Resor till Tjeckien

Det väntar dig massor av spännande upplevelser i detta vackra centraleuropeiska land. Tjeckien fullständigt svämmar över av vackert bevarade sevärdheter från flera epoker. Den nyckfulla staden Prag är känd som "staden med de 100 tornen" och är verkligen en spektakulär syn. Staden har i århundraden lockat till sig konstnärer och kompositörer på jakt efter inspiration

 

Sedan kommunismens fall 1989 har Tjeckien - och särskilt huvudstaden Prag - utvecklat sig till ett av Europas mest populära resmål. När du är här bör du prova stadens berömda öl. Det sägs att här finns lika många sorters pilsner som det finns barer och restauranger! Det är dessutom riktigt enkelt att resa till Tjeckien, antingen med flyg, tåg eller i egen bil

 

Välkommen till Tjeckien med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på noga utvalda hotell under din semester. Boka resan online, och kombinera de bästa priserna på flygbiljetter med ett av våra utvalda hotell - så har du en paketresa till Tjeckien som är säkrad av Resegarantin.

 

>> Läs också om resor till Polen
>> Läs också om resor till Ungern

Resmål i Tjeckien

 • Gästrecensioner 9,3
  Prag
  56 hotell
  Tjeckiens stilfulla huvudstad betraktas som en av Europas vackraste städer och fullkomligt svämmar över av praktfulla historiska och kulturella sevärdheter. Den gotiska och bohemiska barockarkitekturen kommer att bilda en fantastisk inramning ... till din semester i Prag. Läs mer

Populära hotell i Tjeckien

Tjeckien, Prag
 • Närmaste flygplats: 15 km
 • Avstånd till centrum: ca. 350 m
 • Internet/Wi-Fi
Tjeckien, Prag
9,4
Fantastiskt
1816 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.9 km
 • Internet/Wi-Fi
Tjeckien, Prag
9,6
Fantastiskt
3170 omdömen
 • Närmaste flygplats: 14 km
 • Avstånd till centrum: ca. 650 m
 • Internet/Wi-Fi

Mat och dryck

Tjeckien är känd för sin öl, sina mustiga soppor och grytor - inte minst den världsberömda gulaschen. Här nedan kan du läsa om några av de kulinariska specialiteterna du kan smaka på när du är på semester i Tjeckien.

Gulasch

Om man bara ska nämna en rätt som kännetecknar Tjeckiens kök, så får det nog bli soppan/grytan gulasch (eller guláš, som den heter på tjeckiska), som utan tvekan är den mest berömda, tjeckiska rätten - och som många av landets invånare klassas som landets nationalrätt.

Rätten har en lång historia, som enligt sägnen kan spåras tillbaka till 800-talet, då den uppfanns av herdar som arbetar långt bort från deras hem. Historien lyder, att herdarna i avsaknad av ett kök, torkade köttet från ett av deras djur i påsar som var gjorda av fårmagar - och därpå tillsatte man vatten och kryddor. Detta anses alltså vara den första, primitiva, utgåvan av rätten.

Nu för tiden, tillagas rätten något annorlunda, och består som regel av kött (det kan vara allt från biff, fläsk eller lamm), potatis, lök, vitlök, purjolök och i vissa fall också paprika och tomater. Allt blandas ihop och kokas samman, varpå gulaschen serveras till potatismos, bröd, nudlar eller makaroner.

Kulajda

Tjeckien är känd för alla dess goda soppar, och kuljada är en av dessa. Den är både välsmakande och har de egenskaper som ofta kännetecknar tjeckiska soppor generellt.

Soppan består normalt av grädde, potatis, knipplök, kummin, ägg och svamp, som kokas ihop tills de utgör en kompakt och smakfull blandning - för oss liknar det nästan mer en utvecklad version av champinjonsås.

Obložené chlebícky

Har du någongång provat den tjeckiska motsvarigheten till danskarnas smörrebröd? Om inte, så ska du testa obložené chlebícky. Rätten består av skivat vitt bröd (i motsats till danskarnas rågbröd), varpå man brer ett tjockt lager smör som sedan kan toppas med allt möjligt - skinka, korv, ägg, ost, gurka, tomat, fiskpaté, sallad, paprika och persilja...

