Resor till Alanya

Alanya, som ligger med utsikt över det turkosfärgade Medelhavet, och med de vackra Taurusbergen i bakgrunden var en gång erkänd som en av högborgarna i det vidsträckta osmanska riket. Idag har det blivit en populär semesterdestination för både par och familjer, som vill kombinera en strand- och badsemeter med god gastronomi, kultur och historia och massor av möjligheter för en aktiv semester. Boka din resa till Alanya med Escapeaway idag!

Med sitt härliga läge och subtropiska klimat - torra somrar och milda vintrar - är Alanya en av de mest populära semesterdestinationerna i Turkiet. Det är också här du hittar många av de bästa stränderna i Turkiet samt den vackra Seljuk-arkitekturen i staden. Alanya ligger cika 140 km öster om storstaden Antalya, som har den största flygplatsen i regionen, och det är också hit de flesta charterflyg ankommer. Härifrån fortsätter resenärerna till Alanya i buss eller i hyrbil.

Tips till historieintresserade: Gå på upptäcktsfärd i områdets unika historia - besök t.ex. det berömda röda tornet, eller Seljuks gamla skeppsvarv.

Tips till en badsemester: Med upp till 14 timmars solsken om dagen på sommaren, kommer du ha massor av tid till att slappna av eller njuta av det varma Medelhavet på en av Alanyas fina stränder.

Tips till nattliv: Om du gärna vill gå ut och festa på din semester, har du möjlighet till det här, framförallt på klubbarna och barerna vid hamnen.

Staden har vuxit i takt med den stigande turismen, och har idag cirka 250.000 invånare, varav 100.000 är icke-turkar från resten av Europa. Idag har Alanya en egen flyglats, Gazipasa Alanya, som ligger cirka 42 km utanför staden. Alanyas vackra läge på Turkiets medelhavskust, har varit ett eftertraktat område långt tillbaka i historien - hela vägen tillbaka till den tiden då romerska politiker och general Marcus Antonius gav området som bröllopsgåva till sin älskade Cleopatra år 44 f.Kr.

Alanyas landskap präglas av den långa azurblå kustlinjen, och de vackra Taurusbergen, som omringar staden och förbir snötäckta även på de varma sommardagarna. Om du vill uppleva något annat än bara strand och berg, kan du åka på en tur över till den klippiga halvön, som avgränsar staden från de kända stränderna Cleopatra och Damlatas, för att här se ett landskap som präglas av äventyrliga grottor och dess omgivande vegetation. På en klar dag är det möjligt att se den norra delen av Cypern från Alanya.

>> Tips: Läs om våra all-inclusive hotell i Alanya här

Stränder - och badsemester

När man reser till Alanya kommar man till en del av Den Turkiska Rivieran som är känd för dess stora utbud av fantastiska stränder och ett varmt badvatten i det turkosblåa Medelhavet. Därutöver bjuder området på otaliga vattensportsaktiviteter, såsom vattenskidor, parasailing och bananbåt för att bara nämna några.

Utöver den vackra Alanyastranden bjuder området på vackra stränder i närliggande Side och Belek med havstemperaturer som ofta når upp till 30 grader på sommaren.

Vädret

Alanya har ett typiskt medelhavsklimat, med relativt milda vintrar och varma somrar, där temperaturerna når upp till 32 grader i genomsnitt i augusti. Havsbrisen från Medelhavet gör dock, att det sällan li otroligt varm, även när temperaturen toppar. Det kan bli kallt på vintern, men även i de kallaste och mest regnfulla månaderna, ligger temperaturen på en - för oss nordbor - förhållandevis behaglig nivå på mellan 10 och 20 grader - och regnet avlöses alltid av sol. Du kan resa till Alanya året rundt, men om du huvudsakligen vill spela golf eller vandra i bergen så är våren och hösten fantastiska årstider.

Aktiv semester

Det finns massor av möjligheter för att hålla en aktiv semeter i Alanya. Ridning, turer i jeep, eller vandring till toppen av de fantasiska Taurusbergen är bara några av sakerna du kan sysselsätta dig med på en semester i Alanya.

Du kan antingen välja at utforska Taurusbergen på en heldags off-road-trekkingtur, som anses vara bland Alanyas bästa utflyktsmöjligheter, med det lokala Jeep Safari-bolaget, eller så kan du rida i bergen.

Om du hellre vill utöva aktiviteter med fokus på vatten kan du testa rafting, canyoning och dykning i området runt Alanya.

Mat och dryck

Det är en underdrift att säga, att det turkiska folket älskar mat, och lägger ner mycket tid på deras gastronomiska traditioner - så du kommer att kunna uppleva många bra restauranger i Alanya, som serverar ett brett urval av rätter som spänner från turkiska rätter över välkända medelhavsrätter vilka även känns igen från Grekland, till utländska rätter som till exempel mexicanska, japanska och skandinaviska. Det finns med andra ord något för allas tycke och smak.

