på både i form av hotell och upplevelser för dig som söker en romantisk semester bara för två. Düden vattenfallen är till exempel ett idealiskt utflyktsmål när det ska vara lite extra romantiskt. Här 14 kilometer nordöst om Antalya, kan ni gå in bakom det övre vattenfallet för att njuta av en betagande syn och därefter nerifrån Lara-stranden se hur det nedre vattenfallet störta ner i havet. Ta eventuellt med en picknickkorg och få en oförglömlig dag tillsammans med din partner!

Badsemester

Nära staden ligger Konyaalti-stranden, som med sin gyllene sand är en klar favorit hos lokalbefolkningen. De omkringliggande Bey-bergen, som sträcker sig väster ut, ser härifrån ut att vara så nära att man nästan kan röra vid dem. Om en dag vid havet inte ger tillräcklig spänning så är det mycket nära härifrån till de gigantiska vattenrutschkanorna på Beach Park Aqualand, och underhållande föreställningar med delfiner och sjölejon i Dolphinland, som brukar vara en stor succé för hela familjen. 

Lara Beach är en stor attraktion i Antalya och är stadens längsta och mest populära strand. De flesta av de bästa hotellen har sin egen privata strand så du behöver inte gå särskilt långt. I Side är de romerska ruinerna en stor attraktion - tillsammans med den ofördärvade stranden med sitt fina urval av små restauranger ända nere vid vattnet.

Aktiv semester

I Antalya finns det rikligt med möjligheter att stilla sin äventyrslystnad och behov av en aktiv semester. Från det varma havsvattnet till de höga Taurusbergen finns här något för alla smaker.

I bergen finns till exempel den unika Gold Cable Park som erbjuder "wake boarding" på en lugn sjö. I Cable Park dras du runt på vattnet med hjälp av ett stort kabelspel. Parken spelar dessutom musik för att få upp energin och humöret på alla brädåkare, man har även en särskild fallkudde som kan dämpa vid de värsta fallen. Stället har även en restaurang, en lekplats samt en swimmingpool.

Om du föredrar att hålla dig torrskodd så är de närliggande tallskogarna vid foten av Taurusbergen fantastiskt fina vandringsområden. Detta bergsområde börjar i Mahmutlar och slutar i Georgien. Ta med dina vandringskängor och prova krafterna på det högsta berget Karaçalas (2339 möh), eller nöj dig med att bara njuta av den orörda naturen längs en mindre ansträngande rutt. 

Om du kan få ett tillstånd så är det fina fiskeområden i Medelhavet. Calamari och bläckfisk finns ofta bland fångsterna och är ytterst populära bland lokalbefolkningen, men där utöver är det goda möjligheter till att fånga Levrek (havsöring), Çupra (havsabborre) och Mercan (röd korallfisk). Kastar du ut reven i Köprüçay-floden, kan du ha turen att få en Alabalik (öring) på kroken, denna tillagas med fördel på grillen.

Maten

Det finns ett stort utbud av matställen i Antalya, där du kan utforska det turkiska köket och inte minst njuta av fiskrätter tillagade på nyfångad fisk. Frukost är ofta närmast en festmåltid bestående av ostar, nybakat bröd, honung och svart te. På kvällen kan du till exempel besöka den legendariska restaurangen 7 Mehmet, som ligger på en kulle med utsikt över Konyaalti-stranden, som är känd för sitt traditionellt grillade kött. För en stadig måltid till ett bra pris kan ett oformellt kebabci (kebab-hus) i Kaleiçi rekommenderas. Lockas du mer av nyfångad lokal fisk? På Antalyas restauranger serveras det vanligtvis bara grillad eller stekt fisk. Besök därför de fiskrestauranger som ligger vid lustbåts hamnen.

>> Läs mer om hotell

Karta över Antalya

Populära hotell i Antalya

Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Antalya
9,4
Fantastiskt
6113 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Avstånd till centrum: ca. 8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Antalya
9,2
Fantastiskt
8532 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Den Turkiska Sydkusten, Antalya
9,1
Fantastiskt
3707 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 25 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)