Resor till Porto Cristo

Porto Cristo är en trevlig och charmerande liten fiskestad nära de fantastiska drakgrottorna som bland annat rymmer Europas största underjordiska sjö, Lago Martel - en av Mallorcas mest spektakulära sevärdheter. Boka din resa till Porto Cristo med Escapeaway i dag!

Om du kör rakt västerut från Palma kommer du efter en timmes tid till Porto Cristo. Livet i den lilla staden på Mallorcas östkust är koncentrerat runt naturhamnen som är en av de största på östkusten. Här har många fiskebåtar funnit lä genom årens lopp, men idag är det mest lustbåtar som ligger och guppar på vattnet i den avlånga hamnen. Utöver hamnen så utövar naturligtvis den fina, barnvänliga sandstranden en stark dragningskraft på de flesta semesterbesökarna i Porto Cristo. Stranden i Porto Cristo anses med rätta vara en av de bästa stadsstränderna på Mallorca.

Porto Cristo har därutöver allt du kan önska när du tillbringar din semester på Mallorca. Staden har ett stort urval av restauranger, barer samt supermarkets, där du kan få det mesta av dina dagliga förnödenheter. Den större staden Manacor med sina ännu bättre shoppingmöjligheter ligger dessutom inom kort räckhåll. Porto Cristo är känt som ett av de mest fridfulla resmålen i detta område som för övrigt inkluderar det ganska livliga Cala Milor, som bara ligger 10 minuters körning från Porto Cristo. 

När kvällsmörkret har sänkt sig över Porto Cristo och dagsturisterna har lämnat staden är här vanligtvis mycket lugnt. Ett idealiskt ställe för dig som hellre vill njuta av de varma kvällarna med en promenad längs vattnet och mysiga middagar än att beblanda dig med festande ungdomar på pulserande diskotek. Det är dock inte mer stilla än att du kan hitta ett ställe att avsluta dagen på med en kall öl eller en drink, men direkt nattliv finns det inte mycket av. Det är också huvudsakligast par och familjer som reser hit på sin semester. En semester i Porto Cristo kan ändå bjuda på massor av upplevelser om du inte enbart vill slappa på stranden.

För det första har du flera spännande sevärdheter inom kort räckvidd, där framför allt grottorna "Cuevas del Drach" precis utanför staden är mycket berömda. Här kan du bland annat se en av Europas största undervattenssjöar. För det andra är Porto Cristo väl förbundet med resten av ön så om du hyr en bil kan du ta dig runt till åtskilliga golfbanor i regionen eller till andra vackra stränder såsom den idylliska Cala Varques omkring 10 kilometer söder om Porto Cristo.

Välkommen till Mallorca med Escapeaway, vi är specialister på resor till Porto Cristo och andra resmål på ön där du bor på noga utvalda och handplockade hotell som fått bra omdömen från tidigare gäster. Boka din resa som en komplett paketresa som inkluderar hotellvistelse, flygresa och hyrbil eller transfer (transport tur/retur från Palma de Mallorca flygplats). Du hittar aktuell information om alla våra resor till Porto Cristo i sökmotorn, och där kan du naturligtvis även boka enbart hotell om du själv vill arrangera din resa till Spanien.

>> Läs även om resor till Alcudia
>> Läs om minisemester på 3 till 5 dagar till Mallorca

Hotell i Porto Cristo

Populära hotell i Porto Cristo

Spanien, Mallorca, Porto Cristo
  • Närmaste flygplats: 63 km
  • Närmaste strand: ca. 700 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Porto Cristo
9,1
Fantastiskt
1182 omdömen
  • Närmaste flygplats: 64 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Spanien, Mallorca, Porto Cristo
8,7
Mycket bra
667 omdömen
  • Närmaste flygplats: 61 km
  • Närmaste strand: ca. 400 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter och utflykter

Här nedan har jag beskrivit några av de många upplevelser och sevärdheter som väntar dig på en resa till Porto Cristo. Vill du läsa mer om andra sevärdheter på Mallorca så rekommenderar jag att du besöker vår blogg om resor, där hittar du intressanta artiklar om den populära spanska semesterön samt våra många övriga resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Drakgrottorna

Den mest kända sevärdheten vid Porto Cristo är utan tvekan "Cuevas del Drach" drakgrottorna, dessa rymmer bland annat Europas största underjordiska sjö, Lago Martel. Grottorna som ligger på gångavstånd från stan får räknas som en av Mallorcas mest spektakulära sevärdheter och är en fascinerande upplevelse för både vuxna och barn.

