Resor till Hua Hin

Den fina, breda sandstranden i Hua Hin är över 5 kilometer lång och har lockat soltörstande semesterfirare de senaste 100 åren. Hua Hin är Thailands äldsta badort och dessutom den thailändska kungafamiljens favorit bland semesterdestinationerna. Staden utgör en charmig blandning av gammalt och nytt, och här kommer du att uppleva en genuin och avslappnad atmosfär. Oavsett om du vill åker på vuxensemester, eller tar med hela familjen på din resa till Hua Hin, utgör staden ett härligt och inbjudande resmål med ett varierat utbud av bra hotell och villor. Hos Escapeaway Resor har vi handplockat några av de bästa gömställena åt dig, så du kan få de bästa förutsättningarna till din nästa resa till Hua Hin. 

Ett imponerande kungapalats, en historisk järnvägsstation, landets äldsta golfbana, en fiskehamn, en färgrik nattmarknad, vackra tempel, en vidunderlig sandstrand och en hel rad fantastiska hotell. Det är vad som väntar dig på din nästa semester till Hua Hin. Staden ligger i Siambukten ca 200 kilometer söder om Bangkok varifrån du kan köra till Hua Hin på cirka 3 timmar - något som gör Hua Hin optimalt till dig som flyger till Bangkok och eventuellt vill kombinera storstadssemestern i Bangkok med en badsemester i Hua Hin. Stränderna är långgrunda och barnvänliga så ta för all del barnen med. 

Fjärran från alla bekymmer

Thailändarna är mycket stolta över sin kungafamilj och det går därför inte obemärkt förbi att den thailändska kungafamiljen i snart 100 år har haft sitt favorit-sommarresidens i Hua Hin. Som besökare i Hua Hingår det inte att undvika att lägga märke till det imponerande kungapalatset Klai Kangwong. Palatset som ligger omgivet av vackra trädgårdar byggdes ursprungligen som sommarresidens av Rama VII år 1929. Du kan besöka trädgården som ligger ut mot huvudvägen – men enbart om du är klädd i träningskläder och gymnastiskor. Kungafamiljen har nämligen bara trädgården öppen för motionärer... Klai Kangwong betyder ”fjärran från alla bekymmer”. Det är ju vad de flesta av oss söker under vår semester och vad invånarna i Hua Hin gärna vill ge stadens semesterfirare – kungliga eller inte kungliga. Du kommer bland annat märka att staden är renare och mer välhållen än de flesta andra resmål i Thailand. 

Fjärran Österns bästa golfdestination

Utöver kungapalatset hyser Hua Hin även en av Thailands äldsta, och kanske vackraste, järnvägsstationer. Den byggdes i klassisk thailändsk stil under Kung Rama VI’s regeringstid för 100 år sedan. Stationen är otroligt vacker och välbevarad och har dessutom en särskild väntsal förbehållen kungafamiljen.

Golf i Hua Hin

I närheten av järnvägsstationen ligger Thailands äldsta golfbana, Royal Hua Hin Golf Course, som anlades 1924. Om det bor en golfare i dig, är Hua Hin en fantastisk semesterdestination. Staden korades 2015 till Fjärran Östens bästa golfdestination och utöver landets äldsta bana så finns även två av Thailands bästa banor (Banyan Golf Club och Black Mountain) inom 30 minuters körning från centrum. Totalt finns det ca 10 golfbanor inom rimligt avstånd från stan, varav en del är så kallade champion courses. Vi ses på tee!

En trevlig och genuin stämning

Ursprungligen var Hua Hin bara ett litet fiskeläge där invånarna tjänade sin dagliga lön på havet. Även om stadens största inkomstkälla idag är turism, är den gamla hamnen fortfarande aktiv och där råder en trevlig och genuin stämning. Vid hamnen ligger ett pärlband av bra fiskrestauranger där du kan avnjuta dagens färska fångst. Du hittar även ett stort urval av restauranger i centrum, såväl thailändska matställen som lokala gatukök och ett stort urval av internationella restauranger. Nattlivet är inte så vilt i Hua Hin. Staden är mer populär bland badgäster, barnfamiljer och välbärgade thailändare, än festglada västerlänningar. 

Kilometervis av fina sandstränder

Hua Hin är ett givet val om du söker en avkopplande badsemester. Utöver den långa sandstranden i Hua Hin kan du även med fördel besöka stranden Khao Takiab söder om stan, som även den, är en vacker sandstrand men mindre besökt än stranden i Hua Hin. Längre söderut hittar du Pranburi som också har en fin sandstrand. Escapeaway har även hittat ett antal fina gömställen åt dig i Cha-Am som ligger ca 20 kilometer norr om Hua Hin, och som är en lugn badort med avslappnad atmosfär och en härlig sandstrand. Det råder inget tvivel om, att om resan går till Hua Hin så kan du se fram emot kilometervis fina sandstränder. 

Riktigt trevlig semester till Hua Hin

Hos Escapeaway Resor kan du välja mellan privata villor, trevliga boutiquehotell och hemliga gömställen när du åker på semester till Hua Hin. Oavsett om du gärna vill bo i Hua Hin, Cha-Am eller Pranbuti, kan du räkna med att Escapeaway noga har valt ut dit nästa gömställe i Hua Hin.

Välj först om du vill resa till Hua Hin från flygplatsen i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn - så hittar vår intelligenta sökmotor de bästa priserna på flygbiljetter åt dig. Välj därefter ett hotell i Hua Hin som fått fina recensioner och som passar dig så sätter vi ihop en paketresa som är säkrad av Resegaranti och till ett pris du inte hittar bättre någon annan stans.

>> Läs även om lyxhotell i Hua Hin här
>> Läs även om resor till Koh Samui här

Hotell i Hua Hin

Populära hotell i Hua Hin

Thailand, Hua Hin
9,6
Fantastiskt
2502 omdömen
  • Närmaste flygplats: 218 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Thailand, Hua Hin
9,1
Fantastiskt
447 omdömen
  • Närmaste flygplats: 226 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Thailand, Hua Hin
9,0
Fantastiskt
372 omdömen
  • Närmaste flygplats: 225 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter och upplevelser

Här har jag beskrivet ett urval av de sevärdheter och upplevelser som väntar dig i Hua Hin med omnejd. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i Thailand, rekommenderar jag dig att läsa vår blogg om reser, där du kan finna spännande artiklar om Hua Hin och våra många andra resmål. Trevlig läsning och resa!

Stranden

Hua Hin som ligger på den västra sidan av Thailandbukten är känd för sin långa, breda strand. Här kommer du med all säkerhet tillbringa en stor del av din semester. Den första kilometer av stranden är ganska livlig med restauranger och solstolar sida vid sida, men desto längre mot söder du kommer, desto lättare blir det att finna ett lugnt område. En av de mest populära aktiviteterna i Hua Hin är att gå en tur på stranden. Är du morgonpigg är stranden också perfekt för en joggingtur. Jämfört med andra populära stränder i Thailand, är atmosfären på stranden vid Hua Hin generellt mer fridfull och avslappnad. Det finns dock massor av familjevänliga aktiviteter både på stranden och i vattnet.

Det finns flera av hotell på stranden som erbjuder dig olika vattenaktiviteter som t.ex. windsurfing eller hyra segelbåt. På grund av klippblocken under vattnet som stranden är uppkallad efter, är det dock begränsat vattensportaktiviteter vid själva Hua Hin.

Är det framför allt lugn och ro du söker, kan du eventuellt också ta en tur till närliggande Khao Takiab eller ännu längre mot söder, till Suan Son stranden som är uppkallad efter de träd som står helt ned till den.

