Resor till Södra Spanien

Reser du till Södra Spanien så får du uppleva det klassiska Spanien med färgglada fiestas, trånande flamenco, vitkalkade bergsbyar, söt sherry och läcker tapas. Det är naturligtvis även detta Spanien som soltörstande nordbor sedan åtskilliga generationer har rest till för att njuta av den generösa medelhavssolen på långa, gyllene sandstränder vid det azurblåa havet.

Trots en välutvecklad turism speciellt ute längs kusten så kan en resa till Södra Spanien helt klart bjuda på mycket mer än en traditionell badsemester om du skulle vilja det. Till och med om du slår dig ner i en av de mest turistiga semesterorterna vid den populära Costa del Sol och Malaga för att vara nära det glittrande havet så är det sällan särskilt långt till spännande kulturhistoriska sevärdheter, orörda naturområden eller byar där tiden nästan tycks ha stått stilla i århundraden.

Reser du till Södra Spanien som till största del utgörs av regionen Andalusien så kan du utöver de underbara stränderna längs både Medelhavet och Atlanten även se fram emot att utforska en rad av landets mest intressanta och vackra städer. Regionen regerades av morerna under nästan 1 000 år och är därför rik på både muslimskt, judiskt och kristet kulturarv. Ta dig gärna gott om tid att fördjupa dig i regionens förflutna till exempel i Ronda, Granada och Cordoba samt i den förtrollande huvudstaden Sevilla.

Soligt väder, underbara stränder och möjligheten att få känna historiens vingslag är i sig anledning nog till att du ska boka en av våra resor till Södra Spanien. Lägger du lika stor vikt vid de kulinariska upplevelserna när du reser så är Spanien och inte minst den södra delen av landet helt rätt val. Spanjorerna äter ofta ute så även i väldigt små, ofördärvade landsbyar långt bortom turistområdena kan du på mysiga restauranger och tapasbarer fördjupa dig i det lokala kökets härligheter som självklart är nära besläktat med det älskade medelhavsköket.

Använd dig av sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland handplockade och noga utvalda hotell i Södra Spanien som fått bra recensioner från tidigare gäster. Kombinera ditt valda hotell med en billig flygbiljett med reguljärflyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn, komplettera eventuellt med en hyrbil och få allt satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti. Enkelt och flexibelt - så fungerar en semester med Escapeaway.

>> Läs mer om resor till Spanien här

Resmål i Södra Spanien

 • Gästrecensioner 9,1
  Andalusien
  190 hotell
  Andalusien, Spaniens sydligaste region, genomsyras av allt det ”gamla Spanien” och några av landets mest historiskt och kulturellt betydelsefulla städer är belägna här, såsom Sevilla – regionens huvudstad – Granada och Córdoba. Det är också ... här du finner Spaniens mest varierade och mångfaldiga natur, som spänner från öken till snöklädda bergstoppar till några av Spaniens bästa stränder. Det är dessutom här, du kan hitta ett av landets bredaste utbud av tapas och uppleva den berömda flamencon i städer som Cádiz, Sevilla och Granada. Läs mer
 • El Toyo är en liten, modern badort som ligger vid en av Andalusiens bästa stränder. Den är perfekt till en avslappnande badsemester, och du har dessutom en pärlrad av regionens största sevärdheter inom räckvidd, såsom Granada och det spektakulära ... palatset Alhambra. Läs mer

Populära hotell i Södra Spanien

Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Marbella
8,5
Mycket bra
2227 omdömen
 • Närmaste flygplats: 61 km
 • Avstånd till centrum: ca. 7 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Ojen
9,6
Fantastiskt
506 omdömen
 • Närmaste flygplats: 57 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Södra Spanien, Andalusien, Ronda
9,4
Fantastiskt
3450 omdömen
 • Närmaste flygplats: 102 km
 • Avstånd till centrum: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Essensen av Spanien

I större städer som Sevilla, Granada, Cádiz och Malaga kan du lägga mycket tid på sightseeing, shopping och att studera det färgrika kulturlivet. Här finns det attraktioner och sevärdheter nog för många resor till Södra Spanien oavsett om du reser på egen hand eller tillsammans med hela familjen. Det kan även varmt rekommenderas att söka sig lite ut på landet och upp bland bergen för att uppleva stämningen i de traditionella vita byarna, Pueblos Blancos, som denna södra del av Spanien är så känt för.

