Resor till Randa

Den karaktärsfulla och charmiga staden Randa ligger på slätten Es Plà på Mallorca. Det är en idyllisk destination som lockar besökare med sin naturliga skönhet och ditt historiska och kulturella arv. Randa ligger omgiven av böljande kullar och ett grönskande landskap där jorden är fruktbar och förser resten av Mallorca med allt från vin och mandlar till potatis och grönsaker. Här bor du på en perfekt plats om du vill uppleva en avslappnad atmosfär. Husen i natursten ligger vid foten av det lilla berget Puig de Randa, som gömmer på några av stadens främsta sevärdheter.

Sevärdheter i och nära Randa

Det 543 meter höga berget är slättens högsta berg och har en särskild historiska betydelse för hela Mallorca. Här ligger de tre klosterna Santuari de Sant Honorat, Santuari de Gràcia och Santuari de Cura som har anor från medeltiden och som gjort Randa till ett av öns viktigaste pilgrimsmål. För att nå klostren behöver du ta dig upp längs en slingrande väg men belöningen som väntar bjuder på en spektakulär panoramautsikt över Mallorcas landskap, vilket omfattar både Tramuntana-bergen i norr och Palma-bukten i väst. Nu för tiden möter du sällan pilgrimer på  vägen, utan istället ses oftast motionscyklister som använder berget för att riktigt utmana sig själv i backträningen. 

Utflykter i närheten av Randa

I närheten av Randa finns det flera utflyktsmål och aktiviteter att utforska. Du kan besöka den pittoreska byn Algaida, som ligger bara några kilometer bort, där du kan beundra traditionell arkitektur och dess charmiga torg. Staden bjuder på en gammal kvarn och i den lokala glasverkstaden kan du se hur gamla traditioner fortfarande lever vidare.

För naturälskare finns det också vackra vandringsleder i området där du kan njuta av den natursköna skönheten och upptäcka traditionella mallorkinska fincas (bondgårdar) och olivlundar.

Just naturen och möjligheten att uppleva en fridsam semester med avslappnad atmosfär, är den största anledningen till att de flesta åker till Randa. Men det är dock inte lång till exempelvis Palma-bukten, med några av öns mest populära stränder och semesterorter, som alla bjuder på nöjen och ett rikt folkliv. Likaså kan du med bil också enkelt nå sydkusten, där du exempelvis hittar den mer orörda stranden Es Trenc.

Vill du krydda resan till Randa med lite kulturella inslag, är huvudstaden på ön, Palma de Mallorca, ett perfekt utflyktsmål. Här finns, utöver de kulturella attraktionerna och historiska sevärdheterna, dessutom gott om shoppingmöjligheter samt ett spännande folkliv. Den spanska medelhavsön är dock inte större än att du på en dagsutflykt också kan köra hela vägen till östkusten eller upp i Tramuntana-bergen i norr.

Mat och dryck på en resa till Randa

När det gäller mat och dryck erbjuder Randa ett urval av läckra mallorkinska rätter. Du bör definitivt prova sobrassada, en typisk mallorkinsk korv gjord av kött från svart gris och kryddad med paprika. En annan rätt att smaka på är tumbet, en vegetarisk rätt med skivad potatis, aubergine och paprika som är stekt och serverad med tomat- och vitlökssås. Du kan också njuta av det lokala vinet och den berömda likören Hierbas de Mallorca.

Randa har ett par restauranger där du kan smaka på lokala rätter. Denna lugna landsort har dock inte fler än några hundra invånare, så du ska inte förvänta dig det största utbudet. Det är dock inte långt till grannstäderna, och en hyrbil kan rekommenderas på resan för att du enklare ska kunna ta dig runt i området.

Så reser du till Randa från Sverige

För att ta sig till Randa från Sverige ska du flyga till Palma de Mallorcas internationella flygplats. Från flygplatsen kan du hyra en bil och köra till Randa, vilket tar cirka 30 minuter. 

Hos oss på Escapeaway kan du välja att enbart boka ditt hotell i Randa, eller en paketresa som inkluderar både hotell, flyg och eventuell hyrbil. Paketresan täcks dessutom av resegaranti. I vår sökmotor hittar du det bästa alternativet för dig.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Hotell i Randa

Vad tycker gästerna om i Randa?

8,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 12 recensioner