Resor till Alicante

Alicante är en stad som är svår att beskriva på två rader. Kultur, strand, hav, bra väder, vackra gator, intressanta sevärdheter, egen flygplats, läcker mat och mycket mera väntar på dig i Alicante. Boka din resa till Alicante med Escapeaway i dag!

Det må så vara, att Spanien inte längre är ett exotiskt resmål i svenskars ögon, men det är likväl något unikt över Alicante och dess läge mitt på Costa Blanca vid det blå Medelhavet. 

Alicantes moderna fasad döljer en ärofylld historia. Breda alléer och gröna trädgårdar ramar in det gamla centrumet vid foten av berget på vars topp Santa Bárbara-fästningen håller ett vakande öga över Alicante. På gatorna ligger historiska viktiga byggnader, som t.ex. kyrkorna Santa María och San Nicolás, som båda är före detta moskéer från morernas tid. Men Alicantes största arkiv har naturen själv stått för - den långa strandpromenaden kantad av palmer öppar upp Alicante mot havet, som präglar hela staden både med sitt klimat och sitt klara ljus.

Utöver detta perfekta läge mellan Costa del Sols hetta och svalare Costa Dorada i norr, bjuder den vita kusten på kilometervis av oberörda sandstränder. Spenderar du semestern i denna vackra provins, kan du utforska den gamla stadsdelen, Casco Antiguo i själva Alicante staddär du kan promenera på kullerstensgator och besöka tapasbarer och butiker vid foten av Castillo de Santa Bárbera. Alicante har sin egen flygplats, Alicante-Elche, så du befinner dig endast en kort flygresa från drömsemestern på Costa Blanca.

Boka din resa till Alicante som ett samlat paket inkl. flyg, hotell och eventuell hybil eller transfer från flygplatsen till ditt hotell. Du kan också själv stå för resan och endast boka boendet via oss på Escapeaway.

Välkommen till Costa Blanca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Alicante och andra resmål i regionen där du bor på noga utvalda hotell under din semester.

>> Läs även om resor till Benidorm
>> Läs om hotell med fina recensioner på Costa Blanca

Hotell i Alicante

Populära hotell i Alicante

Spanien, Valencia-regionen, Alicante
9,1
Fantastiskt
1753 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Internet/Wi-Fi
Spanien, Valencia-regionen, Alicante
8,8
Mycket bra
6042 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Valencia-regionen, Alicante
9,0
Fantastiskt
2168 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Jag har här samlat lite information och fakta åt dig som ska resa till Alicante. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor där vi bland annat skriver reseguider om Alicante och andra destinationer i Spanien. Vi skriver om egna erfarenheter från resor till Costa Blanca och du kan t.ex. läsa om ämnen som sevärdheter, de många härliga stränderna, naturen, kulturlivet, maten och mycket annat.

Vädret

En semester i Alicante är lika med sol, hav och sangria - som du kan få i rikliga mängder hela året runt. Temperaturen når en topp på cirka 30 grader på sommaren, men även i december ligger den genomsnittligt på 12 grader. Oavsett om du spenderar semestern på de vita stränderna eller slappnar av vid hotellets pool, finns det alltså goda möjligheter för att få en fin färg på huden.

Landskapet

Alicantes vita sand komplementeras av en vacker hamn, som är helt rätt plats för en avslappnande promenad sent på eftermiddagen. Titta på när de vackra yachterna åker iväg mot den blå horisonten, och vid solnedgången kan du - om du fortfarande har ork i benen - ta dig upp till staden borg, Castillo de Santa Barbara, och njuta av formidabla utsikter över kusten medan solen målar himlen röd.

Utflykter och stränder

Vad angår Alicantes alla attraktioner, finns det ingen bättre plats att slappna av på, än på ön Tabarca som också är en av de bästa sevärdheterna på hela Costa Blanca. Endast fem kilometer från fastlandet utgör dess vatten ett skyddat havsreservat, medan själva ön ger en unik inblick i den spanska historian. Ön är känd som Piratön, på grund av dess långvariga bosättning av pirater, och har idag status som Spaniens minsta bebodda ö.

Tjocka murar omringar en samling finurliga byggnader, däribland en kyrka och ett fyrtorn samt museum och hotell, som avspeglar Tabarcas popularitet bland turister. Med en fast befolkning på färre än 60 personer är denna lugna ö en av de mest minnesvärda platser du kan uppleva i området - och den kan nås på 45 minuter från stadens hamn.

Costa Blanca handlar naturligtvis också i hög grad om stränder, och inte endast i Alicante. En av de största fördelarna med denna kuststräcka är det fantastiska vägsystemet, som förbinder de olika semesterorterna. Med en enkel förbindelse till andra områden på Costa Blanca, som t.ex. Benidorm eller Albir, finns det ingen risk för att du har någon brist på stränder att utforska.

Bland många soliga stränder kan framförallt Playa del Postiguet rekommenderas. Denna strand är nästan en kliometer bred med en strandpromenad flankerad av palmer, som är full av liv med många barer och restauranger.

Mat och dryck

När det kommer till de bästa attraktionerna i Alicante, får de vackra stränderna hård konkurrens av tapasbarerna och de fantastiska spanska restaurangerna i området. Staden bjuder således på det bästa av det lokala Costa Blanca-köket, men det finns också ett överflöd av italienska och grekiska restauranger. För autentiska tapas bör du söka dig till området runt rådhustorget där du hittar många tapasbarer där du kan starta din gastronomiska tour.

Om du har smak för det exotiska, bör du besöka Carmen del Campillo Tea House i Alicante. De anlagde trädgårdarna och fontänerna avspeglar sig i de arkitektoniska detaljerna i det marockansk-inspirerande huset. Här serveras ovanliga teer och läckra kakor i generösa mängder. Denna dolda pärla är bland de mest stämningsfulla platser du kan uppleva i Alicante.

Nattlivet

Alicante har, liksom andra städer på Costa Blanca, en strandpromenad med nattliv, liksom det längre in i staden finns barer, caféer och nattklubbar i mängder.

Levante och Poniente Beach i Benidrom är kända för deras livliga nattliv, vartill du snabbt kan komma från Alicante om du tar en taxi. Många hotell har dessutom sina egna barer, restauranger och underhållningsutbud med möjlighet för att njuta av panoramautsikter över Medelhavet.

Aktiv semester

Tycker du om hästar, är Rancho La Ofra en av de attraktioner i Alicante du inte ska missa. Från ridning i skogen till trekking är ranchens fina hästar ideala ledsagare. Trekkingturerna genom den omkringliggande dalen kan särskillt rekommenderas, där informativa guider delar med sig av information på vägen, och det slutligen serveras tapas tillbaka på ranchen.

Om du föredrar hästkrafter av annan sort, erbjuder Karting Alacant en rad snirkliga banor där du kan köra fordon av olika kraft och storlek. Tvåsits-carts frö föräldrar och barn är ett bra val där det finns en extra ratt för att hålla vagnen på spåret. För de vuxna kommer 270cc Senior Cars garanterat få pulsen att stiga.

Kultur

Alicante handlar inte endast om sol och nattliv, det finns också massor av historisk charm och kulturarrangemang året runt, där du har möjlighet att delta i regionens traditioner.

Är du intresserad av kulturhistoria bör du åka till Orihuela och besöka den gotiska katedralen från 1200-talet. Katedralen innehåller en barock-orgel och renässanskonst. Andra exempel på fin arkitektur och historia i Alicanta, är t.ex. Portillo-palatset och Granja-palatset från 1700-talet, båda med fina balkonger och dekorativa utsmyckningar. Santiago Apostol-krykan är också intressant, och likaså konstmuseer som San Juan-museet som innehåller statyn av Diablesa, en 1600-tals demon som bärs runt vid påsk-processioner.

Sevärdheter

Högt över Alicante häver sig Mounte Benacantill, där borgen Santa Barbara är en av de ledande attraktionerna. Efter att ha tjänat som stadsförsvar till fängelse, är denna medeltida borgs murar fulla av historia, och de bjuder dessutom på fantastiska utsikter mot Benidorm. Från Alicante kan du också göra en avstickare till Elche, som smyckas med vackra palmträdgårdar och medeltida monument som Altamira-palatset där stadens visa fädrar på 1400-talet förhandlade om de lokala angelägenheterna. Elches arkeologiska museum är också ett besök värt.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Alicante?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 7 recensioner