Resor till Valldemossa

Valledemossa är en charmig liten stad som anses vara en av Mallorcas vackraste och som präglas av smala, stenbelagda gator, konstgallerier samt ett bra urval av caféer och restauranger. Boka din resa till Valldemossa med Escapeaway i dag!

Valldemossa ligger i en idyllisk dal i Tramuntana-bergen på västra Mallorca. Den charmerande stadens gamla stenhus sjuder av historia  och utgör en vacker kontrast till de omkringliggande gröna bergssidorna. Här i Mallorcas högst belägna stad (425 m.ö.h.) kan du använda mycket tid på att bara njuta av stämningen på de gatstensbelagda, smala gatorna samt med att utforska alla små butiker, konstgallerier, caféer och restauranger.   

Detta är ett perfekt resmål för dig som helst vill bo på lite avstånd från de mer turistiga semesterorterna längs kusten. Utöver dagsturister som kommer hit för att få uppleva den mysiga och fridfulla stämningen är Valldemossa även ett favoritsemestermål för friluftsentusiaster som här får en perfekt bas och utgångspunkt för utforskning av den natursköna bergskedjan. Följer du en av de väl markerade vandringslederna upp genom skogen till en av bergstopparna så belönas du för dina ansträngningar med en formidabel panoramautsikt över ön och det blå Medelhavet. 

Stadens mest kända sevärdhet är kartusianklostret Real Cartuja från början av 1300-talet där den polske kompositören Frédéric Chopin och den franska författarinnan George Sand tillbringade vintern tillsammans 1838-9.

Välkommen till Spanien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Valldemossa och andre resmål på Mallorca där du bor på handplockade hotell under din resa.

>> Läs även om minisemester på Mallorca, 3-4-5 dagars resor

Hotell i Valldemossa

Information och fakta

Ska du resa till Mallorca på semester och bo i området omkring Valldemossa så har jag här sammanställt lite information och fakta om staden. Vill du ha ytterligare inspiration till din resa så besök vår blogg där vi skriver om våra personliga reseupplevelser och bland annat tar upp ämnen som öns sevärdheter, tips till utflykter och du kan även läsa om den vackra naturen och de härliga stränderna som du hittar överallt runt ön samt maten och kulturlivet och mycket annat.

Valldemossa som har en fast befolkning på ungefär 2000 personer har namn om sig (på goda grunder) att vara en av de vackraste städerna på Mallorca. Stadens namn vittnar om de 300 år som morerna hade herradömet över ön. Mossa kommer av namnet på en arabisk furste, Musa, som härskade över denna dal. Idag är det framför allt namnet Chopin man förknippar med staden. På Mallorca vet man emellertid att det även var i Valldemossa som öns skyddshelgon Santa Catalina Thomas föddes år 1531. Du kommer därför kunna se att man i nästan varje hem i Valldemossa har en platta med hennes böner hängande på väggen. Hennes barndomshem på Carrer Rectoria 5 är idag en helgedom.

Vädret

Eftersom Valldemossa ligger relativt högt är temperaturen som regel en aning lägre än nere vid kusten. Du kan trots det njuta väl här av Mallorcas behagliga och mycket solrika medelhavsklimat med torra, varma somrar och milda vintrar. Under de varmaste månaderna juli och augusti är det inte ovanligt att temperaturen kryper upp över 30 grader, medan det på vintern som regel når upp till omkring 15. Väljer du att åka till Valldemossa för att ha en aktiv semester så är speciellt vårmånaderna och de tidiga höstmånaderna bra tidpunkter. I dessa perioder utgör inte värmen något hinder för fysiska aktiviteter och även om det förekommer lite mer nederbörd än på sommaren så är det vanligtvis i form av kortare skurar.

Lokal transport

Med bil tar det bara en halvtimme att köra från flygplatsen i Palma till Valldemossa. Det är därför mycket lämpligt att boka en hyrbil med avhämtning direkt på flygplatsen så att du på så sätt snabbt och lätt kan ta dig vidare till din semesterbostad. En bil ger dig dessutom fler möjligheter till att ta dig runt på ön i ditt eget tempo under din semester.

Det finns även en direktbuss (nr. 210) från Palma med regelbundna avgångar året runt. Denna bus går även till Deià och Sóller.

Aktiviteter

Du bör packa med dig ett par bra vandringsskor till din semester för att få ut mesta möjliga av de vackra omgivningarna. Nerifrån stan startar till exempel en led som går till Puig des Teix, en av de mest besökta topparna i Tramuntana-bergskedjan. Turen som tar omkring 5 timmar tills du är nere igen, leder upp till 1064 meter varifrån du kan njuta av den spektakulära utsikten över landskapet. Du kan få ytterligare information om vandringslederna från stans turistkontor. Vill du ha en aktiv semester så finns det förutom vandringsturer även goda möjligheter att ge sig ut på cykelturer, rida eller klättra. Det är inget ovanligt att professionella cykelteam under sina träningsläger tränar på de branta bergsvägarna i området. Det finns dessutom flera golfbanor inom räckhåll från Valdemossa. 

Föredrar du en lite mer avkopplande semester så kan du nöja dig med att gå promenader på stans mysiga gator. Det är något man kan använda mycke tid på särskilt om man vill besöka alla de olika små butikerna man stöter på längs vägen. Du får inte missa att besöka något av stans bagerier för att prova på stans berömda bullar, Cocas de Potatas, som traditionellt avnjuts med en kopp varm choklad på vintern och med en glass på sommaren.

Utflykter

Det är mindre än 3 kilometer till kusten fågelvägen men det är trots det inte det bästa resmålet för dig som som är på utkik efter en badsemester på Mallorca. Det finns en liten stenstrand vid Port de Valldemossa, men bortsett från ett snabbt dopp så är det mer på grund av den idylliskt belägna restaurangen där som du bör titta förbi. Söker du sandstrand kan du istället köra lite längre norr ut till Port de Soller.

Valldemossa är däremot helt rätt resmål om du vill uppleva det genuina och ursprungliga Mallorca. Du har en bra utgångspunkt för att göra utflykter runt till ett pärlband av vackra gamla städer som Sóller och Deià. Eftersom det bara är en halvtimmes körning från Valldemossa till centrum av Palma är det närmast ett måste att avsätta en dag till att besöka Mallorcas huvudstad. Här hittar du massor av trendiga caféer, restauranger, butiker, ett levande kulturliv och inte minst intressanta historiska sevärdheter så som den stora gotiska katedralen La Seu.

Maten och drycken

Valldemossa är ett resmål för livsnjutare, inte minst på grund av det fina urvalet av restauranger. Här får du rikliga möjligheter till att fördjupa dig i det mallorcanska kökets alla härligheter. Du kan få allt från stadig och prisvärd mat till rena gourmetupplevelser, stället är med sitt idyliska läge perfekt för romantiska parmiddagar.

Även om Valldemossa är en ganska liten stad fins det gott om små boutiques och ställen att köpa konsthantverk på runt omkring i de trånga gatorna. Det finns även en liten supermarket i centrum där du kan köpa det mesta du har behov av under din semester. Vill du uppleva stadens verkliga liv medan du handlar så rekommenderar jag att du besöker marknaden som hålls varje söndags morgon.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här