Resor till Brno

Brno ligger i sydöstra Tjeckien där floderna Svitava och Svratka möts. Med nästan 380 000 invånare är det landets näst största stad och huvudstad i regionen Sydmähren. Brno grundades runt år 1000 och fick officiell stadsstatus år 1243. Idag är staden regionens kulturella nav med flera viktiga historiska och kulturella institutioner som museer och gallerier.  Staden har också ett livligt café- och nattliv tack vare sina 89 000 universitetsstudenter.

Att resa till Brno ger en chans att njuta av en perfekt kombination av historia och ett modernt stadsliv. Jämfört med Tjeckiens huvudstad Prag, som varje år tar emot miljontals besökare från utlandet, är Brno en mindre känd stad. Eftersom Brno ännu inte är särskilt välkänd bland turister behöver du inte bekymra dig över samma nivå av trängsel och överpriser.

Det finns också mycket att se och göra när du reser till Brno. Inte minst i stadskärnan med många vackra gamla byggnader. Under året anordnas också många kultur- och sportevenemang i staden. Ett av de mest populära är den internationella fyrverkeritävlingen - Ignis Brunensis som hålls här varje år i slutet av maj och början av juni, och som lockar 100 000-200 000 besökare till staden varje dag.

Sevärdheter 

Oavsett vilken tid på året du reser till Brno finns det gott om sevärdheter för både vuxna och barn. Brnos centrum är ett härligt område som du lätt kan utforska till fots. Om du föredrar att ta dig runt lite snabbare och kanske även till andra delar av staden är det en bra idé att köpa ett BrnoPass, som ger dig gratis kollektivtrafik, gratis inträde eller rabatt på inträde till många attraktioner.

Om du reser till Brno över en weekend kan det vara svårt att välja bland de många attraktionerna. En av de mest iögonfallande historiska attraktionerna, och med rätta en av stadens mest besökta, är Spilberks slott. Det ligger på en 290 meter hög kulle strax väster om den gamla stadskärnan. Slottet som har anor från 1300-talet, har bland annat använts som fängelse genom åren.

Om du reser med barn rekommenderar vi också att du tillbringar några timmar på VIDA! Science Centre. Detta museum har många roliga aktiviteter för kunskapstörstande barn (och vuxna). För äldre barn och tonåringar är det makabra ossuariet (benhuset) i St Jakobs kyrkan också en oförglömlig upplevelse. Det var här man under medeltiden samlade benen från upp till 50 000 döda människor.

En annan unik sevärdhet i Brno, men av nyare datum, är den modernistiska Villa Tugendhat. Om du är det minsta intresserad av arkitektur och design är ett besök i den här vackra villan ett måste när du reser till Brno. Villan byggdes 1929-1930 av det gifta paret Greta och Fritz Tugendhat efter ritningar av den tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Idag är den känd som en banbrytande prototyp för modern arkitektur i Europa och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Villan kan besökas på guidade turer.

Restauranger och shopping

Det är i den atmosfäriska gamla stadskärnan som du hittar flest restauranger och kaféer i Brno. Det finns gott om klassiska tjeckiska rätter på menyn, men också matställen med en mer internationell touch. I stadskärnan hittar du stadens nattliv med ett bra urval av barer och klubbar som särskilt lockar stadens många studenter.

Men man kan också njuta av en lugnare kväll i staden. Här finns t.ex. många ölbarer att välja mellan, samt möjlighet att besöka ett lokalt bryggeri.

Utflykter

Du kan enkelt spendera några dagar på att utforska attraktionerna i Brno. Om du har mer tid på din resa finns det också mycket att se runt staden. Om du är ute efter spännande naturupplevelser rekommenderas ett besök i Moravský kras, ett skyddat naturområde som ligger strax norr om Brno. Det finns otaliga droppstensgrottor i kalkstensbergen i detta område, varav en handfull är öppna för allmänheten.

Inom ett kort avstånd från Brno kan du också besöka flera vackra slott. Om du vill kan du också göra en dagsutflykt till Wien eller Bratislava i Österrike respektive Slovakien när du reser till Brno.

Resor till Tjeckien

Läs mer om Tjeckien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tjeckien här

Hotell i Brno