Resor till Peniscola

Letar du efter ett nytt semesterresmål i Spanien? Vill du kunna njuta av sol, hav och sand lite på avstånd från de stora semesterorterna? Den fantastiska Costa del Azahar eller "Den orange kusten" är en av Spaniens bäst bevarade hemligheter med vackra sandstränder, charmiga städer och massor av spansk kultur som vi älskar så högt. Reser du till den natursköna staden Peniscola som ligger lite undangömd i norra Valencia så hittar du en äkta pärla med massor av historia, skönhet och stränder. 

Peniscola ligger i provinsen Castellon vid Medelhavet och kallas ofta för "Valencias Gibraltar" tack vare den befästa positionen på en bergig utpost. Peniscola är på samma sätt förbunden med fastlandet med en smal huvudväg och har samma ö-stämning med vågor och fantastisk havsutsikt hela vägen runt. I hjärtat av staden ligger det storslagna Castillo del Papa Luna som tornar upp sig över resten av den vitkalkade gamla stadsdelen.

Peniscola ligger cirka 128 kilometer från Reus flygplats (en och en halv timme med buss).

Information och fakta

Stränder

Det Blå Flaggan fladdrar i vinden över den största stranden i Peniscola. Den 5 kilometer långa stranden sluttar svagt mot det lugna vattnet vilket gör den perfekt för familjer med barn. Stranden är mycket populär inte minst på grund av de många faciliteterna så som livräddare, barnlekar, beachvolleyboll, vattencyklar samt liggstolar. Det finns emellertid även många mindre stränder omgivna av klippor och bukter som lämpar sig perfekt för dykning och snorkling.

Promenaden som löper längs med huvudstranden sträcker sig hela vägen in till staden Benicarlo som är proppfull av caféer, restauranger, kiosker och butiker där du hittar ett brett utbud av allt du kan önska dig på en badsemester.

Sevärdheter

Det stora varumärket för Peniscola är den medeltida borgen som sticker ut i havet omgiven av en ringmur och havet på nästan alla sidor. Innanför murarna är borgen även omgiven av trädgårdar och du kommer märka att nästan all mark är täckt.

Det är många festivaler i Peniscola under årets lopp, en av de återkommande är den årliga komedifilmfestivalen som lockar både spanska och utländska skådespelare och filmskapare.

Mat och dryck 

Peniscola är en blandning av gammalt och nytt där den vackra gamla stadsdelen är full av trevliga vita hus och smala slingrande gator samt ett stort utbud av barer och restauranger. Denna stadsdel vaknar på allvar till liv på kvällen och är även då helt klart värd ett besök. Området är framför allt känt för sina fiskrätter och det råder ingen brist på ställen att avnjuta den nyfångade fisken.

Vädret och landskapet skapar idealiska förhållanden för många aktiviteter som vandring, paintball, cykling, segling, windsurfing, vattenskidor och fiske. Det finns även mycket att uppleva i form av muséer, konserter, festivaler, marknader och allmän sightseeing så det största problemet är som regel att välja mellan alla möjligheterna.

Utflyktsmöjligheter

Utöver sevärdheterna i själva Peniscola så finns det även mycket att se och göra i närheten.

För något lite annorlunda kan du besöka planetariet i Castellon. Planetariet har tre utställningslokaler, ett konferensrum och ett utomhusområde med trädgårdar samt ett solur.

För dig som reser med barn är det som gjort för att ta en tur till Fantasy World i Oropesa. Här finns bland annat ett safaritåg, mekaniska djur, en racerbana, en karusell, båtar olika spel och flygande tallrikar.

Barn och vuxna kommer även bli begeistrade över en tur till vattenlandet i Benicassim som erbjuder massor av vattenrutschkanor, vågbassänger, sjöområden med hydroterapi, termiska strålar och jacuzzi, något för alla smaker och därmed en bra dagsutflykt - framför allt om man behöver lite svalka. 

Vill du komma lite bort från de vanliga attraktionerna kan du ta en tur till Valencia som bara ligger en timme bort, eller Barcelona som ligger två timmar bort. I dessa storstäder kan du lätt få hela dagen att gå åt till shopping, restaurangbesök och på att besöka en lång rad spännande sevärdheter.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Peniscola