Nattliv

Även om Alanya har en gammal historia är det först på de senaste åren som staden har vuxit och blivit ett populärt resmål - och i takt med att alla nya besökare från olika delar av världen som har kommit till stan har antalet barer och nattklubbar vuxit och staden har numera ett pulserande nattliv. De flesta barerna ligger vid stranden och vid hamnen, det är här barnerna och klubbarna håller öppet till tidig morgontimma - så det är hit du ska gå om du vill dansa till soluppgången.

Lokal transport

Med dolmus: en dolmus (minibuss) ger stor felxibilitet och är enkel att ta sig runt med i Alanya, eftersom du kan hoppa på och av när du vill.

Till fots: Om du vill undvika att stå och vänta på en buss eller en dolmus, är staden inte större än att du också kan ta dig runt enkelt till fots.

 

>> Läs även om restresor och sista -minuten resor till Alanya här

 • Språk: Turkiska
 • Valuta: Turkisk lira (TRY)
 • Lokal tid: Alanya är en timme före svensk tid
 • Flyg till: Gazipasa Alanya flygplats (GZP), 42 km från staden, eller Antalya flygplats (AYT), 125 km från staden
 • Flygtid: 4-6 timmar beroende på avreseort

Hotell i Alanya

Populära hotell i Alanya

Turkiet, Antalyakusten, Alanya
9,3
Fantastiskt
319 omdömen
 • Närmaste flygplats: 42 km
 • Närmaste strand: ca. 300 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Antalyakusten, Alanya
8,5
Mycket bra
465 omdömen
 • Närmaste flygplats: 43 km
 • Närmaste strand: ca. 150 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Antalyakusten, Alanya
9,2
Fantastiskt
806 omdömen
 • Närmaste flygplats: 42 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Så bokar du en billig resa till Alanya med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en säker och smidig resa till Alanya i Turkiet. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra noga utvalda hotell i Alanya samt med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt blir till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

Kultur och historia

Alanya, tidigare Alaja, ligger på östra sidan av Antalya-golfen, med ett litet berg och ett vackert slott i bakgrunden. Mitt emot kusten stiger landskapet nästan utan stopp till toppen av berget Ak Dagi (2647 m.ö.h.).

Alanya, känt i antiken som Karakesion, var en kilikisk gränsfästning på gränsen till Pampylia. Under det andra århundradet f.Kr uppförde Diodoros Tryphona, ett piratbefäl, en fästning i dalen. Detta förblev tills det ödelades av Pompey i hans sista kamp mot Medelhavets pirater. Staden, kom därefter under romerskt styre, och gavs senare till Cleopatra i gåva. År 1221 övergick styret till Saljuk. Alaeddin Keykubad byggde en storslagen fästning på förberget och omvandlade staden till en viktig sjöfartsbas.

En resa till Alanya handlar inte bara om strand- och badsemester med god mat och massor av sol. Staden och området bjuder också på spännande historiska och kulturella sevärdheter och händelser.

Du kan till exempel uppleva den årliga Alanya International Kultur- och Konstfestivalen somäger rum sista helgen i maj.

Dim-grottan och Alanya slott är också vära att besöka medan du ska beräkna både mer restid och planering om du vill besöka de historiska kalkstensterrasserna i Pamukkale, Anemuriums antika stad och de berömda klippformationerna i Kappadokien.

I Alanyas gatubazarer sälger man intressanta souvenirer och varor till rimliga priser - och i rådhusets te-trädgård hittar du en av stadens förbisedda pärlor.

Upplevelser och utflykter

Det finns mycket att se och uppleva i, och omkring, Alanya. Du kan t.ex. ligga på stadens vackra strand, gå på upptäcktsfärd under jorden i de vidunderliga Damlatas-grottorna, eller besöka det historiska sottet med dess välbevarade torn. Alanya har en lång historia, och har existerat som bosättningsplats i tusentals år. Det finns många sevärdheter i Alanya, som t.ex. fästningen på backen, som byggdes av Seldshukkare år 1200. Det är dock solen och stränderna som Alanya först och främst är känd för, och här finns också ett stort urval av aktiviteter, såsom vindsurfing, dykning och parasailing Cirka 20 kilometer från Alanya finns dessutom Europas största vattenpark, Sealanya.

Anamur

Öster om Antiochia ad Cragum leder kustvägen mot Cape Anamur, den sydligaste punkten i Anatolien, känd som Anamurion. Här hittar du rester från borgar, teatrar, bad och gravplatser. Anamur ligger på östra sidan av Cape Anamur, vid foten av Taurusbergen, cirka 4 kilometer upp längs Sultan Suyu-floden. Cirka 7 kilometer längre upp, ligger Anamur-slottet (Anamur Kalesi, Mamure Kalesi), med en imponerande utsikt över kusten. Fästningen var en av de mest beryktade och fruktade fästningarna på Medeltiden och blev efterhand utvecklad och förstärkt av korsfararna. Inkapslad av formidabla murar med 36 vackert bevarade runda eller fyrkantiga torn, och en parapet som kan nås via trappor i muren. Huvudingången till slottet är genom ett torn på västsiden.

Citadel Hill

En liten kurvig väg går genom Alanyas gamla stadsdel och klättrar upp till Citadel Hill, till en stor gårdsplats. I den norra änden står slotsmoskéen (Kale Camii) och ruinerna av en korsformad byzantinsk kyrka. I den södra änden står ett fyrtorn uppfört år 1720. Stället erbjuder en fantastiska panoramautsikt över Medelhavskusten med alla hus som ligger utspridda i Alanya.

Damlatas-grottan

År 1948 upptäckte några arbetare den grotta som ligger vid förberget i Alanya. Grottan innehålle jättestora limstensformationer, nästan 15 meter höga. Grottan hållen en konstant temperatur på 22°C hela året runt. Radioaktiviteten och det höga koncentratet av kuldoxid (fem gånger högre än normalt), gör grottan populär bland lokala som lider av astma och bronkitis.

Alanyas gamla stadsdel

Alanyas nästan ranglande gamla stadsdel härstammar från Seljuckerna och den Osmanska tiden, och ligger mellan de nedre och mellersta södra fästningsmurarna. Den mer moderna stadsdelen sträcker sig längs kusten nordöst, längs förberget och ut mot fruktplantagerna.

Det röda tornet

En väg löper genom den gamla stadsdelen i södra Alanya, längs kusten till Kizil Kule (det röda tornet - återuppbyggt tår 1948). Tornet är en 46 meter hög åttkantad struktur med sidor som är 12,5 meter breda. Det massiva tornet, beställdes av Alaeddin kaykubad år 1225, och byggdes av Aleppo-arkitekten Ebu Ali som också var ansvarig för slottet i Sinop. Tårnets mål var att skydda Seljuks skeppsvarv söderut.

Seljuk skeppsvarv

Seljuk skeppsvarv i Alanya höggs ut ur klipporna 1227 och har nyligen renoverats. Byggnaden har 5 stora salar med välvda tak som är 42,5 meter långa och 7,7 meter breda med sammanhängande bågformiga ingångar. Här byggde Alaeddin Keykubad de krigsskepp som gjorde det möjligt för honom att utvidga sitt maktområde i östra Medelhavet. Träet till skeppen kom från Taurus-bergen som på den tiden var mycket tätt bevuxna. Skeppsvarvet användes ända fram till omkring 1950.

Belen

På bredden av en liten bukt, cirka 35 kilometer från alanya, ligger ruinerna av gamla Syedra. Rester från den staden (bad, kyrkogård, och delar av stadsmuren), kan ses nära vägen på bergsidan, medan du högre upp har utsikt över Sedir Çayi från toppen av den branta klippväggen. Man kan se ännu fler ruiner i Belen/Demirtas (Yenidamlar).

Antiocheia ad Cragum

Ruinerna av denna historiska stad, ligger cirka 65 km öster om Alanya, lite bort från kustvägen och nära landsorten Güney. Den romerska staden, känds som Cragus i på Antiken, ligger högt på en klippa som kastar sina stora skuggor ner i havet. Ganska många strukturer är bevarade och flera ruiner finns på hällringen ner mot hamnen. Dessa inkluderar agoran (kolonnaden) och andra ruiner från den nedre stadsdelen. En stor medeltida borg ligger högt på klippan och ger utsikt över det hela.

Alanya Slott

Alanyas berömda kännestecken som byggdes på 1200-talet och ligger 250 meter högt på en klippig halvö, varifrån du har en fantastisk panoramautsikt över det glittrande, turkosa havet.

Besök det röda tornet

Det mest berömda tornet på Alanya Slott är det röda tornet som ligger omgivet av trevliga små butiker och caféer.

Gör en dagsutflykt till Manavgat

Varför inte göra en dagsutflykt utanför Alanya till den närliggande staden Manavgat som ligger mindre än en timme bort. Här kan du se pittoreska, traditionella byggnader och imponerande vattenfall i natursköna omgivningar.

Händelser

 • För kultur-intresserade: I maj går Alanya International Kultur och Konst Festival av stapeln med en rad gatushower och utställningar i staden.
 • För jazz-intresserade: September månad bjuder på en årlig jazz-festival vid Det Röda Tornet.
 • För konst-intresserade: I november hålls ett årligt symposium, Alanya Wood Sculpture med en lång rad utställningar av träskulpturer.

>> Hitta en lyxsemester i Alanya här

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Vad tycker gästerna om i Alanya?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 61 recensioner