Resor till Sineu

Sineu ligger mitt på Mallorca cirka 30 kilometer öster om Palma omgivet av ett böljande landskap av låga kullar. Stadens populära marknad Mercado Semanal äger rum varje vecka och lockat såväl turister som lokalbefolkning från hela ön. Utöver detta så är det förhållandevis få turister som letar sig väg hit till Sineu. Detta beror nog huvudsakligen på att det inte finns några stränder här. Om man bortser från avsaknaden av stränder så är den lilla staden ett perfekt resmål om du vill utforska stadens historia och uppleva det behagliga, långsamma tempot i en äkta mallorcinsk landsort.

Upplev äkta landsortsidyll på Mallorca

Det centrala läget var den ursprungliga anledningen till att Jakob II år 1309 gjorde Sineu till kungasäte och här lät bygga ett palats åt sig och som därefter kom att bebos av åtskilliga av öns efterföljande kungar. Den lilla stadens historia går dock mycket längre tillbaka i tiden än så. Romarna kallade staden Sinium medan den under morernas herradöme var känd som Yiynau.

Idag har Sineu knappa 4 000 invånare av vilka en stor del fortfarande lever av jordbruket som dominerar denna centrala del av Mallorca. Så fort du lämnar staden ser du de öppna fälten, vinstockarna, olivlundarna och de många mandelträden som man under generationer har odlat och skördat här. Detta är en av de mest orörda delarna av Mallorca. Här är det långt till souvenirbutiker och pulserande nattklubbar, i stället kan du i Sineu och de många charmiga grannstäderna uppleva platser där tiden tycks ha stannat.

Hela ön inom din räckvidd

En resa till Sineu ger dig även en bra utgångspunkt om du vill utforska den spanska Medelhavsön på cykelturer. Det finns massor av olika leder och rutter där du cyklar på nästan bilfria vägar. För den vältränade motionären ligger både bergen och kusten inom räckhåll. Längs vägen kan du stanna till vid lokala sevärdheter eller ta dig någon förfriskning på ett café.

Innan du beger dig ut på utflykter för att utforska resten av ön - i hyrbil eller på cykel - kan det rekommenderas att ta en lite närmare titt på Sineu. Som nämnt inledningsvis är det marknad här varje vecka på onsdagar, stadens mest kända attraktion. Det finns i och för sig åtskilliga andra marknader runt omkring på ön men reser du till Sineu får du uppleva den sista mallorcinska marknaden där man säljer kreatur, fjäderfä, får och svin.

Djur är inget du kan ta med dig hem i handbagaget men det säljs även läcker mat, färsk frukt och grönsaker, flotta läderarbeten och textilier, keramik och andra unika souvenirer i bodarna på marknaden. Under högsäsong kan det rekommenderas att göra som lokalinvånarna och besöka marknaden tidigt innan turistbussarna ankommer. Utöver marknaden finns det även ett förnuftigt urval av butiker och supermarkets.

Går resan till Sineu på Mallorca bör du även ta dig gott om tid att utforska stadens restauranger. I den gamla stadskärnan finns ett fint urval av trevliga matställen både i form av traditionella tapasbarer och restauranger inredda i stämningsfulla vinkällare. Den populära Antic Celler Son Toreo erbjuder traditionell hemlagad spansk mat i rustika omgivningar och till rimliga priser. Det finns emellertid även ställen där de traditionella mallorcinska rätterna har fått en lite modernare touch.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway som gäst på ett av de hotell som vi noga valt ut till vårt program med resor till Sineu.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Sineu