Grottorna som först blev grundligt utforskade av fransmannen Edouard Martel år 1896, består av fyra sammanbundna grottor som har bildats av havet. Från taket hänger vackert upplyst droppsten som fortfarande växer år för år. Det är emellertid den underjordiska sjön, uppkallad efter Edouard Martel, som utgör höjdpunkten på den guidade turen som tar dig ungefär 25 meter ner under jorden. Här nere väntar dig en vacker upplevelse i form av en kort Chopin-konsert framförd från båtar ute på sjön. Akustiken och stämningen när ljuset släcks är enastående. Efter konserten kan du göra en kort båttur på sjön. Besöket tar ungefär en och en halv timme.

Cuevas del Drach är en av de mest kända sevärdheterna på Mallorca, så under semesterns högsäsong är här ganska många besökare. Jag rekommenderar därför att du följer med på den första rundvisningen kl. 10 eller en av dagens sista (kl. 16 och 17). Det går även att boka biljett i förväg så slipper du stå i kö. Det är ungefär 20 grader varmt i grottan.

Can Lis

Är du intresserad av arkitektur så kan du efter bara en dryg halvtimmes körning söder ut från Porto Cristo se ett semesterhus, Can Lis, som byggdes 1972 av den berömde danske arkitekten Jørn Utzon som en nytolkning av den gamla mallorcinska byggtekniken.

Huset, som ligger på Avinguda Jørn Utzon ända ute på klippkanten med en storslagen utsikt över havet är vanligtvis inte öppet för besökare, men Utzon Fonden har ibland gratis öppet hus arrangemang för ett begränsat antal personer i perioden mellan juli och september. Resten av året är huset reserverat för längre arbetsvistelser för arkitekter och konstnärer.

Aktiv semester i Porto Cristo

Tycker du om en aktiv semester eller känner du bara behov av att bränna lite kalorier efter alla härliga restaurangbesök, då finns det rikliga möjligheter till detta vid Porto Cristo. Du har till exempel åtskilliga golfbanor att välja mellan i närområdet, häribland banor som har ingått på PGA-touren. Det finns även möjlighet att hyra cykel eller ge sig ut på ridturer i lokalområdet. Mallorcas östra kust är dessutom mycket populär bland dykare som kommer hit för att utforska spännande undervattensformationer och grottor. 

Föredrar du att hålla dig över vattenytan så finns det även möjlighet att göra båtturer från Porto Cristo ut längs med kusten. På dessa turer är det som regel möjligt att göra stopp för ett dopp vid någon idyllisk strand eller för att snorkla.

Information och fakta

Här får du lite nyttig information om Porto Cristo som kanske kan fungera som inspiration till din semester. Informationen är uteslutande tänkt som inspiration varför vi reserverar oss för eventuella faktafel. Vill du ha ytterligare information eller tips till din resa så rekommenderar jag att du besöker vår blogg där du hittar intressanta artiklar om Mallorca och våra många andra resmål. Stort nöje och trevlig resa!

Ett fridfullt fiskeläge

Porto Cristo, som ligger på Mallorcas östkust ganska precis 65 kilometer rakt öster om Palma, är ett tidigare fiskeläge. Den gamla, naturliga hamnen används fortfarande av små, färgglada fiskebåtar men de har på senare år även fått sällskap av lyxiga lustbåtar. Även om turismen numera spelar en avgörande roll för stadens ekonomi så är den inte uteslutande en semesterort. Just därför kan du i Porto Cristo fortfarande ana stämningen från det ursprungliga fiskeläget där man har lyckats blanda gammalt och nytt på ett behagligt och smakfullt sätt. 

Det ligger andra större och mer turistiga semesterorter på östkusten som till exempel Cala Millor, som har blivit mer kända även om Porto Cristo har en längre historia som semesterresmål. Porto Cristo är däremot, tack vare sin mer tillbakalutade och fridfulla atmosfärer ett bra resmål för en smester med hela familjen eller för par som hellre vill tillbringa kvällarna på goda restauranger än på pulserande diskotek. 

