Resor till Sóller

Sóller ligger i hjärtat av "den gyllene dalen" som är känd för sina apelsinlundar samt tätt omgiven av Tramuntana-bergen och utgör ett mecka för vandrare, cyklister och naturälskare. Boka din resa till Sóller med Escapeaway i dag!

Sóller är en av de mest charmerande städerna på Mallorca och har en storlek som gör att du lätt kan tillbringa mycket tid bara med att utforska de smala gatorna, gamla palatsen eller bara koppla av på skuggiga torg medan du kanske njuter av en färskpressad juice framställd av apelsiner som kanske plockades för bara en halvtimme sedan. 

Gläd dig åt en avkopplande semester i Sóller, där du har massor av aktivitetsmöjligheter och några av Mallorcas mest intressanta sevärdheter inom kort räckhåll.

Välkommen till Mallorca med Escapeaway vi är specialister på resor till Soller och andra resmål i Spanien där du bor på handplockade hotell under din semester. Du kan resa till Soller i precis det antal dagar du vill och vi erbjuder avresa från alla flygplatser bl.a. Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn. Boka din resa till Mallroca som en komplett paketresa inkl. flygresa, hotellvistelse och eventuell hyrbil eller transfer. Du kan även "nöja" dig med att boka ditt hotell hos oss om du själv vill arrangera din resa till Soller.

>> Läs även om lyxsemester på Mallorca här

Hotell i Soller

Sevärdheter och utflykter

Det är lätt att bli sittande på ett av de många trottoarcaféerna runt det centrala torget, Plaza de la Constitución, men de flesta som reser till Sóller väljer även att använda sig av staden som utgångspunkt för utflykter runt i det vackra landskapet omkring stan. Sóller anses vara porten till Tramuntana-bergen, men det finns även goda möjligheter att njuta av den närliggande kustens stränder.

Den kanske mest populära aktiviteten bland stadens besökare är att ge sig ut på vandringsturer, antingen djupt in bland bergen eller ute längs kusten. Sóller ligger bland annat precis på den kända och 135 kilometer långa "GR221 Dry Stone Route", som förbinder Andratx i sydväst med Pollenca mot nordost. Hela leden som i stort sett sträcker sig genom hela Tramuntana-bergskedjan, tar för de flesta över en vecka att genomföra. Man behöver inte gå hela leden utan bara gå kortare sektioner av rutten som dagsturer, om du föredrar att kunna vända tillbaka till ditt hotell i Sóller för att koppla av efter dagens strapatser. 

Du kommer nog även lägga märke till en hel del elastanklädda motionscyklister i området. Här finna massor av möjligheter för cyklister att testa konditionen på bergsvägarna omkring staden. Coll de Sóller är till exempel känt bland många cykelentusiaster (tunneln är dessutom inte öppen för cyklister). Har du inte tagit med dig någon egen cykel så är det inga problem, det finns att hyra runt omkring på Mallorca.

Är du på semester i Sóller så har du även en bra utgångspunkt för att besöka en del av de andra charmiga små städerna och byarna på denna delen av Mallorca. Det är därmed nästan ett måste att hoppa på spårvagnen som tar dig ner till hamnstaden Puerto de Sóller. På samma sätt är det även upplagt för en tur med det antika tåget Tren de Soller till Palma. Även om tåget går lite långsamt och även utanför högsäsong är ganska fullt så är det en enastående upplevelse att se det vackra landskapet och köra genom mörka tunnlar längs vägen in till öns huvudstad.

Har du hyrt en bil till din semester så kan det även varmt rekommenderas att köra en tur till Valldemossa. Den måleriska bergsstaden är känd bland annat för att vara den plats där kompositören Fréderik Chopin och författarinnan George Sand tillbringade en vinter tillsammans 1838-39. I motsatt riktning från Sóller är Santuari de Lluc ett annat populärt utflyktsmål som du inte bör missa. Klostret är ett av de viktigaste pilgrimsmålen på Mallorca, men även turen dit med bil är fantastiskt vacker. 

