Resor till Kata

Även om Phukets mest kända och livliga semesterorter Patong och Phuket stad ligger inom kort räckvidd så är stämningen i Kata en helt annan. Här finns i och för sig inte samma enorma utbud av shoppingmöjligheter och nöjen, men i gengäld är Kata mer familjevänligt och inte minst har badorten det som de flesta som är på jakt efter på en avkopplande semester i Thailand drömmer om: Underbara stränder vid det klara, varma havet. Här kan du och din familj lätt få det mesta av semestern att gå med att bara solbada och snorkla i det långgrunda vattnet. Får du lust till lite mer liv och rörelse och nattliv så tar det inte mer än 15 minuter att åka in till en av de mer livliga grannstäderna. Om du kan slita dig från den underbara stranden så är även de frodiga kullarna runt Kata kända för att erbjuda några av öns vackraste utsikter.

Att Kata trots sin popularitet är ett av de mest fridfulla resmålen på Phuket innebär inte för den skull att du inte hittar åtskilliga butiker och massor av restauranger i själva Kata. Badorten som även är känd som Kata Beach, har allt från små souvenirbodar till märkesvarubutiker och matställen som spänner över allt från billig streetfood till fina restauranger. Som det generellt gäller för Thailand är priserna låga, så du har alla möjligheter att prioritera de kulinariska upplevelserna utan att behöva vara särskilt bekymrad över notan.

Utbudet av hotell i Kata är motsvarande brett, både när det gäller priser och läge i förhållande till stranden. Oavsett om du har tänkt dig att enbart slappa på stranden eller har planer på en lite mer aktiv semester med utflykter omkring på Phuket, så kan du lätt hitta ett lämpligt hotell.

Hotell i Kata

Populära hotell i Kata

Thailand, Phuket, Kata
9,2
Fantastiskt
8772 omdömen
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Närmaste strand: ca. 20 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Thailand, Phuket, Kata
9,6
Fantastiskt
536 omdömen
  • Närmaste flygplats: 47 km
  • Närmaste strand: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Thailand, Phuket, Kata
9,0
Fantastiskt
412 omdömen
  • Närmaste flygplats: 47 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information og fakta

Omkring 20 kilometer från den berömda semesterorten Phuket stad hittar du den vackra kuststaden Kata, som är perfekt för en avkopplande sol- och badsemester eller en semester med fokus på olika vattensporter. 

Staden har kvar sin bykänsla och erbjuder en mer familjeorienterad atmosfär än vissa andra kuststäder i samma område. Huvudattraktionen i Kata är den 1 kilometer långa stranden som bjuder på ett fridfullare och lugnare strandliv än till exempel strand-destinationen Patong.

Faciliteter

I Kata centrum finns det många butiker som säljer allt från lokalt producerade souvenirer till skräddarsydda kläder, musikprodukter och massage. Restaurangerna i Kata har menyer med för västeuropéer genomgående låga briser och maten är som regel god. Blir du sugen på en drink efter att solen gått ner kan du besöka någon av stadens barer, som ligger utspridda längs vägen mot stranden i Kata.

Strand

Kata är ett bra ställe att bada på för barnfamiljer och semesterfirare utan de stora simkunskaperna, eftersom stranden är försedd med flagg som visar om det är säkert att simma eller ej. Det finns en rad korallrev på den högra sidan av stranden och som sträcker sig hela vägen ut till ön Ko Pu. Har du tur kan du sitta på stranden och se hur de lokala fiskarna försöker fånga sin kvällsmat från klipporna.

En kilometer söder om Kata Yai ligger semesterorten Kata Noi, här är det färre hotell och färre faciliteter, men i gengäld finns här en fantastisk strand. Här finns fina förutsättningar för att fiska och dyka eftersom många fiskar håller till mellan klipporna och korallerna längs kusten som sträcker sig vidare söder ut.

Upplevelser och sevärdheter

Den helt dominerande attraktionen i Kata är stadens kustlinje och strand vilken lockar semesterfirare från hela världen som kommer för att njuta av platsens naturskönhet, lugnet och det behagliga klimatet på en sol- och badsemester.

Marknad

Staden bjuder även på en rad andra attraktioner, såsom den lokala marknaden som äger rum varje torsdag och som bjuder på en färgstark blandning av lokala produkter. Det är bland annat här som lokalbefolkningen köper sin fisk och sina kryddor - och det är på det hela taget ett fantastiskt sätt att uppleva den lokala kulturen på.

Bastu i djungeln

En annan attraktion i området är en mycket speciell lokal bastu som ligger i djungeln cirka 10 minuters promenad från den södra änden av Kata (längs vägen som leder till Chalong bukten). Bastun har en gammal vattenkittel av koppar och en pool till vilken man tillsätter bark för att få ångan att dofta mentol. Det finns även ett café på stället.

Vattensport

För de som är intresserade av vattensport är stället ett mindre paradis med ett stort och långgrunt område för snorkling och dykning på den norra sidan av bukten. Du hittar ytterligare information om möjligheterna samt hyra av dyk- och snorkelutrustning på de dykcenter som finns i Kata-området.

Det går även att surfa i området under regnperioden mellan april och september då det som regel är bäst vatten- och vindförhållanden för surfing. Du kan bland annat hyra surfbrädor på Phuket Surf i den södra änden av stranden. 

Mat och dryck

Det finns många bra restauranger och barer i Kata. Till de barer som kan rekommenderas hör Ska bar och 75 bar. Bland stadens restauranger kan The Red Chair Cafe rekommenderas om du vill ha billig thai-mat och bra service, medan La Gondola är för dem som har behov av lite italiensk mat som omväxling till all thai-maten.

Transport

Från flygplatsen kan du ta en minibuss till Kata beach för cirka 180 baht, medan du från själva Phuket stad kan ta en liten öppen buss (större än en songthaew) till Kata för 30-40 baht. Busarna avgår från den kommunala bussterminalen och från gatan Ranong. 

Observera att dessa bussar först passerar stranden i Kata före deras första stopp i det närliggande Karon, därefter vänder de tillbaka till Kata och sätter av passagerare nära stranden där många av stadens hotell ligger.

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här

Andra länkar