Resor till Bangkok

Thailands hektiska huvudstad, Bangkok, är en helt unik stad! Här kan du se fram emot några av Sydostasiens mest imponerande sevärdheter, ett livligt nattliv, matentusiasternas mekka och varje shopaholics paradis. En del nöjer sig med ett par dagar i Bangkok men det finns så mycket att se och uppleva, att jag tycker det är värt en längre vistelse. Och har du behov av lugn och ro mitt i den sprudlande storstaden, hittar du det på de flesta av de gömställen som Escapeaway har handplockat åt dig. Välkommen till Bangkok med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på handplockade hotell.

Jag glömmer aldrig mitt första besök i Bangkok. Bangkok sover aldrig och det gjorde staden inte heller den gång för många år sedan då jag landade en tidig morgon. Värmen slog emot mig som ett härligt varmt täcke när jag klev av flyget och på vägen in till centrum blev stadens myller mer och mer uppenbart. De kulturella och historiska sevärdheterna är överväldigande och oförglömliga och det hektiska livet på gator och floder bildar en spännande kontrast till templens lugna ro. Det är inte bara mitt första besök i Bangkok som jag aldrig glömmer – det är varje besök. 

Thailands allra heligaste 

Jag rekommenderar att du inte gör upp för många fasta planer inför ditt besök i Bangkok. Programmet får inte vara för späckat då du måste ha utrymme till att kunna fördjupa dig på besöken vid de imponerande templen och palatsen. Det ska även finnas utrymme för att fullständigt ge dig hän åt en trottoarrestaurang medan du betraktar gatans liv och rörelse. Och sist men inte minst, måste det finnas tid för ordentlig shopping om du skulle frestas av de stora internationella shoppingcentren eller de myllrande marknaderna - till exempel den flytande marknaden, nattmarknaden på Silom Road, den stora weekendmarknaden på Siam Square eller den doftande blomstermarknaden Pak Klong Talad. 

En sevärdhet som du absolut inte får missa under din semester i Bangkok är Grand Palace, den tidigare kungabostaden och ett av de mest spektakulära byggnadsverken i Sydostasien. Här kan du se fram emot ett överflöd av guld och ädelstenar. I palatset ligger även Wat Phra Kaew templet med den legendariska Smaragdbuddhan som är omsorsfullt uthuggen ur ett enda block av jade. Templet anses vara Thailands allra heligaste och det är kungen själv som byter kläder på Buddhastatyn i takt med årstiderna. Det är inte alla Buddhor förunnat...  

Nyår i gatuköket

Min väninna firade en gång nyår med sin man och sina tre barn i ett gatukök i Bangkok. Enkel vardagsmat serverad i plastskålar på ett ostadigt bord mitt i stadens vimmel. Här hade familjen tidigare fått den bästa maten under hela sin semester och ville därför tillbaka och fira nyår just här. Nämnde jag att min väninnas man är kock? Han nöjer sig inte med vad som helst på tallriken. Det jag vill ha sagt med detta är att du gör dig själv en björntjänst om du hoppar över att besöka ett gatukök under din semester i Bangkok. De ser inte mycket ut för världen men maten smakar (oftast) fantastiskt!

Om du inte är gatukökstypen, eller om behöver mer lugn och ro än vad gatorna kan erbjuda när du utforskar det thailändska köket, finns det oändligt många bra restauranger i Bangkok. Du kan både avnjuta utsökta gourmetmiddagar i eleganta omgivningar och härliga små restauranger i stadens olika kvarter. Smaklig spis!

Ha en riktigt trevlig semester i Bangkok

Hos Escapeaway kan du välja mellan unika, små boutiquehotell, eleganta lyxsuiter och mysiga hotell med hög standard och en härlig atmosfär. Oavsett var och hur du helst vill bo så kan du räkna med att Escapeaway noga har valt ut ditt nästa gömställe i Bangkok. Det är även perfekt att kombinera en storstadssemester i Bangkok med en avkopplande badsemester på en av våra andra destinationer i Thailand, som till exempel Krabi, Phuket eller Koh Samui. Hos Escapeaway kan du själv bestämma hur din resa till Thailand ska se ut – ha en riktigt trevlig semester!

>> Läs även om resor till Bali

>> Läs även om lyxhotell i Thailand

Hotell i Bangkok

Populära hotell i Bangkok

Thailand, Bangkok
  • Närmaste flygplats: 31 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Thailand, Bangkok
9,7
Fantastiskt
610 omdömen
  • Närmaste flygplats: 23 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Thailand, Bangkok
9,4
Fantastiskt
789 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter

Här nedan har vi valt ut några av alla de sevärdheter du kan uppleva på din semester i Bangkok. Om du vill läsa om fler sevärdheter i Bangkok, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg med semesterinspiration, där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål. 

Det stora palatset

Det stora palatset - officiellt kallat Phra Borom Maha Ratcha Wang - är ett stort komplex av tempel, byggnader, grottor och paviljonger som ligger omgivna av gräsmattor, trädgårdar och gårdar som varit officiella residens för kungarna av Siam (och senare Thailand) sedan år 1782. Kungen,hans domstol och hans kungliga regering bodde och verkade på palatsets grund fram till år 1925.

Sidan dess hr de thailändska kungarna varit bosatta på andra platser, men det stora palatset används fortfarande till officiella arrangemang, däribland kungliga ceremonier och statliga funktioner. Det är därför endast delvis öppet för offentligheten.

Wat Phrae Kaew

Wat Phrae Kaew, som officiella är känd som Wat Phra Si Rattana Satsadaram, betraktas som det mest heliga buddhistiska templet i Thailand, och går här oftast under namnet "wat"

Templet, som ligger i Bangkoks historiska centrum, är en del av det stora palatset (se ovan), och är framförallt känd för att husera den berömda smaragdstaty av Buddah, so betraktas som Kungariket Thailands palladion, varpå nationens säkerhet beror (palladion = en antik helig bild eller en eantik helig figur, som säkrar en stads ellr en hel nations välstånd och säkerhet - begreppet härstammar från den grekiska världen, där man hittade en helig bild av Pallas också kallad Athena).

Den cirka 66 centimeter höga statyn visar Buddha sittandes på en piedestal under ett storslaget himlavarv i en medieterande ställning med högra benet vilandes på det vänstra. Buddha är klädd i en dräkt av guld, som varierar efter årstiderna. Bytet av buddhans dräkt görs av den thailändska kungen eller en annan medlem av kungafamiljen. I motsats till statyns namn, är dräkten inte gjord av smaragd utan av jadesten.

Enligt en legen uppstod Buddha-figuren i Indien, där den vise mannen Nagasena profeterade att smaragd-Buddhan skulle bringa "välstånd och storhet till det land där den är bosatt". Det är främst på grund av denna legend, som Buddha-statyn är ärad i Thailand som landets välgörare och beskyddare.

Marknader

Bangkok är berömd för alla sina färgstarka och billiga marknader, där du hittar lite av varje, och dessutom får möjlighet att insupa den unika atmosfären.

En av de mest kända och största marknaderna, är Pratunam Market, som dessutom är Thailands största klädmarknad. Marknaden, som ligger i korsningen mellan gatorna Ratchaprarop och Phetburi i Ratchathew-distriktet, omfattar butiker och utomhusbodar, där de sistnämnda framförallt är inriktade mot turister. Det är kanske den billigaste marknaden för köp av kläder och tyger i Bangkok. Andra ofta förekommande varor omfattar klockor och konsthantverk.

En annan känd marknad i Bangkok, är Chatuchak Weekend Marked, också känd som JJ Market - den största i Thailand. Den har fler än 15.000 bodar, uppdelade i 27 sektioner. Chatuchak Weekend Marked säljer många olika varor, däribland växter, antikviteter, elektronik, kosmetika, keramik, möbler, tillbehör till hemmet, kläder, böcker, husdjur och mat och dryck. Det är dessutom världens stösta och mest varierade helgmarknad, med cirka 200.000-300.000 besökare om dagen.

Information och fakta

En resa till Bangkok, kan vara din port till österns äventyrliga värld av upplevelser. I Thailand, som är det mest populära resmålet i Asien, kan du hitta allt som hjärtat begär. Bangkok ger dig möjlighet att utforska ställen som det storslagna templet "Wat Pra Kaew", som byggdes år 1782 och som är ett av Asiens mest guldbelagda buddhisttempel. Likaså kan vackra "Wat Arun" rekommenderas, som på svenska skulle kallas Gryningen tempel. Templets ikoniska torn, som tronar över storstaden Bangkok, är verkligen värt ett besök och det är en oförglömlig upplevelse. Är du däremot mer intresserad av att shoppa i storstaden, kan du välja att besöka det populära området "Sian", där du kan försvinna i all världens modebutiker och shoppingcenter. Likaså kan populära "Chinatown" rekommenderas, med sina små bodar och charmiga gaturmarknadsstämning. Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Thailand och Bangkok.