Golfbanorna

Hua Hin har sedan den första kungliga golfbanan öppnade år 1924 varit känt som ett av Thailands ledande golfområden. Om du önskar en paus från strandlivet kan du idag finna flera golfbanor av hög, erkänd standard inom en halvtimmes bilkörning från Hua Hin. Alla banor har svårighetsgrad för både nybörjare och erfarna spelare. Kommer du hit på helgen eller högsäsongen kan du gott uppleva lite trängsel och att det tar lite längre tid att gå 18 hål. På andra tider av året är det färre spelare på banan. Med tanke på temperaturen föredrar de flesta att spela golf i perioden från november till februari, som är den svalaste säsongen och torrtid.

Det krävs att man hyr en caddie, men det är precis som med mycket annat i Thailand inte speciellt dyrt och kan ses som en extra upplevelse, men normalt inte får på banorna här hemma. Efter rundan är det en oskriven regel att ge sin caddie dricks.

Bland de olika golfbanorna har Royal Hua Hin, den första golfbanan etablerat i förbindelse med den exklusiva järnvägsstationen naturligtvis en särskild status. Men det finns även nyare banor som är värda att prova spel på. Du kan till exempel gå en runda på Black Mountain Golf Course från 2007, som ligger omkring 20 minuter från centrala Hua Hin. Lika så ligger det strax söder om staden en bana som öppnade i 2008, Banyan Golf Course, som är känd för sina vackra omgivningar. Bland mer kända är det nog Springfield Royal Country Club, designad av Jack Nicklaus som är mest eftertraktad. Här spelas flera stora turneringar så som The Thai Open.

Utflykter

Det är inte svårt att få hela semestern till att gå i Hua Hin, men det finns också flera intressanta utflyktsmål inom korta avstånd. Du kan till exempel snorkla vid ett färgglatt koralrev vid ön Koh Talu, som ligger omkring 30 minuters segling från fiskelandsbyn Bang Saphan Noi, ca. två timmars körning söder om Hua Hin. Koh Talu är också det närmaste ifall man vill dyka om du håller semester i Hua Hin. Då här som regel är god sikt och svag ström är det känt som en bra plats för dykning för mindre erfarna dykare.

Endast 45 minuters körning söder om Hua Hin ligger dessutom Khao Sam Roi Yot nationalpark, som vid utpekandet år 1996 var landets första kustnära nationalpark. Översatt betyder parkens namn "300 hundra bergstoppar". Landskapet är då också präglat av de upp till 600 meter höga, frodiga kalkstensklippor och natur som husar ett rikt fågelliv, som lockar fågelskådare från hela världen. Bland parkens grottor är framför allt Phraya Nakhon, som rymmer ett litet tempel, ett populärt utflyktsmål och är otroligt vacker.

Sist men inte minst ligger Hua Hin inte längre bort från Bangkok än att de två städerna smidigt kan kombineras på en semester. Det är därför upplagt att inleda eller avsluta semestern med en (eller flera) övernattningar i huvudstaden för att få god tid till att uppleva de många sevärdheter och attraktioner där.

Information och fakta

Jag har här samlat lite nyttig information om Hua Hin, som kan inspirera till din semester. Informationen är endast menad som inspiration och det ska tas med förbehåll för faktuella fel. Om du önskar finna mer bakgrundsinformation eller tips till din resa rekommenderar jag också att du läser vår blogg där du kan finna flera spännande artiklar om våra resmål. Trevlig läsning och inte minst trevlig resa!

En idyllisk plats

Hua Hin är berömt för att vara den thailändska kungafamiljens föredragna sommarresidens, men det var dock ej kungligheterna som ursprungligen grundade staden. Det gjorde däremot en grupp landsmän som rest söderut från uttorkade områden i Phetchaburi-provinsen. Då de kom till ett område med en lång, vit sandstrand, slog de sig ner och uppkallade platsen efter raden av klippor vid stranden, Samore Riang. Ett namn som senare blev ändrat till Hin Riang och sedan Lam Hin. Först år 1911 fick den lilla kuststaden sitt nuvarande namn, Hua Hin.

