Resor till Phuket

Om du vill åka på en semester, som kombinerar gyllene stränder, ett pulserande nattliv, frodiga tropiska skogar och ett stort urval kulturella och sportsliga aktiviteter, bör Phuket stå på din lista över kommande resmål.

Thailands största ö, som ligger utanför fastlandskusten i den södra delen av landet, har ett brett utbud av sevärdheter, aktiviteter och upplevelser som kan tillfredsställa dina resebehov oavsett om du letar efter en billig backpack-resa eller en femtjärnig all inclusive-resa (eller något däremellan).

Öns huvudstad, Phuket stad, är det mest folkrika området på den södra delen av ön, och det är här du hittar det största urvalet resturanger, butiker och faciliteter.

Öns internationella flygplats ligger i norr, endast cirka en timmes bilfärd från de mest populära semesterorterna. De flesta resepaken inkluderar transport från flygplats till hotell eller semesterbostad, men det finns också ett effektivt transportnätverk på ön för dem som gärna reser utan att vilja passa specifika tider.

Phukets klimat består av två säsonger - den våta (monsunsäsongen) och den torra. Den mest populära perioden, som också är den dyraste, är mellan november till februari då nederbörden är lägst i genomsnitt.

Maj till oktober är monsunsäsong, där åskväder och regnskurar kommer och går i korta, men intensiva, utbrott. Detta är den billigaste säsongen att åka på semester till Phuket på.Populärt i Phuket

Thailand, Phuket, Kata
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Pool (eventuellt säsongsöppen)
Thailand, Phuket, Karon
  • Närmaste flygplats: 48 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (eventuellt säsongsöppen)
Thailand, Phuket, Kata
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Närmaste strand: ca. 2.4 km
  • Pool (eventuellt säsongsöppen)

Information och fakta

Opplevelser och utflykter

Slappna av på Hat Bang Thao strand

Har vi nämnt Phukets strand ännu? Stränderna är den främsta anledningen till att så många semestergäster besöker ön - och den 8 kilometer långa Hat Bang Thao Strand, är inget undantag. Här sträcker sig sand och hav så långt ögat kan nå, vilket gör stranden till en perfekt plats där du kan spendera en avslappnande stranddag (eller flera!). Ta med en picknick, eller besök ett av strandcaféerna, som ligger längs kusten under palmerna.

Fest på Bangla-gatan

Bangla-gatan är inget för svaga hjärtan - men denna berömda (eller beryktade, beroende på preferenser) räcka av barer och klubbar förvandlas till en stor, färgglad fest när solen går ner. Gatan som ligger nära Patong Beach, erbjuder ett stort utbud nattlig underhållning - från livemusik till färgglada cabarét-föreställningar, samt massor av food trucks och sportbarer. Vi rekommenderar att du tar vägen förbi det så kallade Seduction Complex - en gigantisk plats som kan rymma upp till 3000 festglada personer - en garanti för en kul natt på stan, om du är i Thailand av denna anledning.

Besök den stora Buddhastatyn

Den imponerande, 45 meter höga Buddah-statyn kan ses från halva Phuket på en klar dag. Den byggdes år 2007 och har sedan dess blivit ett populärt pilgrimsmål för både buddhister och nyfikna turister. Den vackra utsikten över Kata strand, är ett stort plus. Du kan boka en tourbuss eller ta en taxi till toppen. Om du vill ha lite mer motion och föredrar att kunna uppleva landskapet i ett långsammare tempo, kan du gå upp till toppen med en resguide som leder dig fram. Sträckan är på cirka 2,5 kilometer och går genom Nakkerd-backarna.

Kultur

Det nuvarande thailändska samhället är ett resultat av århundraden av kulturellt utbyte med framförallt Kina och Indien, men också i stigande grad, med Västvärlden. Istället för att sträcka fram handen, möter en thailändar dig ofta med stängda händer och en svag nickning. Detta kallas Wai, och avvänds också för att säga tack.

Du kommer att se fantastiska bilder och ikoner av kungafamiljen i stort sätt överallt, och de behandlas med en nästan religiös vördnad. Detta ska man respektera också som gäst i landet, och du ska därför aldrig yttra en nedsättande kommentar om kungen eller hans familj.

Även om informell klädsel är allmänt accepterat i landet, bör strandkläder begränsas till stranden, och män bör bära T-shirt när de går runt på gatorna på semesterorten. Toppless solning ogillas.

Nattliv

Phukets nattliv har något för var och en, från intima romantiska restauranger med fantastisk havsutsikt, till lugna och trevliga familjerestauranger. Här finns också Patongs neonupplysta strandbarer och de beryktade girlie-barerna (som inte riktigt är som dem i Bangkok, men som fortfrande inte är för dig med svagt hjärta).

Mat och dryck

Maten på Phuket är generellt väldigt bra. Du hittar både en värld av lokala rätter med thailändsk mat samt restauranger med en mer internationell meny. Om det är priset som är viktigast, ska du hålla dig till de thailändska menyerna, då de nästan alltid är billigare. Observera dock, att thailändsk mat kan vara väldigt kryddstark, så om du inte gillar denna typ av mat, är det en bra idé att först fråga.

Transport

Vi rekommenderar att du upplever en färd i en thailändsk tuk-tuk minst en gång på din semester, men se till att pruta på priset. Om du fångar en taxi, är det viktigt att du insisterar på att taxichauffören faktiskt startar taxametern när ni kör iväg, då en tur med taameter kostar en bråkdel av ett annars förutbestämt pris.

Stränder

Phukets stränder är som en gåva från himlen. En av öns strandsträckningar kallas också mycket passande för Paradise Beach. Det är en liten bukt, som bestämt lever upp till sitt namn, och som är hemstad för berömda strandfester och fantastiska solnedgångar. Kata Beach är också en populär plats, då dess 1,5 kilometer långa sandsträcka inkluderar några av Phukets mest attraktiva kuststräcka och bjuder på en rad barer, restauranger och vattensportsaktiviteter.

Resor till Thailand

bluebox.find-rejsen-intro

Hitta din resa till Thailand här

Valfri avresedag och reslängd på samtliga hotell

Filter