Resor till Valencia

Valencia, som är Spaniens tredje största stad, lyckas charma de flesta vid första ögonkastet tack vare blandningen av medeltida och modern arkitektur samt vackra stränder.

Men vid andra ögonkastet, är staden också en dröm för dig som vill spendera en semester vid kusten, en bit bort från de mest livliga baddestinationerna på den spanska östkusten, och dessutom har tillgång till en blomstrande kulturscen, med ett stort utbud historiska och kulturella sevärdheter, gröna oaser och en värld av bra restauranger och barer.

Sevärdheter

Valencia är känd för dess mångfaldiga stadsarkitektur, som blandar gotisk stil med renässans- och jugendstil. Tillsammans skapar byggnaderna ett unikt stadslandskap.

Valencia är också en av de få platser i världen som hävdar att de huserar den heliga graalen, det vill säga den kopp Jesus drack ur vid den sista nattvarden. Historien om den heliga graalen överskuggas dock av den mäktiga katedralen, som majestätiskt vakar över staden.

Andra historiska sevärdheter som du inte bör missa på din resa till Valencia, är Turias spektakulära trädgårdar samt palatsen Plaza de Ayuntamento och Plaza de la Virgin.

Kultur

Valencia är rik på historia och kultur och rymmer traditioner som skiljer sig en del från resten av Spanien. För att verkligen fördjupa dig i kulturen bör du uppleva en av stadens högtider eller festligheter (fiestas). Dessa traditionella parader ger en unik inblick i de gamla, klassiska sederna, musiktraditionerna och livsfilosofierna. 

Den bästa tiden för ett kulturellt besök i staden, är i mars då man firar skyddshelgonet för staden, St. Josef. Under fem dagar hyllar invånarna skyddshelgonet genom att bränna enorma figurer. Firandet, som har namnet Las Fallas, ledsagas dessutom av parader, där lokalbefolkningen klär sig speciellt för tillfället och du kan dessutom besöka massor av bodar som serverar lokal mat och spelar musik till långt in på natten.

Stränder

En resa till valencia betyder att du får det bästa av två världar: stad och bad. Här ligger stränderna Las Arenas, Malvarrosa och El Cabañal endast 15 minuter från stadens centrum, och de har alla tilldelats den blåa flaggan för dess renlighet.

Endast 10 kilometer från staden hittar du dessutom fler öde stränder och kustlandskap med stor naturskönhet.

Du hittar också olika sportfaciliteter på stränderna, såsom beachvolleybollbanor, trampbåtar, gym och katamaraner. 

Mat och dryck

Valencias stora kulinariska rätt, är paella, som ursprungligen kommer från regionen men nu har spritt sig till större delen av Spanien - och världen.

Förutom den berömda paellan, bjuder Valencia och dess omnejd också på ett färskt och friskt medelhavskök som näras av alla goda råvaror - såsom ris, grönsaker, druvor, loiver och mycket mer - som växer utanför staden.

Som kuststad kan du också förvänta dig att kunna sätta tänderna i nyfångad fisk och skaldjur på en av stadens alla goda fiskrestauranger. 

Valencia har också en lång historia inom vinproduktion - en historia som går flera tusen år tillbaka. En vacker plats att prova lokalt vin på, är vid stadens marina.

För dig som gärna vill inta en alkoholhaltig dryck, kan en horchata rekommenderas. Det är en iskall, mjölkaktig dryck som framställs av tigernötter (chufa). En förfriskande lokal specialitet som varmt kan rekommenderas.

Familjesemester

Valencia är en ytterst barnvänlig stad, med en varm, levande och inbjudande stämning. En av de platser som kan rekommenderas till barnfamiljer, är Turias trädgårdar, som rymmer lekplatser, vandringsleder, cykelstigar och vackra trädgårdar som slingrar sig fram på sin väg genom staden.

En annan plats som passar bra till barn, är naturligtvis stadens stränder, däribland Malvarrosa strand, som bjuder på en rad roliga strand- och vattensportsfaciliteter.

I Biopark Zoo kan barnen låta deras fantasi får fritt spel i det mer än tio hektar stora området med fokus på Afrika som tema. Och i staden för konst och vetenskap kan du tillsammans med barnen uppleva Europas största akvarium, samt ett vetenskapsmuseum, en biograf och olika utställningar.

Resor för par

Med både stad och strand på en och samma gång, finns det gott om romantiska ställen att utforska för par i Valencia. Ni kan t.ex. ta en cykeltur tillsammans längs parken, se på soluppgången på stranden eller ta en promenad hand i hand genom staden.

Ett besök i Alfubera Park, där ni kan ta en båttur i en traditionell träbåt och se parkens djurliv passera förbi, kan också rekommenderas. 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Valencia