Resor till Sant Joan

Sant Joan ligger i den fridfulla, centrala delen av Mallorca cirka 37 kilometer från Palma. Detta är en liten stad med omkring 1 700 invånare som till stor del fortfarande lever av jordbruket som präglar det omgivande landskapet. I Sant Joan som fick officiell status som stad år 1300 kan du uppleva det äkta mallorkinska landsortslivet. Här finns ingen massturism utan istället ett samhälle som hålls samman av gamla traditioner.

Här har du större möjligheter att samtala med lokalbefolkningen (framför allt om du kan lite spanska glosor) än med andra turister. Det kan till exempel vara på marknaden varje vecka (torsdag) då Carrer Major vid kyrkan under en förmiddag förvandlas till en livlig handelsgata med allt från kläder och konsthantverk till färsk frukt och lokala delikatesser.

När det inte är marknad går vardagslivet här sin gilla gång. Nästan oavsett när på året du reser till Sant Joan kan du mycket väl ha turen att uppleva en av de återstående så kallade fiestas. Under året firar man här liksom på resten av Mallorca olika högtider och dagar. En del av byfesterna varar bara över en kväll medan andra kan sträcka sig över en hel vecka. Inte så överraskande i detta lantbruksområde är framför allt firandet av skyddshelgonet för husdjur, Sant Antoni, en av de största. Gemensamt för både de stora och små byfesterna är att invånarna samlas till musik och dans. Detta är upplevelser du inte glömmer från din resa.

Restauranger och butiker

Du kan välja mellan en handfull restauranger och barer i Sant Joan där du har möjlighet att stifta närmare bekantskap med det lokala kökets härligheter. Restaurangerna lockar gäster från ett större upptagningsområde så du måste som regel boka bord.

Utöver marknaden varje vecka så finns det några få mataffärer för dina dagliga förnödenheter. Det finns dessutom många andra mindre städer och byar i området som du kan nå på några minuters körning. Marknaden i grannstaden Sineu (onsdag) är till exempel också mycket populär och värd att besöka även om du inta har behov av att köpa något.

Vem kan uppskatta Sant Joan?

Sant Joan är inte det mest självklara resmålet om din största önskan på din Mallorcasemester är att koppla av på stranden. Det är inte heller hit du ska åka för att festa natten lång på pulserande diskotek. I gengäld kan du här uppleva Mallorca så som ön var innan charterturismen tog fart på allvar.

Utöver det fridfulla landsortslivet så är det centrala läget en stor fördel när du väljer att resa till Sant Joan. Hyr du en bil till din semester vilket klart kan rekommenderas så kan du härifrån nå alla delar av ön på dina utflykter. Packa därför med både badkläder och ett par bra vandringsskor på resan. På en dryg halvtimme kan du till exempel köra ut till den eleganta badorten Cala d'Or på öns sydöstra kust medan du i motsatt riktning kan utforska Tramuntana bergskedjan. Framför allt om du reser hit på våren eller under sensommaren kan det rekommenderas att använda Sant Joan som utgångspunkt för cykelturer. I närområdet är terrängen förhållandevis flack men vil du ha lite tuffare utmaningar så kan du köra upp mot bergen.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Sant Joan