Resor till Prag

Sammetsrevolutionen år 1989 ledde till Tjeckoslovakiens kommunistiska regerings fall, och var också starten på en ny era för tjeckerna. Redan vid Pragvåren år 1968, hade befolkningen visat sin längtan efter frihet, och efter järnridåns fall, har de inte sett sig om en enda gång. Tvärtemot, har landet både politiskt och ekonomiskt med stora kliv, närmat sig västra Europa.

Prag ger en bra inblick i den imponerande utveckling hela landet har genomgått de senaste tre årtionden. Redan kort efter att gränserna öppnades, började folk från hela Europa att resa till Prag och ge staden nytt liv. År 1992 blev Prags gamla centrum en del av UNESCOs världsarvslista, och året därpå delades Tjeckoslovakien in i två delar, där Prag utsågs till huvudstad för Tjeckien. Idag är den vackra staden landets mest populära resmål och tar årligen emot cirka 8 miljoner besökare.

Konst, kultur och solid mat

Det är inte bra tack vare den lägre prisnivån, som Prag blivit ett attraktivt resmål för en storstadssemester. Stämningen på stadens smala kullerstensgator och bland de gamla byggnaderna kan också mäta sig med den du finner i Paris eller i London. En av de största upplevelserna är också att endast ta en tur i den gamla stadsdelen i Prag och andas in atmosfären. Du kommer högst troligen inte vara den enda turist som gör detta, men det är ändå otroligt härligt att känna av historiens vingslag när du tar en tur över Vltava-floden längs Karlsbron. Framförallt om du fortsätter mot Malá Strana och upp till fästningsområdet, för då passerar du sevärdhet efter sevärdhet.

Du kan enkelt spendera dagarna i Prag med att utforska stadens vackra medeltida byggnader, kyrkor och imponerande renässanspalats. Utöver alla historiska sevärdheter, ger en resa till PRag dig också en chans att uppleva ett spännande kulturliv - här finns överraskande många gallerior och museum där du bland annat kan se mästerverk av både tjeckiska och internationella konstnärer, såsom Pablo Picasso, Joan Miró och Vincent van Gogh. Det är inte bara konstälskare som skäms bort på en resa till Prag, staden har också en lång tradition med klassisk musik, som inte endast förs vidare via gatumusikanterna. Konserter äger ofta rum i kyrkorna, och i Rudolfinum där den Tjeckiska Filharmoniorkestern håller till. Prags musikliv är dock mer mångfaldigt, och inkluderar också mer moderna genrer. Du kan t.ex. gå på jazzklubb eller dansa hela natten till elektronisk musik.

Kolelktivtrafiken är bra i Prag, men staden upplevs bäst till fots. Det är dessutom det perfekta sättet att arbeta upp aptiten, då det traditionella köket i Tjeckienär känt för att vara välsmakande men också präglat av solida och tunga rätter. Typiskt äter de lokala invånarna dagens största, varma måltid till lunch. Vill du dock endast äta något snabbt, kan du t.ex. prova en av stadens berömda korvar, (párek v rohlíku), som både är mättande, billiga och enkla att äta i farten. En resa till Prag är naturligtvis också en perfekt möjlighet att stifta bekantskap med de tjeckiska ölen, men det är ett helt kapitel för sig själv!

Resor till Tjeckien

Läs mer om Tjeckien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tjeckien här

Hotell i Prag

Populärt i Prag

Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2.3 km
  • Internet / Wi-Fi
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet / Wi-Fi