Resor till San Cristobal de La Laguna

San Cristobal de La Laguna som lokalt ofta enbart kallas La Laguna ligger på norra Teneriffa på en platå precis ovanför Santa Cruz. Tack vare det lite högre läget på omkring 550 meters höjd är det vanligtvis lite svalare i San Cristobal de La Laguna än nere i öns nuvarande huvudstad vilket på en het sommardag kan vara ganska skönt. Det är emellertid inte bara för de svalare temperaturerna som du ska resa till La Laguna.

Teneriffas kulturella huvudstad

San Cristobal de La Laguna som numera har omkring 150 000 invånare grundlades i slutet av 1400-talet vid sidan om en lagun vilket namnet antyder. Under mer än 300 år var staden öns första huvudstad. La Laguna består faktiskt av två stadsdelar med olika karaktär som avspeglar två olika tidsperioder.

I den så kallade övre stadsdelen som också är den äldsta är det tydligt att gatorna till största del vuxit fram organiskt utan någon övergripande stadsplanering. Som jämförelse har gatorna i den nedre östra stadsdelen en mer regelbunden nätstruktur som faktiskt har stått förebild för flera andra städer på Kanarieöarna och inte minst en rad av de städer som kolonialmakten Spanien senare anlade i Amerika.

San Cristóbal de La Laguna togs tack vare sin historiska betydelse upp på UNESCO:s världsarvslista år 1999. Nästan hälften av stadens byggnader är fredade och framför allt arkitektoniskt är La Laguna ett enastående exempel på den kulturella smältdegel Teneriffa utgjorde som utpost i Atlanten i mötet mellan Europa och Amerika.

Du kan se fram emot att gå på upptäcktsfärd bland stadens många vackra byggnadsverk. Är du historiskt intresserad kan det varmt rekommenderas att undersöka möjligheterna att få delta i någon av de guidade stadsvandringarna som det lokala turistkontoret arrangerar. Under alla omständigheter är det på en resa till San Cristobal de La Laguna värt att avsätta tid till att utforska staden. De centrala gamla delarna av staden är fotgängarvänliga och vill du ta dig längre omkring så finns det bussar och spårvagnar som går ner till Santa Cruz.

Det finns mycket mer än historiska sevärdheter att uppleva på en resa till denna eleganta stad. Besök den lokala marknaden för att se det överdådiga utbudet av färsk frukt och grönsaker eller slå dig ner på en av stadens många bra restauranger och trottoarserveringar. Här får du rikliga möjligheter att fördjupa dig i öns traditionella rätter men det finns även ställen med mer internationella favoriter på menyn.

Stränder och storslagen natur

Reser du till San Cristóbal de La Laguna kan stadens många erbjudanden lätt kombineras med naturupplevelser. Du befinner dig här inte långt från havet så skulle du känna för att ta ett dopp eller bara koppla av vid vattnet så finns det åtskilliga stränder inom räckhåll. Rural de Anaga naturparken som ligger omedelbart nordost om staden har till exempel många underbara stränder så som bland annat Playa de las Teresitas. I parken som har utnämnts till biosfärreservat av UNESCO har du även massor av möjligheter till vandringsturer på vilka du bland annat har möjlighet att utforska de sällsynta laurisilva-skogarna.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i San Cristobal de La Laguna