Information och fakta

Sóller ligger i en fodig dal mitt i Tramuntana-bergskedjan och drygt 3 kilometer från Mallorcas nordvästliga kust. Dalen är känd för sina apelsinlundar och apelsinerna utgjorde ursprungligen basen i hela stadens ekonomi. I mitten av 1800-talet, före dagens fina vägförbindelser till Soller, skeppade man apelsinerna och andra av områdets produkter från närliggande Puerto de Sóller. Det var framför allt goda handelsförbindelser med Frankrike tack vare en del franska migranter i stan. Den viktiga handeln är anledningen till att Sóller har fler mondäna palats och eleganta offentliga byggnader än de flesta andra städer av motsvarande storlek på Mallorca.

1912 öppnade man en tågförbindelse från Palma till Sóller, vilket gjorde det lättare att även förse övriga ön med dalens färska frukter. Tågförbindelsen förlängdes ett par år senare ända ut till Puerto de Sóller. 1997 fick stadens invånare och turister bättre förbindelser till resten av ön i och med öppnandet av en 3 kilometer lång tunnel, vilket gör att man inte längre behöver köra den slingriga vägen över bergspasset.

Även om det inte längre är den snabbaste förbindelsen kan det rekommenderas att ta en tur med det antika tåget, Tren de Sóller. Den 28 kilometer långa tågresan längs vilken man passerar 13 tunnlar, 7 broar och mängder av vackra utsiktspunkter har av goda skäl blivit en av öns mest populära familjeattraktioner.

Liksom många andra av de gamla städerna på Mallorca, anlades Sóller en liten bit in från kusten för att på så sätt bättre kunna motstå piratangrepp. På 1500-talet angrep nordafrikanska pirater regelbundet kusten, och varje år i maj firar invånarna i Sóller och Puerto de Sóller med en festival att  de 1561 lyckades slå tillbaka ett stort angrepp. Höjdpunkten på festivalen är ett återuppförande av slaget då lokalbefolkningen klär ut sig till pirater och försvarande krigare.

Restauranger och butiker

Du behöver inte lämna Sóller för att hitta bra restauranger och caféer. Utöver de många matställena runt det centrala torget, kan det rekommenderas att söka sig in i sidogatorna där det också finns bra möjligheter att hitta ställen med menyer fulla av typiska mallorcanska rätter baserade på lokala råvaror. Inräknat det närliggande Puerto de Sóller har du här den perfekta möjligheten för en semester där de kulinariska upplevelserna står i högsäte. Utbudet av matställen, har speciellt under senare tid, utvidgats med flera kvalitetsrestauranger, vilka lockar till sig gäster från hela ön varför det ofta är nödvändigt att boka bord i god tid på dessa ställen. Det finns dock rikligt med flera mer budget- och familjevänliga matställen.

Vill du själv stå för matlagningen så hittar du de flesta ingredienserna i stadens medelstora supermarket som vanligtvis har ett ganska stort urval av frukt, grönsaker, ostar och fisk. Därutöver vänder sig stadens butiker huvudsakligast till turister så vill du ha en lite mer genuin shoppingupplevelse så kan det rekommenderas att besöka veckans marknad (lördag morgon). På marknaden säljs bland annat konsthantverk och lokala delikatesser. 

Transport

Ser man på en karta över Mallorca ser det kanske vid första anblicken ut som om Sóller ligger avsides och ganska isolerat bland bergen på den nordvästra delen av ön. Men där man i gamla tider var tvungen att ta en snirklande väg över ett bergspass för att ta sig från Palma till Sóller, så gör den 3 kilometer långa Sóller-tunneln att du idag kan köra från flygplatsen till Sóller på bara 35 minuter.

Det finns i skrivande stund inga direkta bussförbindelser från flygplatsen till Sóller, men du kan ta en buss in till Plaza d'Espanya i Palma och där byta till en buss mot Sóller. Sist men inte minst, så går det även ett tåg från Plaza d'Espanya, Ferrocarril de Sóller, till Sóller. Det är ett långsamt veterantåg som huvudsakligast utnyttjas som en attraktion med tanke på alla de spektakulära utsikterna längs tågresan.

I själva Sóller är det bäst att låta bilen stå och bara förflytta sig till fots. Staden är inte stor och dessutom är många av gatorna smala och branta, vilket gör det besvärligt att ta sig fram med bil. Skulle du däremot vilja utforska några av det omkringliggande områdets sevärdheter, kan bilen trots bergsvägarna vara en fördel. Vill du åka en tur ner till Puerto de Sóller, då är det trots allt lättast att ta spårvagnen.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Vad tycker gästerna om i Soller?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner