Resor till Thailand

Med god mat, ett soligt, tropiskt klimat, en fascinerande kultur och inte minst fantastiska stränder, är Thailand på många sätt och vis ett idealt resmål. Därtill kommer naturligtvis den gästvänliga lokalbefolkningen, som välfötjänt har gett Thailand smeknamnet "Leendets Land", samt den låga prisnivån som ger möjlighet till en upplevelserik semester.

Den frodiga, norra delen av landet rymmer massor av möjligheter för den äventyrslystna som önskar utforska den autentiska delen av landet, med tempel och landsorter långt bort från massturismen. Här hittar du berömda resmål som Phuket, Krabi och Ko Samui, som bjuder på frodiga regnskogar och några av Asiens bästa badstränder. Denna del av Thailand rymmer dessuom en så bred variation, att du alltid kan hitta ett passande resmål, oavsett om du ska resa iväg med familjen, som par eller ensam.

För dig som ska åka på en familjeresa, är det framförallt det stora urvalet familjevänlia hotell och långa, sköna sandsstränder som gör en resa till Thailand attraktiv. Samtidigt finns det många andra, mer livliga destinationer för dig som gärna vill krydda strandlivet med nattliv, nöjen, spännande utflykter och shopping. Du kan, med andra ord nästan garanterat hitta ett resmål i Thailand som passar dina önskemål för semestern.

Resmål i Thailand

Resmål i Thailand

 • Ao Nang
  17 hotell
  Ao Nang utgör själva hjärtat av Krabi, ett av Thailands vackraste områden. Här ifrån kan du lätt ge dig ut på endagsturer till det pärlband av småöar och fantastiska Bounty-stränder, som ligger inom kort räckvidd. Samtidigt har du i Ao Nang ... alla de restauranger och inköpsmöjligheter du har behov av under loppet av din semester. Läs mer
 • Bophut
  1 hotell
  Bophut är en av de mest stämningsfulla semesterorterna på Koh Samui, där du utöver en lång sandstrand bland annat kan utforska öns kanske bästa urval av restauranger och en färgglad nattmarknad. Med sitt lugna nattliv är Bophut ett perfekt val ... för familjer och andra, som drömmer om en avslappnande, men upplevelserik strandsemester. Läs mer
 • Chaweng
  21 hotell
  Chaweng har den längsta stranden på Koh Samui, vilket har bidragit till att staden är öns mest populära resmål. Här hittar du enkelt din egen plats i sanden vid det ljumna havet, men också allt du kan önska dig vad gäller shoppingmöjligheter, ... restauranger och nattliv. Läs mer
 • Choeng Mon
  3 hotell
  Den idylliska bukten vid Choeng Mon är med sin ljusa, mjuka sand och långgrunda, kristallklara hav, perfekt till en avslappnande badsemester för familjer och par. Här finns inte massor av nöjen, men däremot ett bra urval av restauranger och ... shoppingmöjligheter. Läs mer
 • Hua Hin
  1 hotell
  Det har snart gått 100 år sedan den första resenären anlände till Hua Hin för att njuta av vackra, vita sandstränder vid det turkosblå havet. Idag finns här flera restauranger, butiker och aktivitetsmöjligheter i staden, men också äkta thailändsk charm.
 • Klong Muang
  5 hotell
  Klong Muang hör till de mest fridfulla semesterställena i Krabi-provinsen. Här kan du och din familj avnjuta en avkopplande semester på den vackra, långa stranden enbart avbrutna av ett dopp då och då i det varma, kristallklara havet. Känner ... ni för lite omväxling så har ni en rad av Krabis mest populära stränder, städer och öar inom kort räckvidd. Läs mer

Populärt i Thailand

Thailand, Phuket, Kata
 • Närmaste flygplats: 45 km
 • Närmaste strand: ca. 2.4 km
 • Pool
Thailand, Phuket, Nai Harn
 • Närmaste flygplats: 48 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool
Thailand, Phuket, Patong
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Närmaste strand: ca. 500 m
 • Pool

Information och fakta

Här nedan har jag samlat en del information och fakta i en liten guide för dig som ska resa till Thailand.

Geografi, befolkning och styre

Thailand, som officiellt heter Kungariket Thailand - och tidigare var känt under namnet Siam - ligger i centrum av den sydostasiatiska halvön, med gräns mot Myanmar och Laos i norr, Laos och Cambodja i öst, Thailandbukten och Malaysia i söder och Andamanhavet i väst. Dess maritima gränser utgörs av Vietnam och Thailandbukten i sydöst och Indonesien och Indien vid Andamanhavet i sydväst.