Samma år blev järnvägen som skulle förbinda Thailand och Malaysia färdig, vilket betydde att bland annat Hua Hin fick en järnvägsstation. De idylliska omgivningar gjorde snabbt staden till ett populärt stopp på den långa resan, inte minst bland överklassen, här ibland kungafamiljen. De och den rika eliten från Bangkok fick de följande åren byggt flera semesterbostäder vi det lilla fiskeläget och det blev senare anlagt ett exklusivt järnvägshotell nära stranden efter västliga förbilder, uppfört av en italiensk arkitekt under uppsyn av Prins Purachatra. Hotellet som vid det officiella öppnandet år 1923 hade 14 rum, fick dessutom en golfbana. Ej överaskande blev hotellet snabbt en succé blad både (rika) thailändare och utlänningar.

Järnvägshotellet i Hua Hin var den drivande kraften de första åren i utvecklingen av Hua Hin som resmål. Dem statliga järnvägen gjorde stor reklam om hotellet och Hua Hin. Det var inte bara det korta gångavståndet till den härliga badstranden man reklamerade med, men också möjligheten för att jaga leoparder och andra vilda djur.

I dag är det skönt nog inte det sistnämnda som lockar turister till Hua Hin. Huvudattraktionen är dock den samma, nämligen den fina, breda sandstranden som inbjuder till en avkopplande semester.

Kompakt och avslappnat

I jämförelse med Pattaya och Phuket är Hua Hin ett förhållandevis litet resmål, men har dock idag ca. 80.000 invånare. Trots att det på senare tid vuxit fram flera hotell, golfbanor och ett inköpscenter som man förbinder med en modern resort, har Hua Hin lyckats bevara mycket av sin ursprungliga charm och stämning från den ursprungliga lilla fiskebyn. 

Järnvägen till Hua Hin från Bangkok är fortfarande i drift och har du god tid är det det vackraste viset att ankomma till staden. Det snabbaste och ofta mest praktiska är dock att välja en busstransfer från flygplatsen till Hua Hin. Här ska du normalt räkna med att turen tar ca. 3 timmar.

Även själva centrum i Hua Hin är ganska kompakt, så det är enkelt att komma runt till det mesta till fots. Så oavsett på ett centralt placerat hotell eller en semesterbostad i utkanten finns det viktigaste turistfaciliteter som regel högst några få kilometer bort. Det finns dessutom massor av Tuk tuks och taxi, om du vill ta dig snabbare runt omkring.

Mat och nattliv

Du vill inte ha svårt att finna ett matställe under dagen. Hua Hin har de senaste åren fått ett mycket bättre urval av matställen. För det första har de flesta av de stora hotellen nere längs stranden egna restauranger och caféer, där du inte behöver bo på hotellet för att äta på restaurangen, precis som många av de mindre semesterbostäderna också erbjuder mat. Typiskt består måltiderna på hotellen av bufféer med rätter från både det thailändska och internationella köken.

Är det genuina kulinariska upplevelser du söker kan det rekommenderas att utforska de många restauranger ute i stan eller på den populära nattmarknaden. Tack vare sin placering ut till Thailandbukten är Hua Hin framför allt känt för sina rätter med färsk fisk, och då du generellt får mycket mer för pengarna är det upplagt att ta chansen att prioritera gastronomin högt på semestern. Vill du gärna smaka de lokala rätterna men samtidigt inte vill äta för stark mat? Så kan du be om att få den "mai ped" (inte så stark).

Hua Hin har inte samma vilda nattliv som man finner t.ex. i Bangkok eller Pattaya. Istället har man varit medveten om att skapa en semesterort som mestadels lockar familjer och andra gäster som önskar mer lugna omgivningar. Den kungliga närvaron i Hua Hin har naturligtvis också haft en dämpande effekt på utvecklingen av nattlivet. Det betyder dock inte att det inte finns något att hitta på om kvällen. Det finns flera barer där de flesta ligger inne i stan, där stämningen är hög på de sena timmarna. Likaså är det möjligt är det möjligt att se en cabaretföreställning, höra live musik eller gå på nattklubb.

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här

Vad tycker gästerna om i Hua Hin?

7,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner