Cityresa till Prag

Tjeckiens huvudstad, Prag, besöks varje år av turister från hela världen, och är ett av topp-resemålen för en weekendresa i Europa - och har du en gång upplevt staden vid Moldaus bredder, förstår du säkert varför så många väljer att lägga vägen förbi Prag. I Prag för du nämligen njuta av kulturpärlor, storstadsliv, spännande historia och utsökta matupplevelser på en och samma plats. Oavsett om du planerar en weekendresa med vännerna, med din partner eller med hela familjen, kan Prag sätta ramarna runt den perfekta semestern för er.

Prag - eller Praha, som staden heter på tjeckiska - går också under namnet Den Gyllene Staden. Och det är inte utan anledning som Prag fått detta smeknamn. Av många betecknas Prag nämligen idag som den vackraste östeuropeiska staden, och här kan du imponeras av historiska byggnader, tjeckisk kultur samt gömda oaser vilket gör staden till en perfekt detination för en resa med familjen eller vännerna - allt inom överskåldigt avstånd från Sverige.

Direkta flygavgångar till Prag

Från Stockholm och Köpenhamn avgår relativt många direkta flygavgångar till Prag. Det är också möjligt att flyga till Prag från de andra svenska flygplatserna, dock ibland med en mellanlandning beroende på vilken tidpunkt på året du reser.

Använd vår sökmotor för at hitta billiga flygbiljetter till Prag - vi söker bland alla flygbolag som flyger från Sverige och Danmark. Hod Escapeaway kan du nämligen kombinera våra noga utvalda hotell med flyg och eventuellt en hyrbil i en paketresa, som är säkrad av Resegarantin. Och du kan dessutom välja exakt vilka datum du vill resa, och hur länge du vill stanna borta.

Flygturen till Prag tar cirka 1,5-2 timmar, om det är ett direktflyg. Prag är därför en perfekt stad att besöka om du planerar en kortare semester eller en långweekend. På Václav Havel Airport Prague - Prags flygplats - kan du boka en taxi så att ni snabbt kommer fram till ert hotell. Körturen in till centrum från flygplatsen tar cirka 30 minuter.

En annan möjlighet är att hoppa på tåget till Prag. Från Köpenhamn tar turen cirka 12 timmar, och det är endast några få stopp längs vägen. Väljer du att åka tåg, behöver du naturligtvis avsätta mer tid till själva resan. I gengäld väntar vackra landskap, massor av trevliga hotell och spännande natur på vägen ner genom Europa.

Upplev det Astronomiska Uret, Karlsbron och Det Dansande Huset 

Som turist i Prag kommer du garanterat vilja uppleva några av stadens mest kända och populära sevärdheter. Många turister väljer att ta vägen förbi Karlsbron som en del av semestern. Karlsbron är nog Prags mest kända bro, och därför också en plats som många besöker varje år. Lyckligtvis är bron förhållandevis bred, så det finns gott om plats till alla besökare.

Karlsbron leder dig över till stadens bergiga sida. Om du orkar gå upp för alla trappsteg, kan du här ta dig upp till Prags Borg, det största slottet i Prag som varit plats för många viktiga händelser genom historien. Om du gärna vill lära dig en del om Östeuropas historia, får du en inblick i den i Prags Borg. På toppen av Borgen, finns dessutom en utsiktspunkt där du kan se den vackra staden sprida ut sig.

Ännu ett populärt turistmål i Prag är det Atronomiska Uret, som borde stå på alla lista över sevärdheter att besöka i Tjeckiens huvudstad. Namnet kommer från alla de upplysningar om den yttre rymden som är samlat här. Varje timme, när klockan slår hel, öppnas urets portar och 12 apostlar träder fram. Apostlarna hälsar på alla åskådare, varpå de vänder om och går in genom portarna igen. Det är därför en bra idé att planera besöket vid det Astronomiska uret, vid en heltimme.

Missa inte heller turen förbi Det Dansande Huset. Byggnaden ligger nära floden Moldau och är enkel att komma till med kollektivtrafik. Namnet Det Dansande Huset kommer från att byggnaden utifrån liknar ett par som dansar tillsammans. Huset är ritat av den tjeckiska arkitekten Vlado Milunic och den armerikanske arkitekten Frank Genhry. På översta våningen är det möjligt att äta exklusiv fransk mat med utsikt över staden.

Utöver ovanstående sevärdheter kan du i Prag också besöka:

 • John Lennon-muren där det är möjligt att titta på street art
 • Petrin-berget, vartill du kan ta dig med den gamla kabelbanan
 • Den gamla Judiska Kyrkogården med tankeväckande historia

Missa inte de kulinariska upplevelserna

Oavsett om du föredrar en gourmetkorv till lunch eller tjeckiska specialiteter, hittar du allt inom överskådligt abstånd. Och du behöver inte oroa dig över semesterbudgeten när du äter på restaurang i Prag - priserna ligger nämligen ofta väldigt mycket längre än vad vi är vana vid i Sverige.

Av många anmärkningsvärda restauranger du kan prova på din semester i Prag, kan bland annat rekommenderas PAPRIKA - Mediterranean Bistro & Bar, där du kan få smaka utsökt hummus och falafel. Därutöver finns Café Savoy, som är ett av de mest kända och populära caféerna i Prag. På Café Savoy är menyn lång, och du kan njuta av din mat i vackra, autentiska omgivningar. Kom ihåg att boka bord i god tid, för att säkra er plats.

Tycker du om sötsaker, måste du prova den tjeckiska specialiteten Trdelnik, en deg som rullas runt en pinne, grillas och tillsist strösslas med med socker, och ibland nötter. Degen fylls slutligen med glass, och det är verkligen ett måste på din semester till Prag.

Kom hem med mer än semesterminnen i bagaget

Många tänker på shopping när det kommer till weekendresor. Och Prag gör ingen besviken på det området. Som i de flesta andra storstäder kostar kläder, skor och smycken från de stora internationella märken någorlunda det samma i alla länder. Här finns därför inte så många kronor att spara. Så om du vill göra goda klipp i Prag, ska du titta efter de lokala märkena och modehusen.

Kenvelo är ett stort tjeckiskt modehus med många butiker i Prag. Urvalet påminner på många sätt om det du hittar på H&M och liknande butiker, men priserna är betydligt lägre och motsvarar prisnivån du annars också ser i stan.

Om det istället är ett par nya skor du är på jakt efter, kan vi berätta att det populära skomärket Bata har rötter i Tjeckien. Hos Bata hittar du allt inom skor till män, kvinnor och barn. Också här är priserna lägre än dem du är van vid på hemmaplan.

Något som du verkligen kan spara pengar på i Prag, är choklad. Fyll därför väskan med all världens sorter av choklad, och få med dig massor av goda (bokstavligen) semesterminnen hem.

Praktisk information om Prag

Om du som turist tycker att priserna är låga i Prag, har du helt rätt. Prag är nämligen en av de billigaste storstäderna du kan besöka i Europa, både vad gäller hotell och övriga reseutgifter. Är det därför viktigt för dig att du ska få mycket för dina pengar, och du inte vill oroa dig över hur mycket pengar som finns kvar på kontot efter semestern, är Prag ett perfekt resmål.

Du kan resa på en weekendsemester till Prag alla tider på året. På våren och sommaren kan du njuta av alla utomhusserveringar i bara en T-shirt och tunna byxor. I genomsnitt är det 22 grader i Prag på sommaren - men det är dock också den tidpunkt då det är flest turister i Prag. VIll du därför ha staden lite mer för dig själv, kan du med fördel vänta med att packa väskan till hösten och vintern. På julen är det dessutom mysigt att besöka alla julmarknader i stan, där du kan shoppa en massa julpynt till hemmet.

>> Läs också om billiga paketresor till Prag här
>> Läs om weekendresor till Krakow här

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Prag

Populära hotell i Prag

Tjeckien, Prag
8,9
Mycket bra
4592 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Avstånd till centrum: ca. 200 m
 • Internet/Wi-Fi
Tjeckien, Prag
8,9
Mycket bra
737 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Avstånd till centrum: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Tjeckien, Prag
9,4
Fantastiskt
1858 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.9 km
 • Internet/Wi-Fi