Obložené chlebícky säjs ofta som snack från matbodar udner festivaler, men rätten serveras som regel också som förrätt eller som mellan mål i de tjeckiska hemmen och på tjeckiska restauranger.

Tjeckisk öl

Utomlands, är Tjeckien känt för alla sina fantastiska öl - och det är inte bara vi utlänningar som värdesätter den tjeckiska pilsnern: tjeckerna är nämligen det folkslag i världen, som konsumerar mest öl.

Ölen har en lång historia i Tjeckien, som går hela vägen tillbaka till landets klosterväsen på 900-talet, dä den första moderna ölen bryggdes.

Idag är några av de mest populära öl-mäkrena i Tjecken Pilsner Urquell, som bland annat är känd för att ha producerat världens första pilsner; Staropramen, som är Tjeckiens näst största ölproducent och har sitt huvudkontor i Prag, samt Budweiser Budvar, som - vilket namnet antyder - är känd för sin budweiser.

Andra populära ölmärken i Tjeckien är Krušovice, Starobrno, Breznák, Zlatopramen, Lobkowicz, Bernard och Svijany.

Bitter och tjeckisk rom

Tjeckien är dock inte endast känd för alla de goda ölen - landet producerar också andra alkoholhaltiga drycker av hög kvalitet. Några av de mest kända av dessa, är de två bitter-dryckerna Fernet Stock och Becherovka. Spiritussen Tuzemak, som mer traditionellt marknadsförs som "tjeckisk rom", är också en populär dryck bland landets invånare. Den framställs på potatis.

Det finns också ytterligare en populär drink, där Fernet Stock blandas med tonic och därpå får namnet "Bavorák" eller "Bavorské pivo", vilket bokstavligen betyder "Öl från Bayern".

Kofola

En av de mer speciella dryckerna du kan möta på din semester i Tjeckien, är drycken Kofola. Kofola är en läskedryck som uppfanns av kommunistiska Tjeckoslovakien för att ersätta Coca-Cola som inte fick importeras till landet av det kommunistiska styret. Då kommunismen föll, har drycken dock vuxit sig så stor, att man fortsatte produktionen. Kofola smakar liknande Coca-Cola, men är inte lika söt.

Hur bokar jag en resa till Tjeckien med Escapeaway?

Använd sökmotorn för att söka bland våra handplockade hotell i Tjeckien. Kombinera med en flygbiljett från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn och samla allt i en paketresa som säkras av resegarantin. Så reser du med Escapeaway.

Prag, vaggan för Tjeckisk kultur

 

De flesta som besöker Tjeckien startar med Prag, centrum för tjeckisk kultur och en av Europas mest fascinerande städer. Prag bjuder på en nästan intakt medeltida stadskärna med gotisk arkitektur som skickar dig 500 år tillbaka i tiden - Karlsbron från 1300-talet som förbinder två historiska kvarter på var sin sida om floden Vltava, med slottsvallarna och spirorna på St. Vitus-katedralen ovanför utgör en av stadens mest populära sevärdheter. Men staden bjuder på mycket mer än historia: Den är ett viktigt centrum för landets kulturella utbud och hem åt en nyskapande restaurangscen.

 

Slott och chateaux'er

 

Tjeckiens placering i hjärtat av det tidigare Österrike-Ungern imperiet betyder att landet genom tiden har stiftat bekantskap med många plundrande stammar, invaderande härer och triumferande dynastier. Denna turbulenta förtid har berikat landet med ett rikt kulturarv i form av hundratals slott och chateaux'er - nästan oavsett var du befinner dig så tycks där finnas en fästning med många torn högt beläget ovanför en stad, eller ett romantiskt sommarpalats idylliskt beläget mitt i ett välskött parklandskap. Antalet och variationerna på de tjeckiska slotten är helt enkelt mycket imponerande med allt från dystra gotiska ruiner som klamrar sig fast på svindlande bergstoppar till majestätiska barock palats fyllda med de finaste möbler som dåtidens europeiska hantverkare kunde erbjuda.

