Resor till Santanyi

God mat samt lugn och ro på lite avstånd från de hektiska turistorterna är det som karakteriserar den lilla medeltidsstaden Sananyi på Mallorca. Här finns bland annat ett charmerande litet torg där caféer och restauranger omges av smala gator och gränder som inbjuder till promenader. Boka din resa till Santanyi i dag!

Drömmer du om en semester på Mallorca med lugn och ro på lite avstånd från massturismen, är den lilla medeltida staden Santanyi på många sätt och vis det ideala resmålet. I Santanyi, som ligger lite tillbakadraget inne i landet på sydöstra Mallorca, är tempot behagligt långsamt i jämförelse med närliggande resorts ute vid den vackra kusten. Du får därför de perfekta förutsättningarna för att hålla en avslappnande semester, där du samtidigt får chansen att uppleva en mer äkta mallorcansk kultur.

Stadens charmiga smala gator, med traditionella, gyllene stenhus, bjuder in till promenader där du kanske slår dig ner på ett av alla torgcaféer runt det centrala torget, tittar in på ett av alla galleri eller går på upptäcktsfärd bland alla stånd på marknaden. Sist, men inte minst har du i Santanyi en bra utgångspunkt för att åka på utflykter till kuststräckans alla härliga stränder, eller varför inte ta en tur till Mondragó Naturpark som huserar massor av flora och fauna som du kan utforska antingen till fots eller på cykel. 

Så bokar du en resa till Santanyi

Med Escapeaway kan du smidigt och lätt boka en bekymmersfri och säker resa till Santanyi med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn dammsuger hela tiden nätet efter de bästa priserna på flygbiljetter med reguljärflyg till Palma flygplats och sätter samman dem med våra utvalda hotell i Santanyi. Vi sätter ihop det hela till en paketresa med Resegaranti så att du får det bästa av två världar. Komplettera paketet med en hyrbil för att få den bästa upplevelsen när du kommer fram. Trevlig resa!

>> Läs även om paketresor till Mallorca här

Hotell i Santanyi

Sevärdheter och utflykter

Det finns åtskilliga badstränder inom kort köravstånd. Vill du spendera en dag på stranden, kan du till exempel köra de 3-4 kilometerna ner till Cala Santanyi, där det finns en fin sandstrand. Vi kan också rekommendera att köra lite längre, ut till den vackra kusten för att njuta av några av alla andra stärnder på denna del av Mallorca. Den närliggande naturparken Mondragó inkluderar, utöver vandringsleder, t.ex. fler orörda stränder där det kan vara svårt att slita sig loss när man först slagit sig ner.

Vill du vara lite mer aktiv på semestern, finns det utöver vandringslederna i naturparken, också bra cykelrutter i området (som är förhållandevis platt). Vill du öva din golfsving, ligger det en golfbana på vägen till Cala d'Or.

I själva Santanyi, som i flera år lockat konstnärer från när och fjärran, kan du utforska åtskilliga gallerior med både lokala och internationella utställningar. Bland stadens mest intressanta historiska sevärdheter, finns den gamla stadsporten, Porta Murada, Sant Andreu-kyrkan från 1700-talet samt det gamla rådhuset.

Information och fakta

Santanyi är det administrativa centrumet för en liten kommun med samma namn, med endast 11.000 invånare - en av de minsta kommunerna på Mallorca. Själva stade, som har knappt 3.000 invånare, har djupa historiska rötter. Här låg redan en stad, då morerna styrde över Mallorca, men det var dock Jacob II av Mallorca som efter den katalanska återerövringen av ön, officiellt år 1300 etablerade den stad som vi idag känner som Santanyi.

I flera av de följande århundraden var Santanyi, trots sitt lite tillbakalutande läge från kusten, drabbat av nordafrikanska piratangrepp. Stadsmuren vittnar om befolkningens fruktan för angrepp, som i perioder var ett så övergripande hot, att stadens kyrka fick förstärkas och tjäna som skyddsrum.

Med ett lantbruk och fiske, som i perioder gick långsamt fram, var Santanyi och det omkringliggande området på 1800- och 1900-talen präglat av avfolkning. Då turisemn på allvar började att blomstra på Mallorca på 1950-talet, vände utvecklingen dock, och Santanyi växte till sig igen tack vare närheten till sydkustens vackra stränder. Även om turismen idag spelar en stor roll för stadens ekonomi, och är grund för många arbeten i kommunen, känns Santanyi fortfarande som en genuin stad. Här är gott om aktivitet, som inte har med turismen att göra - det lokala stenbrottet, som levererar de karaktäristiska gyllene Santanyi-stenarna till hela ön, är till exempel fortfarande aktivt. Man har bland annat använt denna sten för att bygga Palmas katedral.

Restauranger och shopping

Det finns ett bra urval av restauranger och caféer i Santanyi, framförallt runt Plaça Major, där du kan stifta bekantskap med det bästa från det mallorcanska köket - naturligtvis med lokala råvaror som huvudingrediens. Staden är dessutom känd för sin ostar, som producerades på Sa Grimalt fabriken i grannlandsorten Es Llombards. Ostfabriken etablerades år 1941 och säljer idag sina ostar över hela ön. Gillar du sötsaker, bör du också prova den lokala glassen, Bon Gelat, som finns i många olika smaker, t.ex. fikon, päron, hassenötter och mandel.

Om du behöver handla mat, ligger en Eroski och en Lidl vid den norra infarten till Santanyi, där du hittar alla dagliga livsmedel. Det kan dock också varmt rekommenderas att besöka den lokala marknaden, som hålls på onsdagar och lördagar på Plaça Major. Här finns rik möjlighet för att prova på lokala specialiteter. Därutöver finns också olika skinnvaror och andra konsthantverk som kan bli bra souvenirer från din resa. 

Transport

Det är ganska enkelt att hitta fram till Santanyi från flygplatsen, då du i stort sätt följer samma huvudväg (MA-19) hela tiden. I bil tar turen cirka 40 minuter. Det finns en bussförbindelse mellan Palma och Santanyi, liksom det kör bussar till de andra städerna i närområdet. Vill du gärna utforska öns sevärdheter och komma runt till några av alla stränder, är det dock lägligt att hyra en bil. Då har du frihet att följa ditt eget tempo utan bekymmer och tidtabeller.

Väder och klimat

Reser du till Santanyi, kan du njuta av ett medelhavsklimat med varma, torrra somrar och milda vintrar. På sommaren når temperaturen normalt upp till 32 grader, medan det på vintern fortfarande är milt efter svenska förhållanden - även om det kan vara runt 4-8 grader när det är som kallast.

 

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här