Resor till Prag

Den Tjeckiska Republikens stilfulla huvudstad som anses vara en av Europas vackraste städer fullkomligt svämmar över av praktfulla historiska och kulturella sevärdheter. Den gotiska och böhmiska barockarkitekturen kommer bilda en magisk inramning till din semester i Prag där du kan utforska samtida konst, restauranger och många former av underhållning. Oavsett om du tycker bäst om romantiska promenader längs floden eller livliga kvällar med dans på trendiga nattklubbar så har Prag något för dig.

Prags labyrint av kullerstensbelagda gator och dolda bakgårdar är ett paradis för dig som tycker om att gå på upptäcktsfärd och alltid har lust att se vad som väntar runt nästa hörn. På kort avstånd från den gamla stans marknadsplats hittar du en hel värld av gamla kapell, dolda trädgårdar, charmiga caféer och gammalmodiga barer där turisthorderna känns avlägsna. Ett av de största nöjena med att hålla semester i Prag är just möjligheten att kunna gå på upptäcktsfärd - kvarter som Vinohrady och Bubenec belönar äventyren med otaliga minnesvärda upplevelser allt från den nedgående solen som blänker på kyrkans kupoler till tonerna av Dvorák från ett öppet fönster.

Välkommen till Prag med Escapeaway, vi är specialister på resor till Tjeckien där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

>> Läs också om resor till Berlin
>> Eller läs om resor till Budapest här

Hotell i Prag

Populärt i Prag

Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Avstånd till centrum: ca. 900 m
  • Internet / Wi-Fi
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Internet / Wi-Fi
  • Restaurang

Sevärdheter

Jag har här valt ut några få av alla de sevärdheter som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i Prag. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Prag så rekommenderar jag att  du läser vår blogg med semester-inspiration, där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Prags borg

Prags slott, som enligt Guinness rekordbok, är det största slottet i världen med en yta på nästan 70 000 kvadratmeter. Slottet är bland de mest besökta turistattraktionerna i Prag och lockar varje år till sig över 1,8 miljoner besökare. Slottet har rymt kungar av Böhmen, heliga romerska kejsare och Tjeckoslovakiens presidenter; i dag utgör slottet bostad för Tjeckiens president. 

Prags Slott omfattar den gotiska St. Vitus-katedralen (se beskrivning nedan), den romerska basilikan St. George, ett kloster och flera torg, trädgårdar och försvarstorn. De flesta av slottsområdena är öppna för turister.

Slottet rymmer dessutom flera museer, häribland en nationell samling av böhmisk barock-konst, en utställning om Tjeckiens historia, ett leksaksmuseum och ett bildgalleri baserat på en samling av Rudolph II.

Karlsbron

Den 516 meter långa Karlsbron som korsar floden Vltava är Prags mest kända bro och en av stans största sevärdheter. Byggandet av bron tog sin början 1357 under kung Charles IV och avslutades i början av 1400-talet.

Fram till 1841 var bron det enda sättet att korsa floden Vltava på och utgjorde därmed den viktigaste förbindelsen mellan Prags slott och stadens gamla stadsdel och bidrog även genom denna förbindelse till att Prag blev en viktigt handelväg mellan Öst och Västeuropa.

Bron vaktas av tre torn av vilka två står på västsidan och ett på östsidan. Men mest känd är nog bron för sin samling av 30 statyer och skulpturer som ställdes upp längs brons räcken omkring år 1700, men som nu alla har ersatts av repliker. Statyerna är till största delen gjorda i barockstil och avbildar helgon och skyddshelgon som ärades vid den tiden.

Sankt Vitus-katedralen

Den vackra romersk-katolska katedralen, som är den största och mest betydelsefulla kyrkan i Tjeckien, utgör en del av Prags slottsområde och är samtidigt säte för Prags ärkebiskop.

Kyrkan, som innehåller gravar åt flera böhmiska kungar och heliga romerska kejsare, byggdes 1344 då Prag utnämndes till biskopsdöme. Kung Johan