 

Folklore & Traditioner

 

Tjeckien är visserligen en modern och framåtblickande nation som är på väg med full fart in i framtiden som en del av EU och NATO, men det är samtidigt även ett land som är rikt på traditioner. Detta syns tydligast i Sydböhmen och Mähren där en fortsatt blomstrande folkkultur på allvar vaknar till liv under sommarfestivalsperioden. Under denna period tar lokalbefolkningen från Ceský Krumlov till Telc och Mikulov på sig de traditionella folkdräkterna och plockar fram de gamla musikinstrumenten - och vinglasen - för att sjunga och dansa så det står härliga till. Dessa gamla traditioner är ett av de bästa exemplen på "levande historia" i Tjeckien.

 

Öl är Gud

 

Sedan pilsnern uppfanns av Pilsner Urquell 1842 har tjeckerna varit kända för att producera en del av världens bästa öl. Med de internationellt kända ölmärkena - Urquell, Staropramen och Budvar - har fått utmaning ända in på mållinjen på hemmaplan av åtskilliga regionala ölsorter från mikrobryggerier vilket avspeglar ett förnyat intresse för traditionell ölframställning. Aldrig förr har Prags pubbar kunnat erbjuda ett så brett sortiment av öl - nu måste du även hålla utkik efter märken som Kout na Šumave, Svijanský Rytír och Velkopopovický Kozel.

Information och fakta

Här nedan har jag samlat en del fakta och information om Tjeckien, såsom landets geografi, befolkning, religion och klimat vilket jag hoppas du kan använda som inspiration till din semester i Tjeckien. Jag reserverar mig för eventuella faktafel. Om du vill ha mer inspiration inför din semester, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor där du hittar många spännande artiklar med inspiration. 

Geografi och befolkning

Tjeckien gränsar mot Tyskland i väst, Österrike i söder, Slovakien i öst och Polen i norr. Den Tjeckiska Republiken täcker en yta på 78.866 kvadratkilometer, och har drygt 10 miljoner invånare, varav 1,3 miljoner bor i landets huvudstad och största stad, Prag. Andra större, viktiga städer, är Brno, Ostrava och Pilsen.

Det tjeckiska landskapet är mycket varierat. Böhmen, som ligger i den västra delen av landet, består av en bassäng som får sitt vatten från floderna Elben och Vltava, vilka är omgivna av låga berg (däribland Krkonošes-bergen, som är en del av bergskedjan Sudeterna). Den högsta punkten i landet, Snežka, är 1.603 meter hög och ligger i denna del av landet.

Moravia, som ligger i den östra delen av landet, är också rätt kuperad och rymmer insjunkna områden på grund av floderna Morava och Oder.

Religion

Tjeckien har en av de minst religiösa befolkningarna i världen, då den dominerande delan av invånarna deklarerar att de antingen inte har en anknytning till en tro (kategorin: odeklarerade) eller inte är religiösa (kategorin: ateister). De största religionerna är dock katolicismen (10,5%), följt av protestantismen (2,2%). 

Klimat och väder

Tjeckien har ett tempererat kontinentalklimat med varma somrar och kalla vintrar med mycket snö. Temperaturskillnaden mellan sommar och vinter är förhållandevis hög, på grund av den geografiska positionen långt från havet.

När du reser till Tjeckien, är den varmaste tidpunkten på året juli månad, med genomsnittlga 18 grader, följt av augusti med 17 grader i genomsnitt. Januari är den kallaste månaden på året (-1 grad i genomsnitt), följt av december.

Mest nederbörd faller i juli och maj (69 mm i genomsnitt), medan januari och februari är de månader då det regnar minst (20 mm i genomsnitt).

Beskrivniöhmen

BeskrivninBöhmen

Vad tycker gästerna om i Tjeckien?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 73 recensioner