Geografi och befolkning

Bangkok, som på thailändska kallas Krung Thep Maha Nakhon eller endast Krung Thep, är Thailands huvudstad samt mest befolkade stad. Staden är fördelad på 1568 kvadratkilometer, centrerade runt floden Chao Phraya i den centrala delen av Thailand, och har en befolkningsmängd på 8 miljoner, vilket motsvarar 12,6 procent av landets totala befolkning. 

Över 14 miljoner människor (22,2 procent av landets befolkning) bor i Bangkoks metropoliska område, vilket gör staden till en extrem så kallad primatstad (det vill säga en stad som proportionella sett är mycket större än alla andra städer i landet).

Klimat och väder

Som större delen av Thailand, har Bangkok ett tropiskt savannklimat, som påverkas av sydasiens monsunsystem. Staden har tre årstiden: varmt, regnigt och kallt, även om temperaturen är hög året runt och endast varierar med 5 grader i genomsnitt från den kallaste till den varmaste månaden. Regntiden börjar i mitten av maj och varar fram till oktober, där den torra och kalla monsunen tar över och stannar till februari.

Den varmaste månaden på året, är april med ett genomsnitt på 31 grader, följt av mars, juni, juli och augusti med 30 grader i genomsnitt. Den kallaste månaden på året är december med 26 grader i genomsnitt, följt av januari med 27 grader och februari och mars med 28 grader i genomsnitt. 

Mest regn faller i september med 220 mm i genomsnitt, följt av oktober (190 mm). Minst regn faller i december, januari och februari, som endast har 10 mm regn i genomsnitt.

Transport

Vägnät

Fyrtiofyra huvudvägar föbinder de olika områdena av staden och förgrenar sig till mindre gator (kallade soi), som förbinder de lokala kvarteren. Elva broar över floden Chao Phraya förbinder stadens två sidor, medan flera motorvägar leder trafik in och ut från stadens centrum och förbinder Bangkok med närliggande provinser.

Bussar och taxi

Bussar, minibussar och så kallade Sang Thaeo (pick-ups eller små lastbilar som gjort om till en mindre buss/stor taxi) erbjuder sin service på totalt 470 rutter i hela stan. Ett separat buss-system, som erbjuder en rutt från finanskvarteret i Sathon till Rachaphruek på den västra sidan av staden, har varit i drift sedan 2010.

Taxi finns nästan överallt i Bangkok, och är en populär form av transport. Taxi finns i tre olika former: bilar, motorcyklar och trehjulade motorcyklar kallde tuk-tuk. Det finns cirka 106.000 bilar, 58.000 motorcyklar och 9.000 tuk-tuk registrerade som taxi i Bangkok. Taxameter har krävts i bilarna sedan 1992, men priser i tuk-tuk ska normalt förhandlas.

Metro/tåg

Bangkok har för närvarande tre snabba transit-system: tunnelbanan MRT, Airport Rail Link samt BTS Skytrain.

Bangkok husear dessutom Hua Lamphong Railway Station, som är huvudterminalen för den nationella järnvägen, och som drivs av State Railway of Thailand (SRT).

Vattenbussar

Även om den vattenbaserade transporten har en mindre betydande roll i Bangkok idag, än vad den hade tidigare, är rollen fortfarande viktig. Flera rutter med vattenbussar transporterar dageligen många pendlare i staden. Dessutom finns hela 15 rutter på floden Chao Phraya, som betjänas av de legendariska thailändska longtail-båtarna.

Flygplatser

Bangkok har en av Asiens mest  trafikerade luftrum. De finns två kommerciella flygplatser i staden, den äldre Don Mueang International Airport och den nya Bangkok International Airport (också kallad Suvarnabhumi).

Suvarnabhumi, som ersatte Don Mueang som Bangkoks största flygplats efter öppnandet år 2006, ligger cirka 25 kilometer öster om staden och har årligen fler än 53 miljoner passagerare.

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här