Med en yta på drygt 500 000 km2 och över 68 miljoner invånare, är Thailand världens 50:e största land utifrån sin samlade area, och det 21:e mest befolkade landet i världen. Landets huvudstad och största stad är Bangkok, som har över 8 miljoner invånare, vilket motsvarar lite över 12 procent av Thailands befolkning.

Även om Thailand officiellt är en monarki och en parlamentarisk demokrati, har landet sedan den senaste militärkuppen år 2014 de facto varit en diktatur.

Historia

Thailand har, enligt arkeologiska undersökningar, varit bebott i mer än 20.000 år. De tidigaste bevisen för att ris odlades i området som idag kallas Thailand, dateras till 2000 f.Kr medan brons producerades för första gången i området under perioden 1250-1000 f.Kr, och järn runt år 500 f.Kr.

Två kinesiska källor omtalas först Thailändare på 600-talet f.Kr. Det finns många teorier om Thailändarnas ursprung. Historikern David K. Wyat har argument för, att Thai-folet kom från Biên Biên Phô området, som idag är nordvästra Vietnam, mellan 400- och 700-talet e.Kr. Andra teorier hävdar, att Thailändarna vandrade från sydvästra Kina till sydöstra Asien på 1000-talet, och det äldsta spåret från deras närvaro i regionen härstammar från 1100-talet.

Thailand fick tidigt i historian kontakt med européerna, som på 1400- och 1500-talen seglade ut i världen på upptäcktsresor. Den första dokumenterade kontakten mellan thailändare och européer dateras till 1511 då en diplimatisk mission från Portugal ankom till Ayutthaya som var en av stormakterna i regionen på den tidpunkten.

Sevärdheter

Thailand är mest känd för sina fantastiska stränder, sin tillmötesgående befolkning och sitt - för oss nordbor - behagliga, varma klimat som passar perfekt till en avslappnande, och ofta rätt billig, semester. Men landet har också ett överflöd av kulturella och historiska sevärdheter att erbjuda, så oavsett om du är på en sol- och badsemester, en aktiv semester full av vattensport eller vandringar, eller kommer hit för att åka iväg på sightseeing, så reser du inte förgäves till Thailand.

Bland landets mest kända och största sevärdheter och attraktioner, finns Phi Phi islands, som bjuder på fantastiska stränder, idylliska bukter, pittoreska landskap och fantastiska möjligheter för olika vattensporter. Kort sagt, det perfekta stället att slappna av på, på en sol- och badsemester i Thailand.

En annan av landets stora attraktioner, är det berömda, storslagna palatset, Grand Palace, som är ett komplex av byggnader som ligger i hjärtat av huvudstaden Bangkok. Palatset har historiskt varit den officiella retreaten för kungarna av Siam (och senare i Thailand) sedan 1782, och huserade kungen, hans domstol och hans kungliga regering fram tills 1925.

Den historiska staden Ayutthaya, är som regel också med på de flestas topp 10-lista över platser att besöka på en semester i Thailand. Ayutthaya ger en unik och fascinerande inblick i det gamla Thailand, då du som besökare har möjlighet att promenera runt mellan de romantiska ruinerna av landets före detta huvudstad. Efer Sukhothai-perioden var staden den mest betydelsefulla staden i Thailand, och de gamla palatsen och tempen står som vittnesbörd om denna betydelse än idag.

Mat och dryck

Det thailändska köket är känt för sina lätta och kryddstarka rätter, som med tiden blivit vardagsmat även för många euroéer. Thailändarna skiljer själva ofta mellan gem grundläggande smaker: sök, kryddat, surt, bittert och salt. De vanligaste ingredienserna, som används i det thailändska köket, inkluderar vitlök, chili, lime, citrongräs, koriander, palmsocker och fisksås (nam pla).

Men det är utan tvekan riset som är den viktigaste och mest utbredda ingrediensen i det thailändska köket - framförallt jasminvarianten (också känd som hom Mali-ris), som nästan alltid utgör en del av måltiderna i Thailand. Landet var också länge en av världens största exoirtörer av ris och thailändarna äter i snitt över 100 kg ris per person och år, och över 5000 sorter ris från Thailand finns nämnda i ris-genbanken i International Rice Research Institute (IRRI).