Porto Cristo, som har omkring 8 000 fasta invånare sägs ha fått sitt namn 1260, när Mallorca hade återerrövrats av de kristna. Enligt sägnen ska man i en strandad fiskebåt vid staden ha hittade ett stort krucifix och därför låg det nära till hands att döpa staden till "Kristus' hamn", Porto Cristo. Det finns emellertid även en annan historia som säger att namnet "Porto Cristo" valdes efter att en oxe som transporterade en kristusfigur plötsligt vägrade att gå längre just här. Medan man funderar över den historiska förklaringen till hur staden fick sitt namn så kvarstår det historiskt faktumet att Porto Cristo var den enda delen av Mallorca som blev indragen i det spanska inbördeskriget. Hamnstaden besattes under en kort tid av de republikanska styrkorna 1936. De lyckades dock inte ta sig mycket längre in på ön innan de drevs tillbaka av Francos nationalister.

Stränderna vid Porto Cristo

Stadens egen strand, Playa de Porto Cristo, som är drygt 200 meter lång, har fin ljus sand. Stranden ligger dessutom väl skyddad så vågorna är därför vanligtvis ganska små. Stranden är just därför mycket lämplig för barnfamiljer. Man kan hyra liggstolar och parasoller men utbudet av vattensportsaktiviteter är som regel begränsat till trampbåtar. Vill du ha en avkopplande dag vid vattnet med familjen så är denna lilla strand helt perfekt. Du har dessutom flera matställen inom ganska kort gångavstånd om du skulle få behov av en förfriskning eller något att äta under dagens lopp.

Får du behov av strandvariation under din semester så hittar du åtskilliga härliga badstränder inom 10 - 20 minuters körning från Porto Cristo -  både åt norr och åt söder. Det lönar sig dessutom alltid att ta med sig badkläder om man gör någon dagsutflykt, för ute längs Mallorcas kust är det sällan långt till närmsta badstrand.

Restauranger och shopping

Det är inte bara de vackra omgivningarna som gör Porto Cristo till ett populärt resmål bland livsnjutare. Många kommer även hit för de kulinariska upplevelserna. Särskilt nere i de små gatorna vid hamnen hittar du en mängd bra restauranger och caféer. Här hittar du många ställen som har specialiserat sig på rätter från det klassiska medelhavsköket med vikten lagd på fisk och skaldjur. Urvalet är emellertid stort så skulle du någon dag vara mer sugen på en pizza, sushi eller en hamburgare så finns det även möjlighet till detta. Det är dessutom populärt bland både lokalbefolkningen och besökare att börja kvällen med ett urval av de så berömda spanska tapas. De serveras vanligtvis som en slags förrätt men om du vill kan du lätt göra dig en hel måltid av tapas.

Skulle du mot förväntan inte tycka att urvalet av matställen är stort nog eller om du får lust till ett mer aktivt nattliv, så är det inte mer än 10 minuters körning norr ut till den större badorten Cala Millor. Du kan eventuellt även köra en liten bit in i landet för att utforska matställena och nattlivet i Manacor, som är centrum för öns pärlindustri. Denna stad är för övrigt även känd för att den är Rafael Nadals hemstad. Det är även lämpligt att åka en sväng till Manacor om du vill shoppa - kanske pärlor från Majorica-fabriksbutik. Även om det i Porto Cristo finns mängder av souvenirbutiker så finns det även tillräckligt med supermarkets för att du ska kunna köpa allt du kan behöva av dagliga förnödenheter under din semester. Är du på riktigt, seriöst shoppinghumör kan du alltid åka till huvudstaden Palma, det tar omkring 1 timme och en kvart.

Transport

Det tar ungefär en timme att köra med bil från Palma de Mallorcas flygplats till Porto Cristo. Det går flera dagliga bussförbindelser mellan Palma och Porto Cristo och du kan även ta en lokalbuss mot till exempel Alcudia och Cala Millor. Några av bussarna går emellertid bara ett fåtal gånger per dag och det är därför en fördel att ha tillgång till bil.

Att hyra bil på Mallorca gör det inte bara lättare för dig att komma fram och tillbaka till flygplatsen utan ger dig även en mycket större frihet när det gäller att göra utflykter under din semester till någon av alla intressanta sevärdheter och attraktioner runt omkring på medelhavsön. Även om det kan vara lite av en utmaning att hitta en parkeringsplats vid de mest populära stränderna och sevärdheterna och även en del körning i bergen på smala slingriga vägar så är det som regel lätt att ta sig runt med bil på Mallorca. Det finns dessutom bra motorvägar över de centrala delarna av ön vilket gör att du har det mesta inom räckhåll på en dagsutflykt från Porto Cristo.

Resor till Spanien

Läs mer om Spanien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Spanien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Porto Cristo?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 29 recensioner