Resor till Vilafor

Vilafor blir i lokala guider ibland omskrivet som den högst belägna staden i Spanien. Det är nog att ta i lite men med sitt läge på 1 400 meters höjd över havet kan du knappast bo mycket högre på Teneriffa eller någon av de andra Kanarieöarna för den sakens skull.

Vilafor ligger omgivet av barrskogar på den södra sluttningen av Pico del Teide, vulkanen som tillsammans med den omgivande nationalparken sedan 2007 har stått med på UNESCO:s Världsarvslista. För många som reser till Vilafor är det just läget så nära detta unika vulkanlandskap som utgör den lilla stadens största attraktion. Många populära vandringsleder passerar genom eller har sin utgångspunkt i Vilafor.

Perfekt utgångspunkt för turer i Teide Nationalpark

Rundturen som leder upp till de märkliga klippformationerna vid Paisaje Lunar är till exempel en bra början om du vill utforska området till fots. Men du kan även vandra upp genom tallskogen till själva Teide Nationalpark. Den berömda vandringsleden GR 131 som förbinder den södra delen av Teneriffa med den norra delen passerar rakt genom Vilafor. Det är emellertid även möjligt att gå kortare turer upp till olika utsiktspunkter. En vandring till den enorma tallen El Piño Gordo är till exempel väl värd att göra.

I de närmsta omgivningarna kan du även se några av Spaniens högst belägna potatis- och vinodlingar. Dessa odlingar drar nytta av den näringsrika, vulkaniska jorden och har tillsammans med mandelplantagerna stor betydelse för stadens ekonomi. Självklart kan du besöka någon bodega och smaka på de lokala vinerna under din resa till denna charmerande lilla landsort.

En resa till Vilafor ger dig med andra ord en bra utgångspunkt för att utforska några av vulkanöns mest spektakulära landskap. Själva staden är emellertid också en charmerande bekantskap med en del gamla kullerstensgator som fortfarande ger en känsla av fridfull landsortsidyll. Även om Vilafor i dag ligger på vägen som går från sydkustens mest kända semesterorter upp till Teide så är den lilla staden förvånansvärt oturistig. Det är faktiskt mycket få av turbussarna mot Pico del Teide som gör sig omaket att stanna till här. Till stor del beror nog detta på att stadens gator är för smala för att bussarna ska våga sig in på dem.

Restauranger och shopping

Helt obekant med turismen är Vilafor dock inte för redan på 1500-talet tog Vilaflor emot resenärer som lockades av stadens närhet till Teide och det behagliga klimatet. Bland dessa besökare fanns även botaniker som kom hit för att kartlägga områdets flora men redan på den tiden var det många som reste hit bara för att njuta av den fridfulla miljön.

Även om Vilafor i dag är mindre turistigt än de närliggande kuststäderna så låg faktiskt det första hotellet på södra Teneriffa just här. Väljer du att resa till Vilafor kommer du bland annat därför ha ett överskådligt men bra urval av restauranger. Här finns dessutom tillräckligt med minimarkets för att täcka de flesta behov, skulle du vilja ha ett större urval så tar det bara en halvtimme att köra till livliga kuststäder som till exempel Los Cristianos. Här finns det dessutom många underhållningsmöjligheter om du till exempel reser med barn som gärna vill till stranden eller till ett vattenland.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Vilafor