När du till exempel i huvudstaden Sevilla och inkörsporten till Costa del Sol, Malaga, både i arkitektur och kultur kan uppleva en fascinerande kombination av det som är gammalt och det helt moderna så känns det uppe i dessa charmerande små städer med sina trånga kullerstensgator och vitkalkade hus som om du har klivit in i en fastfrusen tidsålder.

Idag andas det av fridfull idyll i dessa vita byar som av denna anledning är ett perfekt resmål för en riktig livsnjutarsemester. Många av dessa byar har emellertid ett dramatiskt förflutet. De anlades faktiskt ursprungligen som fästningar mellan de kristna och moriska områdena vilket är anledningen till att många av deras namn slutar på "de la Frontera" (på gränsen).

Ett av de vackraste exemplen på detta är Arcos de la Frontera som ligger vid floden Guadalete precis mitt mellan hamnstaden Cádiz och det romantiska Ronda. Du behöver dock inte välja ut en enda av dessa vita byar om du reser till Södra Spanien för det finns massor av möjligheter att besöka flera av dessa byar på dagsutflykter om du till exempel sätter dig i bilen och följer La ruta de los Pueblos Blancos. Du kommer upptäcka att varje enskild by har sin egen personliga charm.

Oändliga stränder

Om man kort ska beskriva Södra Spanien som resmål går det naturligtvis inte att undvika de många hundra kilometerna längs kuststräckan som bjuder på ett pärlband av underbara badstränder. Har det avkopplande strandlivet högsta prioritet på din resa till Södra Spanien så är Costa del Sol söder om Malaga en av skandinavernas favoriter vilket man lätt kan förstå.

På Solkusten hittar du utöver ett stort urval av hotell allt övrigt du kan önska dig på en badsemester. Med både golfbanor och nöjesparker av världsklass så finns det ingen ursäkt för att ha långtråkigt om du inte bara vill ligga på stranden.  Lägg därtill det breda urvalet av utflyktsmål nära kusten så som Sierra Nevadas berg och palatset Alhambra i Granada så är Costa del Sols position som ett av de mest populära resmålen i Spanien uppenbar.

En titt på kartan avslöjar dock att om du reser till Södra Spanien så är du inte begränsad till att bada i Medelhavet. Costa de la Luz, den sydligaste av de spanska kusterna vetter nämligen mot Atlanten. Ljusets kust som sträcker sig från Tarifa vid Gibraltarsundet i öster upp förbi Cádiz till den portugisiska gränsen i väster är perfekt för dig som gärna kan undvara ett stort urval av nöjen och hellre upplever ett mer autentiskt Södra Spanien.

Reser du till Södra Spanien för att njuta av det avkopplande strandlivet vid Atlanten eller Medelhavet så kan du som regel göra det redan från tidiga våren ända fram till slutet av september. Under högsäsongen i juli och augusti då många spanjorer själva söker sig ut mot kusterna för att koppla av vid vattnet så är det som regel livliga aktiviteter på stränderna. Även under denna period är det emellertid möjligt att hitta en egen plats på den gyllene sanden på någon av de breda sandstränderna eller i någon liten idyllisk badvik.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway som gäst på ett av de hotell som vi har handplockat till vårt program för resor till Södra Spanien. Hos oss hittar du bara resor till noga utvalda hotell och semesterbostäder som lever upp till våra högt ställda krav. Ett av våra kriterier är naturligtvis att alla semesterbostäder, semesterhus, semesterlägenheter och hotell har fått bra recensioner från både våra och andras gäster som har bott där tidigare.

>> Läs även om lyxsemester på Costa del Sol här

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Södra Spanien?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 262 recensioner