Resor till norra Spanien

Norra Spanien är en av landets mest mångsidiga regioner, med landskap och provinser som visar många olika sidor av Spanien med något för alla typer av resenärer - både barn och vuxna. En resa till norra Spanien, som sträcker sig hela vägen från Medelhavet i öst till Atlanten i väst, och i norr avgränsas av Pyrenéerna och gränsen till Frankrike, är en möjlighet att utforska både en rad av landets mest berömda attraktioner samt hitta nästan okända pärlor.

Varje år testar våghalsar ödet i mötet med de lösa tjurarna på gatorna i Pamplona, ??och i den unika bergskedjan Picos de Europa pressar klättrare sina kunskaper på toppar av kalksten. Det är dock inte bara människor som letar efter en adrenalinkick som väljer att resa till norra Spanien. Det finns också gott om möjligheter att varva ner med en avkopplande strandsemester i denna norra del av landet, där du bland annat hittar den över 200 kilometer långa Costa Brava med otaliga idylliska vikar.

I norr väntar också spännande kulturella upplevelser i till exempel Zaragoza, Bilbao och Barcelona med fantastiska museer och unik arkitektur. I Baskiens eleganta badort San Sebastian kan du promenera på den gyllene stranden eller i en pittoresk gamma stadsdel innan du slå dig ner på en tapasbar för att prova läcka, traditionella pintxos. Kanske med ett glas rött vin från den närliggande vindistriktet Rioja.

Önskar du uppleva något av det bästa Spanien har att erbjuda rent kulinariskt, är norra Spanien helt rätt resmål. Den varierande gastronomin som avspeglar både havets närhet och det frodiga inlandet är erkänt världen över och är värd resan i sig själv. Här finns flera eftertraktade Michelin-restauranger, men också massor av möjligheter att smaka på det lokala köket under mindre formella former.

España Verde, det gröna Spanien

Har du aldrig besökt Spanien, eller hittills endast rest i den södra delen av landet, kanske du främst sammankopplar landet med gyllene, torra landskap med oändliga olivlundar. På din resa till norra Spanien kan du dock även sent på somamren uppleva betydligt mer gröna landskap. Det är inte utan anledning detta norra område, som sträcker sig från Atlanten vid den portugisiska gränden till den franska, är känd som España Verde (det gröna Spanien).

Klimatet i norra Spanien påverkas av vindarna från Atlanten, där fuktigheten från den ljumma Golfströmmen fångas i bergen. Den mer givmilda nederbörden ute längs havet ger här bra grogrund för ett landskap med frodiga gräsmattor och skogar, som påminner om det du hittar på den franska västkusten. Detta mer milda klimat, där det sällan blir obehagligt varmt, är idealt om du inte bara vill sola och bara på stranden utan önskar en mer aktiv, upplevelserik semester.

Tycker du om långa promenader, kan du i norra Spanien till exempel uppleva den helt unika atmosfären bland pilgrimerna på den legendariska Jakobsvägen, Camino de Santiago, som passerar förbi flera stämningsfulla medeltida städer på vägen mot målet i väst. Leden är dock endast en av flera möjligheter för att uppleva den autentiska, lantliga sidan av Spanien på en vandringstur. Hela sommaråret bjuder de sköna temperaturerna in till vandring, cykling och andra aktiviteter. Reser du hit på vintern finns det i städer som Zaragoza, Bilbao eller San Sebastian rikligt med museer och andra kulturella höjdpunkter, samt restauranger att besöka.

Mindre trängsel i norr

Befolkningstätheten är lägre i norra Spanien än i den södra delen av landet. Här råder inte heller den massturism som de soliga kusterna i söder lockar till sig. Med det sagt, hittar du dock en rad av landets mest kända resmål i norr, såsom Barcelona och Santiago de Compostela som lockar flera miljoner besökare. På sommaren flockas både lokala och besökare vid stränderna, men du behöver inte åka långt in i landet för att hitta en lugnare atmosfär. 

Är du iväg på en bilsemester i norra Spanien, kommer du ha flera möjligheter att göra avstickare från motorvägen och uppleva livet i medeltida städer som är opåverkade av massturismen. Spaniens femte största stad, Zaragoza är till exempel ännu förhållandevis okänd bland resenärer utanför Spanien. Det, trots att staden som grundades av den romerska kejsaren Caesar Augustus för över 2000 år sedan, har massor att erbjuda sina besökare och jan jämföras med Europas mer populära storstadsdestinationer. 

Det finns fler exempel på sådana skatter i norra Spanien, som bara väntar på att upptäckas. Nästan oavsett när på året du reser hit, kommer du dessutom ha möjlighet att uppleva lokala festivaler. Oavsett om det handlar om lokala viner eller ett helgon, är det allt som oftast en oförglömlig upplevelse där du har möjlighet att uppleva lokala traditioner på nära håll.

Boka din resa till norra Spanien här

Hos Escapeaway hittar du endast resor till noga utvalda hotell och semesterbostäder i norra Spanien, som lever upp till våra krav om goda omdömen från gäster. Du kan därför vara säker på att du får bäst möjliga ramar runt en minnesvärd resa, oavsett om du åker iväg på en vinresa, en cityresa eller söker stora naturupplevelser. 

I vårt sökfält kan du enkelt hitta och boka dina flygbiljetter till din resa, om du inte vill köra hela vägen till Spanien. Köper du en paketresa med både flyg och hotell täcks resan av resegarantin. Vill du hellre själv stå för transporten, kan du självklart nöja dig med att boka hotellet genom oss. Vill du uppleva flera olika platser i norra Spanien, kan du eventuellt kombinera flera av våra hotell i en rundresa. 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Resmål i Norra Spanien

Populära hotell i Norra Spanien

Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Sitges
8,7
Mycket bra
3114 omdömen
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Sitges
9,0
Fantastiskt
2226 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 2.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Norra Spanien, Katalonien, Salou
8,9
Mycket bra
1046 omdömen
  • Närmaste flygplats: 102 km
  • Närmaste strand: ca. 200 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Norra Spanien?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 46 recensioner