Resor till Koh Samet

Jag reste till Thailand och fick uppleva paradisön Koh Samet. Här väntade en liten genuin ö med kritvita stränder, exotiska palmer och en lokalbefolkning som gjorde allt för att jag skulle trivas. Och trivas, det kommer du också göra på Koh Samet. Den tropiska ön i provinsen Rayong präglas av lugn och ro, så du får här de bästa möjligheterna att koppla av och gå ned i varv. Oavsett om ni reser som par, en barnfamilj eller grupp vänner finns det ett speciellt hideaway som väntar på dig. Vi på Escapeaway ser fram emot att vägleda dig till en magisk semester på härliga Koh Samet.

Förutom att vara en av Thailands vackraste öar, är Koh Samet väldigt liten - knappt 5 km lång och 1 km bred - vilket gör ön överskådlig, och man får snabbt grepp om den. Tar du båten från fiskeläget Ban Phe på fastlandet, tar det endast ca. 25 minuter till hamnen på Koh Samet! Jag har rest runt och besökt flera platser i Thailand, men måste ställa mig till den skara som anser att Koh Samet är den vackraste platsen i hela landet.

Atmosfären och den lokala prägeln, tillsammans med de exotiska omgivningarna,gör att Koh Samet skiljer sig positivt från flera av de mer turistpräglade destinationerna i Thailand. Med andra ord, du kommer inte till Koh Samet för fest och dans, utan ön är istället perfekt till dig som önskar lugn och ro i vackra, tropiska omgivningar.

Fördelen med Koh Samet

En stor fördel när du väljer Koh Samet som din semesterdestination i Thailand, är att du slipper flyga inrikes. Här ska du endast flyga från Skandinavien till Bangkok varifrån du via en ca. 2,5 h lång transfer samt en kort båtresa med privat speedbåt eller offentlig båt, kommer fram till din paradisö. Denna tur provade jag själv, och förvånades över hur smidigt det var.

Åker du med offentlig båt från Ban Phe finns det tre stopp på Koh Samet: Thadan Pier (25 min), Praw Pier (30 min) samt Vong Duen Pier (45 min). Den smidiga transfern mellan Bangkok och Koh Samet gör att du enkelt kan kombinera semestern med både ett besök i den pulserande huvudstaden samt avkoppling på Koh Samet.

Ao Prao Beach

Jag ankom med speedbåt från fastlandet (Ban Phe) till Praw bay och stranden Ao Prao på Koh Samets västra sida. Som i en film gled motorbåten sakta in i bukten där den vackra stranden med ståtliga palmer uppenbarade sig. Det är så mycket "hideaway" över Ao Prao att det var en självklarhet att merparten av våra hotell på ön skulle ligga just här.

Men många är dem inte - och just detta faktum är tjusningen med Ao Prao. Här finns endast tre hotell som ligger som på en pärlrad. De råder alla över sin egen del av den vackra sandstranden och stämningen är paradislik. Vill du inte äta på hotellrestaurangerna (som för övrigt är utmärkta) tar du dig snabbt till andra restauranger med taxi.

Taxi, moped eller båt runt på ön

Koh Samet är en liten ö. Du kan välja att hyra en moped några dagar, eller en hel vecka, beroende på hur aktiv du tänkt vara på din semester. För kortare utflykter och middagsturer kan du med fördel nyttja öns taxi, som är små lastbilar där du åker på flaket. Glöm allt vad bilbälte heter, men det går som tur är inte så fort då gropar på vägarna håller hastigheten nere.

Till en halv- eller heldagsutflykt kand du hyra en privat speedbåt. Med egen kapten kan du göra stopp för snorkling, bad och lunch på ställen runt ön vilka annars är svåra att komma till från land. Hitta din egen lilla vik där du kan snorkla i det klaraste av vatten, bland färgglada fiskar, eller bada på en öde strand som är bara din för en stund.

Besök nationalparken Khao Laemya

Koh Samet blev klassificerad som nationalpark redan 1981 och idag är området på nordöstra sidan avgiftsbelagd på grund av sin nationalparksstämpel. Det är också på denna sida du hittar charterhotellen som är koncentrerade runt en av öns största och mest populära stränder, nämligen Sai Kaew Beach. Här ska du räkna med att höra både svenska och danska talandes på stranden, samt på huvudgatan som erbjuder en hel del trevliga restauranger och barer. Perfekt utflyktsmål en kväll eller två när man bor på Ao Prao beach och önskar lite mer liv och rörelse.

Transfer till Koh Samet

Om du bokar en transfer genom Escapeaway tar denna endast er till hamnen vid Ban Phe Pier på fastlandet utanför Koh Samet. Transporten med båt från fastlandet till Koh Samet (ca. 20 min. med offentlig båt, och ca. 15 minuter med privat båt som tar er direkt till ert hotell) ska ni arrangera på egen hand. Biljett köper ni vid ankomsten till hamnen. Vi rekommenderar att du kontaktar hotellet direkt hemifrån, då de i några fall kan hjälpa till att ordna den sista delen av transporten.

Riktigt trevlig semester på Koh Samet

Oavsett var på ön du väljer att bo kan du räkna med att vi på Escapeaway noga valt ut och handplockat våra gömställen. På Koh Samet hittar du majoriteten av våra hotell på stranden Ao Prao, som i vår mening är en tvättäkta Escapeaway-destination. 

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel resa till Koh Samet som passar dig och dina planer. Välj mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn flygplats - så hittar vi billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med utvalda hotell på Koh Samet, enbart de med fina recensioner. Du får en paketresa som är säkrad av resegaranti och till nätets bästa pris.

Vi ser fram emot att få hälsa er välkomna till Koh Samet!

Hälsningar,
Marcus

>> Läs även om resor till Hua Hin
>> Läs även om resor till Phuket

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här

Hotell på Koh Samet